x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Piatra, folosita ca finisaj interior

Piatra, folosita ca finisaj interior

de Adela Parvu    |    22 Iun 2006   •   00:00
Piatra, folosita ca finisaj interior

Piatra este un material frumos, expresiv si natural. Asociata de regula cu amenajarile exterioare, cu arhitectura montana indeosebi, piatra a devenit din ce in ce mai utilizata si la decorarea interioara.
Din sumar: Chiriile sau jecmaneala organizata / Afla ce e nou / Aproape nici o sansa pentru cei tineri / Plante gratis pentru gradina din fata blocului / Cum si cui ne lasam casa? / Suntem corigenti la contorizare? / Parchetul din bambus / Design asistat de calculator / Casa pentru sit rural sau turistic / Decor vegetal la Polul Nord / Trandafirii - in gradina, pe terasa si in casa

AMENAJARI ORIGINALE
Piatra este un material frumos, expresiv si natural. Asociata de regula cu amenajarile exterioare, cu arhitectura montana indeosebi, piatra a devenit din ce in ce mai utilizata si la decorarea interioara. Si cine nu aprecia pana acum travertinul, cunoscut mai ales prin placarile neglijent realizate din statiile de metrou ale Capitalei, isi poate schimba parerea in urma solutiilor propuse de arhitectul Luis Sorescu in apartamentul de fata. O locuinta mica, de doar 48 de metri patrati, cu doua camere, transformata radical pentru o senzatie de spatialitate si luminozitate. Iar piatra este prezenta peste tot ca un laitmotiv, ca element original al amenajarii.

Luis Sorescu este un arhitect pasionat de materialele naturale, in special lemn si piatra. Si acest lucru se simte in fiecare lucrare a sa, fie ca e vorba de o locuinta de bloc, fie o casa pe pamant sau casa de vacanta. Arhitectul sustine ca materialele naturale sunt mai placute, mai confortabile, foarte potrivite, mai ales in oras.

TRANSFORMARI TOTALE

Structura pe grinzi si stalpi a blocului a permis daramarea peretilor de compartimentare. Dupa ce s-a renuntat la zidurile si usile interioare ce imparteau zona de zi, respectiv bucataria, holul de la intrare si livingul, s-a trecut la schimbarea intregii instalatii electrice. Si aici totul s-a facut conform proiectului intocmit de arhitect, care a prevazut locul fiecarui aparat electric, dar si modul de iluminare artificiala (indirecta, prin intermediul scafelor, si directa, dar discreta, cu ajutorul spoturilor). Si pentru ca se dorea senzatia de spatiu intr-un apartament modest ca dimensiuni, s-a mers pentru finisaje pe nuante deschise de bej si maro.

TEXTURI DIVERSE

Pana la urma, bejul si maroul, desi sunt calde, placute, pot aparea mohorate in zilele ploioase. Secretul diversitatii sunt texturile contrastante. Si aici piatra isi arata forta decorativa. Pe o suprafata de perete perfect finisata, lisa, prezenta unei portiuni placata cu piatra devine o zona de atractie, rupe monotonia si adauga ceva inedit interiorului. Asa ca aici, in acest apartament, piatra se regaseste in proportii bine calculate si la nivelul maxim de vizibilitate. Dimensiunea mica a pietrei taiate pe cant pacaleste ochiul si da senzatia de abundenta, lucru care nu s-ar fi intamplat in cazul finisarii cu placi mari, dar mai putin numeroase.

TRUCURI VIZUALE

Dupa desfiintarea peretilor, prezenta stalpilor si a grinzilor era evidenta in tot apartamentul. Pentru a le atenua masivitatea, arhitectul a conceput o serie de elemente care sa fie in acord cu acestea si sa distraga interesant atentia. Astfel, zonele create ca seminee false, modul de realizare a plafonului, stalpii din zona holului de intrare dau impresia ca structura de rezistenta nu este vizibila. Toate elementele apar ca si create intentionat pentru un stil interior mai sobru, dar dinamic. Un procedeu original, care abate atentia prin accentuarea unor forme volumetrice repetate.

BUCATARIE CU ASPECT DOMESTIC
Pentru ca zona dedicata gatitului sa nu apara din living foarte proeminenta, s-a renuntat la corpurile de mobilier suspendate specifice bucatariei. Totul este la nivel jos, mascat de barul interesant incadrat de materiale moderne, placate cu inox. Piatra a fost folosita si aici ca placare pentru zona chiuvetei, dar numai in dreptul acesteia. Astfel, s-a pastrat coerenta amenajarii si nu s-au intrebuintat placi ceramice (faianta sau gresie), care ar fi indicat clar zona bucatariei. Mobilierul este si el foarte minimal, din placi cu fata decorata in nuanta de mahon, frumos contrastante cu insertiile elegante din inox.

DORMITOR MATRIMONIAL
Camera destinata odihnei este mica in dimensiuni. Patul generos, cu noptiere de-o parte si de cealalta, ocupa mai tot spatiul disponibil. Dar pana la urma, un dormitor nu se justifica sa fie foarte spatios. Interesant este ca dupa reamenajarea locuintei baia a fost gandita a avea acces direct din dormitor. Despartirea celor doua incaperi s-a facut prin intermediul unei usi de sticla, tocmai din cauza spatiului redus. O usa interioara ar fi parut prea masiva si ar fi indus senzatia de stramtorare, mai ales in baie. Baia este judicios aranjata. Pentru a crea impresia de larghete s-a recurs la finisajul de piatra in zona dusului nedelimitat printr-o cabina.
×
Subiecte în articol: zonă piatra