x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Picioare calde pe parchetul cu încălzire prin pardoseală

Picioare calde pe parchetul cu încălzire prin pardoseală

de Adela Parvu    |    08 Ian 2009   •   00:00

ŞI PARCHETUL SE PRETEAZĂ PENTRU FINISAREA PARDOSELILOR ÎNCĂLZITE
Cu cât frigul loveşte mai puternic, cu atât mamele sunt mai îngrijorate pentru copii lor ca aceştia să nu se îmbolnăvească. Chiar şi când sunt în casă, feriţi de intemperii, mereu există o grijă în plus când cei mici sunt văzuţi desculţi sau prea dezbrăcaţi. Pe lângă haine de casă mai groase, papucii groşi sunt scoşi din dulap sau sunt cumpăraţi repede, ca să-i protejeze pe cei mici şi sensibili. Frigul de la nivelul pardoselii este unul dintre motivele pentru care covoarele şi mochetele sunt cumpărate mai des în perioada rece, obiecte menite a proteja mai consistent împotriva răcelii şi a suplini confortul din casă.



CHIAR ŞI SUB PARCHET
Senzaţia de căldură este indusă şi de materialele naturale, în special parchetul masiv, drept pentru care acesta se află în preferinţele românilor, în ciuda preţurilor din ce în ce mai mari. Dar până acum nu se credea că lemnul folosit sub formă de finisaj la nivelul pardoselii poate fi mai cald, şi anume la propriu.

Este vorba de posibilitatea de a instala sistem de încălzire prin pardoseală chiar şi sub parchetul masiv, triplustratificat sau laminat. Asta duce la o atmosferă excelentă la interior şi un confort termic mult îmbunătăţit în toată casa, cu reale avantaje pentru sănătatea tuturor.

FUNCŢIONAREA SISTEMULUI
Specialiştii firmelor care comercializează şi montează sisteme de încălzire prin pardoseală susţin că această modalitate de a încălzi locuinţa împiedică formarea de curenţi reci sau disconfort termic la nivelul pardoselii. Cu ajutorul radiatoarelor, aşa-numitul sistem tradiţional de încălzire pe care îl au majoritatea oamenilor, sau cu cel realizat prin ventiloconvectoare, căldura furnizată la nivel jos şi din lateral este împinsă în sus la nivelul tavanului de unde se întoarce ca un curent rece la nivelul picioarelor.

Practic se realizează o circulaţie a aerului în încăpere, datorită diferenţelor de temperatură existente, producându-se în acelaşi timp şi curent nesănătos. De aceea senzaţia de rece este resimţită mereu la nivelul pardoselii, indiferent de materialele folosite pentru finisarea ei. Sistemele de încălzire prin pardoseală asigură o temperatură uniformă, constantă, pe toată suprafaţa pardoselii, asigurând confort la nivelul picioarelor, corpului şi capului, curenţii produşi fiind de o intensitate mult mai redusă.

ECONOMIE DE CĂLDURĂ
Pe lângă faptul că sistemele de încălzire prin pardoseală se pretează acum la orice tip de finisaj, inlcusiv parchet, dar spre exemplu şi linoleum, ca să nu mai spunem de plăci ceramice sau piatră, ele par a fi şi economice, fără a dăuna confortului termic. Mai exact este vorba de reducerea pierderilor de căldură cu până la 20%.

Cu ajutorul acestor siteme, specialiştii spun că reglarea temperaturii cu 1-2°C mai puţin la nivelul întregii camere, nu afectează starea de confort termic, dar se realizează economii importante de energie şi implicit bani.

PARTICULE ALERGICE

Sistemul de încălzire prin pardoseală este indicat persoanelor alergice sau care suferă de astm, dar şi celor care au animale în casă. Specialiştii spun că acest tip de încălzire nu favorizează ridicarea în aer a particulelor alergenice sau a prafului, tocmai din lipsa formării curenţilor de aer.

EXCELENT PENTRU COPII
Instalarea unui sistem de încălzire prin pardoseală se realizează acum foarte uşor, graţie tehnologiilor avansate, fără ca acest lucru să influenţeze grosimea stratului de sub pardoseală. Există sisteme de încălzire sub formă de folii, precum nişte filme, foarte subţiri, stratul final în care sunt înglobate nedepăşind 15 mm grosime. Deci pot fi montate sub orice fel de finisaj al pardoselii, iar pentru copii este excelent, având în vedere faptul că la nivelul podelei temperatura este de 24-25°C.

Sistemele de încălzire prin pardoseală sunt de mai multe tipuri. Unele funcţionează pe baza încălzirii apei ce traversează un sistem de tuburi înglobate într-o structură specială, sunt mai ieftine, dar măresc grosimea stratului de sub pardoseală. Sistemele mai noi funcţionează prin racordarea la o sursă de electricitate. Prin ele este trecut un curent electric de mică intensitate, fără ca riscul electrocutării să existe sau să se ardă vreunul dintre panouri sau circuite. Sunt sisteme extrem de fiabile şi sigure, deşi par foarte subţiri şi fragile. Un avantaj real este lipsa necesităţii de întreţinere a sistemelor şi posibilitatea reglării optime cu ajutorul unui termostat. Montarea unor astfel de sisteme de încălzire este obligatoriu necesar a fi realizată de către specialişti.

×