x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Piesele multifuncţionale sunt perfecte pentru o locuinţă mică

Piesele multifuncţionale sunt perfecte pentru o locuinţă mică

de Adela Parvu    |    18 Iul 2009   •   00:00
Piesele multifuncţionale sunt perfecte pentru o locuinţă mică

Pentru orice fel de încăpere, chiar şi pentru baie, colecţia Giralot de la Bellato se bazează pe un concept extrem de ingenios. Uşile dulapurilor sunt eliminate, dar deschiderea şi închiderea spaţiului de depozitare este regândită. Poziţionate una peste cealaltă, piesele sunt fixate într-o singură parte pe un ax în jurul căruia se rotesc. Etajerele şi spaţiile de depozitare pot fi folosite atât închise, cât şi deschise, deci cu conţinutul la vedere.

De prea multe ori şi în mod eronat, termenul de design este asociat cu luxul. Dar, deşi ne repetăm, e bine să reamintim una dintre cele mai popularizate definiţii ale designului, şi anume "optimizarea funcţiunii prin formă". Asta se poate traduce şi prin faptul că un designer concepe un obiect care să arate bine, dar noua formă a acestui obiect este menită să ajute la folosirea lui, la utilizarea lui. Deci, design nu se referă doar la formă, ci şi la funcţiunile acelui obiect.

CONCEPT COMPLET
Forma şi funcţiunea nu pot fi separate pentru că ele sunt reprezentate în noul obiect rezultat, care este mai uşor de folosit, mai ingenios, poate face faţă mai multor cerinţe, şi totodată aceste întrebuinţări îşi găsesc corespondentul într-o formă atrăgătoare. Este precum un dulap cu uşi care nu are mânere. Închis arată perfect plan, lucios, iar încastrat în perete pare a fi un fel de decor al camerei, dar când urmează a fi utilizat ca dulap, uşile culisante nu încurcă, nu ocupă loc în cameră şi lasă loc de manevră la interiorul dulapului.

Ei bine, designul adevărat se găseşte peste tot în cele mai obişnuite situaţii din viaţă, inclusiv inelul care ajută la desfacerea unei conserve este tot creaţia unui designer. Revenind însă la domeniul locuinţei, este foarte important să nu uitaţi că ceea ce arată bine, şi poate fi folosit cu uşurinţă se cheamă design. Altă variantă parţială nu este valabilă.

MULTIFUNCŢIONAL
Cu cât un obiect face faţă mai multor cerinţe şi situaţii reale, cu atât provocările lansate designerilor devin mai mari. Nu numai că trebuie să găsească soluţiile cele mai bune, ci trebuie să fie foarte atenţi în special la detalii. Compania italiană Bellato a lansat anul trecut o serie de piese destinate camerei de zi şi holurilor, o colecţie intitulată Giralot. Piesele sunt puse una peste cealaltă pe o bară în jurul căreia se rotesc. Un sistem simplu şi ingenios, care poate mulţumii atât clienţii ordonaţi, cât şi pe cei dezordonaţi.

Firma Clei are programul de mobilier intitulat Poppi, care poate fi adaptat atât pentru camere de zi, cât şi pentru camere de tineret. O simplu panou, care pare parte integrantă dintr-o uşă, se poate dovedi a fi un pat rabatabil. Ingenios, nu? Design pentru situaţii de viaţă reale, forme şi aspect frumoase, funcţiuni deosebite şi mai ales mecanisme de foarte bună calitate.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv