x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plante de grădină…la ghiveci!

Plante de grădină…la ghiveci!

de Cornelia Constantin    |    02 Feb 2008   •   00:00

Sunt mulţi iubitori de flori, dar nu toţi au sau îşi permit o grădină în adevăratul sens al cuvântului. Şi atunci nu le rămâne decât să încerce să cultive câteva plante la ghiveci. La această ultimă situaţie ne vom referi în rândurile care urmează.

Sunt mulţi iubitori de flori, dar nu toţi au sau îşi permit o grădină în adevăratul sens al cuvântului. Şi atunci nu le rămâne decât să încerce să cultive câteva plante la ghiveci. Fie că sunt ele special cultivate în ghivece sau că, în mod improvizat, se pot cultiva şi aşa. La această ultimă situaţie ne vom referi în rândurile care urmează.

 

Trandafirul

Îndrăgitul trandafir rămâne plantă de grădină chiar dacă producătorii au reuşit în ultimii 30 de ani să obţină varietăţi din ce în ce mai scunde şi mai uşor de cultivat în ghiveci. Un grădinar pasionat care a cultivat trandafiri atât în grădină, în plin soare şi cu spaţiu generos de dezvoltare, dar şi în ghivece poate ajunge la câteva concluzii utile. Trandafirului la ghiveci îi lipseşte soarele, şi din acest motiv înflorirea poate fi săracă sau aleatorie. Cel din grădină se răsfaţă toată ziua sub razele intense. Culorile florilor sunt accentuate, florile durează mai mult. O plantă crescută în grădină este mult mai sănătoasă decât cea crescută în ghiveci în casă.

Păianjenii roşii omoară anual un număr uriaş de plante ţinute în casă, din cauza atmosferei uscate şi a ventilaţiei deficitare. În cazul miniaturilor la ghiveci, udarea se poate controla mai bine decât… precipitaţiile care cad în grădină. Chiar şi aşa, planta din grădină este mai rezistentă la condiţii extreme de mediu (uscăciune, temperaturi ridicate sau foarte scăzute) şi la dăunători. Ba mai mult, eli­minarea dăunătorilor se face cu mai mult succes afară. Însă, dacă nu aveţi bucuria unui spaţiu exterior pentru flori, puteţi găsi soluţii. Dezavantajul este că vă solicită mult atenţia şi timpul.

 

Ranunculus

Sigur îl recunoaşteţi chiar dacă popular îi spuneţi “piciorul-cocoşului”. Deşi este în mod categoric plantă de grădină, câţiva furnizori au folosit varietăţile mai scunde pentru realizarea unor coşuri decorative sau efectiv le-au plantat în ghivece obişnuite. Specialiştii în decoraţiuni naturale pentru interior au decretat că se potriveşte de minune pentru bucătăriile spaţioase şi luminoase. Iar această modă a prins mai ales în ţările nordice (ex. Danemarca). Proaspăt plantat, Ranunculus este deosebit de elegant. Are flori în culori intense şi frunziş bogat. Însă, în timp, el îşi va pierde frunzele bazale, iar înflorirea nu va mai fi la fel de bogată. La acest moment îl puteţi muta în grădină. Sau îl puteţi dărui cuiva care are grădină.

 

Hortensia

Plantă cu port tufos sau arbustiv, hortensia învăluie grădinile cu abundenţa ei florală. Inflorescenţele sunt uriaşe în comparaţie cu elementele decorative ale altor plante de grădină, sunt frumos co­lo­rate şi…, în funcţie de pH-ul solului, ele îşi pot schimba culoarea. Dacă vă doriţi hortensia albastră (culoare mai rară şi mai greu de obţinut) va trebui să aveţi pH acid. Însă, frumoasa hortensie încântă şi cu florile ei albe, roz etc. Şi este la mare modă în Franţa, de exemplu, pe perioada de vară, să ai hortensii plantate în ghivece atât în casă, cât şi pe terasă.

 

Spânzul

Este decorativ în grădinile de primăvară mai ales că are varietăţi care înfloresc înainte ca zăpada să se topească. La ghivece, el începe să fie comercializat înain­te de Crăciun. Americanii chiar au obiceiul să-l ofere în dar celor dragi nu­mi­n­du-l “trandafir de Crăciun”. Însă, nu poate fi păstrat la ghiveci mai mult de câteva luni, pentru că, după trecerea florilor, frunzele îşi pierd şi ele din frumu­seţe, iar tulpinile se arcuiesc peste marginea ghivecelor. Eventualele tunderi nu ajută planta să-şi recapete aspectul: flori noi nu mai apar, iar frunzele se veştejesc.

 

Din cele spuse până acum ajungeţi la concluzia că florile de grădină plantate în ghiveci îşi păstrează frumuseţea o perioadă limitată, după care trebuie mutate afară aşa încât să intre într-un ritm normal de dezvoltare. Unele au nevoie de un an întreg aşa încât să se redreseze şi să facă din nou flori. Însă, pasiunea pentru plante şi lipsa unei grădini ne îndeamnă adesea să facem eforturi pentru a le păstra în interior şi ne petrecem mult timp încercând să le oferim ceea ce le trebuie.

×
Subiecte în articol: grădina ghiveci mereu verde