x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plante pentru ghivece suspendate

Plante pentru ghivece suspendate

de Cornelia Constantin    |    04 Mai 2006   •   00:00
Plante pentru ghivece suspendate
MEREU VERDE
Folosite cu bun-gust, ghivecele suspendate pot adauga farmec balconului sau terasei dumneavoastra. Insa ce plante sa alegeti si cum sa le combinati? Raspunsurile le gasiti observand si analizand spatiul pe care doriti sa-l amenajati (expunerea la soare), timpul de care dispuneti pentru a le ingriji, bugetul etc.

Dupa cum stiti deja, sunt plante care dau un efect decorativ mai insemnat daca sunt grupate, altele daca sunt solitare. Ca si in cazul amenajarii gradinilor, terasa sau balconul se amenajeaza pornind de la o idee.

DUET REUSIT PENTRU UMBRA

Sa spunem ca aveti un balcon umbrit si ca va doriti cateva plante usor de ingrijit, decorative prin frunze, dar si cateva accente de culoare. Nu aveti un buget prea mare pentru plante, dar vreti ca acel spatiu sa arate bine. Cred ca sunteti de acord cu mine ca printre plantele decorative prin frunze, florile rosii sunt binevenite. Iata la ce m-am gandit: Chlorophytum si Impatiens.

Ambele plante sunt usor de procurat, ieftine, cresc destul de repede, se adapteaza foarte bine la umbra si reprezinta o combinatie interesanta. Chlorophytumul poate avea frunze de un verde inchis sau dungate cu crem sau alb. Desi este planta decorativa prin frunze, in sezonul cald face si flori sub forma unor stelute albe, foarte delicate. Prin contrast, alegeti Impatiens cu flori de un rosu intens. Aceasta planta creste si sub forma de tufa, dar ea se poate adapta la crestere pendenta.

INGRIJIRE SI INMULTIRE

Tradescantia
Chlorophytum
Begonia tuber
In general-balcoanele deschise si terasele se amenajeaza atunci cand temperaturile trec de 10-15 grade Celsius. Chlorophytumul este o planta care rezista si la temperaturi de 5 grade Celsius, insa Impatiensul este ceva mai sensibil.

Asadar, incepand de la sfarsitul lui aprilie, puteti lansa duetul de care am amintit.

Chlorophytumul creste usor si la soare, dar umbra ii accentueaza culorile frunzelor intr-o oarecare masura si-l pastreaza mai sanatos, in sensul ca nu mai apar varfurile brunificate.

Impatiensul nu suporta deloc soarele si se dezvolta de minune la umbra: creste rapid si face nenumarate flori.

Udarea se face moderat, atunci cand pamantul s-a uscat putin la suprafata. Pentru a-i controla aspectul, el se tunde periodic.

Chlorophytumul se lasa sa creasca in voie, pentru ca pe masura ce creste el devine si mai decorativ. Pentru ca are radacini solide, este posibil ca in numai cateva luni sa necesite un ghiveci mai mare sau separare si plantare in doua ghivece mai mici. Cand afara este foarte cald, ambele plante e bine sa fie pulverizate cu apa. Nu sunt necesare ingrasaminte. Inmultirea se realizeaza prin butasi la Impatiens, prin separarea tufei si prin inradacinarea stolonilor la Chlorophytum.

Toamna, cand temperaturile incep sa scada, adapostiti plantele in spatii luminoase, cu temperaturi rezonabile si reduceti treptat udarile.

ALTE POSIBILE COMBINATII

Alte plante decorative prin frunze care se dezvolta bine la umbra sunt: Nephrolepsisul, Asparagusul, Tradescantia etc.; plante decorative prin flori: Fuchsia, Begonia etc.

Plectranthusul este o planta interesanta datorita faptului ca, desi decorativ prin frunze, are varietati care imprastie un parfum placut si care la maturitate fac flori mov ca niste ciorchini orientati in sus. La o observatie mai atenta, vedeti ca florile sale, chiar daca de mici dimensiuni, seamana cu cele de orhidee.

Trebuie retinut faptul ca nu toate plantele "curgatoare" se adapteaza direct in vase suspendate.

PRETURI
In functie de dimensiunea plantei dorite, preturile pot sa inceapa chiar de la 1,5 ron si sa ajunga pana la maximum 30 ron. Chlorophytumul se vinde in standurile cu plante mixte la pretul de 5 ron, dar se poate achizitiona si mai ieftin din piete. La Impatiens pretul incepe chiar de la 1,5 ron in piata, pentru varietatea walleriana. Ea este singura care poate fi crescuta in ghivece suspendate. Nephrolepsisul si alte ferigi se pot achizitiona tot de la plante mixte, de cele mai multe ori. Plantele mature se vand in magazinele de specialitate cu preturi in jur de 25 ron, iar plante mici, in piata la aproximativ 3-4 ron. Fuchsia are preturi de la 8 la 25 de ron in magazine. Bulbii de Begonie pendenta se vand la pachet de 2 sau 3 si, in general sar usor peste 10 ron.

SFATURI
  • Nu administrati Impatiensului cantitati mari de ingrasaminte, pentru ca riscati sa omorati planta
  • Nu expuneti Impatiensul la soare, pentru ca se vestejeste
  • Chlorophytumul creste mult si necesita transplantare dupa numai cateva luni
  • Pulverizati plantele vara, cand este foarte cald
  • ×
    Subiecte în articol: plante