x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plante pentru gradini cu nevoi speciale

Plante pentru gradini cu nevoi speciale

18 Mai 2005   •   00:00

Pentru ca va doriti o gradina frumoasa, in care sa aveti o multime de specii de flori si de tufe, va trebui sa tineti seama atunci cand le alegeti pentru a le planta, de conditiile in care se dezvolta armonios.

Daca aveti zone ale gradinii in care lumina soarelui nu ajunge direct, cum sunt, de exemplu, zidurile orientate catre nord, sau copaci cu coroane foarte dese, care pastreaza umbra asupra solului de langa tulpina, va trebui sa plantati tufe sau flori care cresc special in aceste conditii. Tineti seama de faptul ca umbra trebuie sa fie partiala, astfel incat, desi nu primeste soare direct, planta sa se bucure de lumina. Optiunile sunt nenuma rate, asa ca veti avea de unde alege: Crinul de toamna (Hosta), azaleele sau rododendronul sunt cele mai cunoscute exemple de plante iubitoare de umbra.

Solul poate constitui o alta problema pentru plante. Cum aciditatea acestuia poate diferi de la o zona la alta, gradul de aciditate sau de alcalinitate al solului poate influenta hotarator dezvoltarea tufelor sau florilor din gradina. Unele specii de anemone si clematidele, de pilda, sunt flori care au nevoie de sol alcalin si mult soare. Si Sempervivum, o planta cu frunze carnoase care isi raspandeste rozetele foarte aproape de sol, face parte din aceeasi familie. In schimb, azaleele si afinele sunt tufe care cresc foarte bine in sol acid. Bineinteles, exista si solutii pentru incompatibilitatea solului din gradina cu nevoile unei anumite plante. Astfel, puteti reface solul pe o mica portiune din spatiul verde prin echilibrarea gradului de aciditate initial cu ajutorul anumitor ingrasaminte chimice sau organice. Odata modificata compozitia acestuia, puteti planta fara probleme tufa care va place.

O serie de alte conditii naturale influenteaza, la randul lor, caracteristicile solului. Umiditatea excesiva, cauzata de un strat de apa freatica aflat foarte aproape de stratul superior al solului sau proximitatea unei suprafete acoperite in permanenta de apa, este benefica doar anumitor elemente vegetale. Puteti transforma aceasta problema intr-o solutie, amenajand chiar voi bazine micute. Veti gasi, in magazinele de specialitate, plante potrivite atat mediului acvatic, cat si solului umed din jurul bazinului.

La extrema cealalta se afla gradinile din zonele mai uscate, in care soarele de vara este excesiv de arzator si poate provoca uscarea plantelor din gradina. Puteti preveni acest lucru, de exemplu, prin amenajarea unor portiuni de umbra partiala, prin plantarea unor copaci cu coroane bogate sau prin ridicarea unor spalieri cu bolta pentru plantele agatatoare. Aceste bolti vor proteja si plantele cultivate la umbra lor. O alta solutie pentru solul expus la soare sunt chiar plantele care iubesc acest mediu. O gradina simpla, cu alei acoperite cu pietris mic si cu ronduri bine delimitate de tufe si flori care cresc foarte bine la temperaturi ridicate si in lumina puternica, poate avea un efect deosebit.

Chiar si pentru gradinile foarte mici, inconjurate de ziduri sau care au suprafete extrem de restranse de sol cultivabil, exista solutii ingenioase. De exemplu, puteti planta iedera sau trandafiri cataratori pe ziduri sau stalpi, puteti utiliza plante in ghivece mari sau puteti cultiva mici tufe sau flori colorate in spatiile pe care le aveti la dispozitie. Daca veti cauta sa rezolvati micile probleme pe care le are gradina cu ajutorul plantelor, va veti bucura nu numai de un peisaj superb, ci si de o gradina sanatoasa si dezvoltata armonios.

Material realizat cu sprijinul Stihl Romania
×
Subiecte în articol: puteţi plante