x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Plantele cataratoare

Plantele cataratoare

de Cristina Zaharia    |    11 Ian 2007   •   00:00
Plantele cataratoare

Specii rustice, rezistente, usor adaptabile. O grupa aparte ce tine seama in primul rand de capacitatea de a urca pe obstacole si apoi de clasificarile strict stiintifice.

Mereu verde

Specii rustice, rezistente, usor adaptabile. O grupa aparte ce tine seama in primul rand de capacitatea de a urca pe obstacole si apoi de clasificarile strict stiintifice. Arbustii de palisada sau unele specii de trandafir, spre exemplu, sunt considerati plante cataratoare, ca si alte specii care au tendinta de a acoperi o suprafata daca li se ofera sisteme de fixare. Desigur, exista specii cataratoare ce poseda propriile organe de fixare, cum sunt carceii, radacinile aeriene sau ventuzele.

Recomandari si caracteristici. Plantele cataratoare sunt recomandate mai cu seama pentru gradinile de mici dimensiuni, pentru ca ele sunt eficiente si spectaculoase pe spatii mici. Majoritate reprezinta specii rezistente, oferind un decor verde sau colorat in toate sezoanele anului. O alta calitate exceptionala este capacitatea de a ascunde elemente mai putin estetice, cum ar fi zidurile, gardurile nefinisate, alte tiputi de structuri. Mai ales iarna, atunci cand arborii pierd frunzisul, efectul lor este foarte vizibil.

Un element important este si marea diversitate d culori in cazul plantelor cataratoare cu flori si fructe. In sfarsit, multe specii atrag in timpul iernii mici animale inofensive care isi cauta refugiul si hrana sub frunzisul persistent.

Adaptabila si rezistenta. O specie pe care o recomandam, extrem de adaptabila si de rezistenta, este Clemantis Cirrhosa (varianta Balearica), planta foarte atractiva in orice conditii climaterice. Este o planta usor de cultivat, cu frunze persistente care iarna vireaza culoarea spre un bronz auriu. La varsta adulta poate atinge inaltimea de trei metri si este foarte rezistenta la majoritatea parazitilor si bolilor. Extrem de decorativa, face flori cu patru petale de un galben pal, cu irizatii purpurii la interior, de la sfarsitul toamnei pana la inceputul primaverii. Specia face buna vecinatate cu plante mai putin comune, cum sunt Clematis Napaulensis, o specie caduca, spectaculoasa datorita florilor galbene, in forma de clopotel si foarte rezistente la frig, sau cu Pyracantha, o planta cu flori grupate de culoare rosie ori galbena.

Un tip de iedera. Hedera colchica ("Sulphur Heart") este o planta cataratoare cu frunze mari, ovale, trilobate. Frunzele au marginile neregulate, tivite cu galben-auriu. Este o specie rustica, foarte viguroasa. Tijele de culoare verde pot atinge la maturitate inaltimea de cinci metri, iar un singur vrej poate acoperi un perete pe o suprafata de opt pana la zece metri patrati. Se adapteaza usor oricarui tip de sol, dar cel mai bine se simte pe terenurile fertile, bogate in materii organice si putin argiloase. Se inmulteste fie prin butasi prelevati vara, fie prin marcotajul tijelor tinere. Este foarte eficienta atunci cand se doreste acoperirea unei zone mai putin estetice sau ridicarea unui paravan verde care sa impiedice privirea sa traverseze un spatiu. De asemenea, poate fi plantata la radacina unor arbori batrani, care pierd iarna frunzisul si carora le va conferi protectie si o imagine spectaculoasa in anotimpul rece. Impresionanta atunci cand este pusa in valoare de spoturi de lumina in timpul noptii.
Supranumita si "Steaua iernii", Jasminum Nudiflorum este un arbust palisant ale carui tije pot atinge la maturitate trei metri lungime. Ideal pentru acoperirea unui perete sau pentru invelirea unui chisc de gradina, face flori tubulare, de culoare galbena, foarte parfumate. Rezista la orice tip de sol si in orice conditii climaterice, fiind recomandat mai cu seama gradinarilor incepatori. Se multiplica spontan, usor si eficient atunci cand tijele tinere ating solul. Tine florile aproape tot anul si este decorativa, atragand privirile prin vigoare si prin colorit
Plante usor adaptabile
Multe dintre speciile de plante cataratoare sunt usor de adaptat conditiilor climaterice de la noi. Ele sunt rezistente la anotimpul rece, spectaculoase, usor de plantat si de intretinut. Se dezvolta perfect si in mediul rustic, unde dau curtii un aspect de sarbatoare, o nota de veselie si pot constitui paravane ideale pentru constructii mai putin estetice. Se recomanda varietatile cu flori si fructe pentru coloristica spectaculoasa. Si in situatiile cand nu sunt create conditiile de catarat, plantele grimpante fac la sol un spectacol impresionant de forme si de culori. Ele trebuie in acest caz bine dirijate si plasate in zone cu gazon pentru a fi puse in valoare.
A palisa inseamna a lega ramurile pomilor fructiferi sau arbustilor de un suport, un spalier, dandu-le forma dorita, expunandu-le eficient la soare sau amplificand spectaculozitatea lor
×
Subiecte în articol: uşor cataratoare