x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Pledoarie pentru fierul forjat

Pledoarie pentru fierul forjat

de Otilia Vintilă-Bolchiş    |    24 Noi 2005   •   00:00
Pledoarie pentru fierul forjat
AMENAJARI ORIGINALE
Materialul care poate individualiza spatiul de locuit

O solutie interesanta care reuseste sa dea o imagine speciala amenajarilor este cea a prezentei sub diferite forme a fierului forjat. Folosirea fierului timp de secole ca material pentru constructii si decoratiuni nu a plictisit deloc, ba chiar a intretinut pofta de a-l exploata, mai mult si mai mult. De vina pentru asta este, dincolo de estetica deosebita, avantajul pe care fierul forjat il are de a avea o compozitie bogata in carbon, care ii asigura un grad mare de prelucrabilitate. Este tot ce-si pot dori designerii, un stimulent binevenit pentru imaginatia si spiritul lor creativ.

FIER FORJAT, FIER TURNAT…


Balustrada din fier forjat, cu forme interesante, combinata cu trepte din lemn. O solutie de efect!
Obiecte aparte, destinate in special decorarii, pot fi obtinute si prin procedeul de turnare a fierului in forme. In afara de diferenta de aspect a obiectelor din fier obtinute prin cele doua procedee (forjarea genereaza obiecte descrise prin contururi, iar turnarea genereaza forme pline), exista si o diferenta de calitate a materialului prelucrat prin fiecare dintre ele procedee. Astfel, in timp ce turnarea il face mai casant, prin forjare fierul isi solidifica structura. Un motiv in plus de a considera fierul forjat o solutie viabila pentru amenajarea interioarelor noastre. Ar mai fi faptul ca practic poti sa construiesti cam tot ce-ti trece prin cap din fier forjat! Unde mai pui si rezistenta lui in timp, "este garantat 1.000 de ani", ne spune domnul Emad Rayes, inginer constructor si patron al magazinului Emerald 2000, din Bucuresti. "Singurele zone care au nevoie de un retus, si acesta facut o data la cinci ani, sunt imbinarile, care mai prind rugina, si trebuiesc curatate."

Exista o discrepanta intre valorile asociate fierului ca material din clasa metalelor, si anume: tarie, greutate, senzatia de rece si valorile asociate fierului forjat transformat in diferite obiecte pentru decorarea interiorului, obiecte care au parte de niste calitati fizice placute, ce le fac atractive si din ce in ce mai dorite pentru amenajari. Daca alegi sa-ti decorezi sau sa-ti mobilezi casa cu astfel de elemente, te vei bucura de o estetica deosebita, data de delicatetea, fragilitatea si eleganta formelor. Si daca folosesti asocierile cu materialele potrivite, poti sa ai parte si de un camin foarte cald.

POTRIVIT PENTRU ORICE STIL


Incercand sa-l incadrezi si sa descoperi stilul care-l prinde cel mai bine, vei intelege ca de fapt fierul forjat se potriveste pentru orice stil de ambientare, fie el traditional-clasic, rustic sau contemporan. Designul obiectelor si materialele folosite la restul amenajarii sunt lucrurile care conteaza. Folositi intr-un spatiu decorat in stilul contemporan linii simple, forme curate, fara ornamente. Pentru un spatiu mai traditional, rustic sau clasic alegeti obiecte avand sarmul vechilor vremi, adica cu patina si decoratiuni discrete.

Materialele care se potrivesc de minune in asociatie cu fierul forjat sunt: lemnul (cu precizarea ca el trebuie sa fie natural, masiv, nu materiale care sa-l imite), rattanul, plasa din rachita, ceramica sau placi ceramice, portelan, piatra, caramida, marmura, vitraliul (combinatiile cu acesta sunt speciale), fierul turnat. Nu alaturati fierului forjat materialelor precum inoxul, caramizile de sticla sau parchetul stratificat, pentru ca veti genera un kitsch de toata frumusetea. Importanta pentru potrivirea in contextul amenajarii este si culoarea, insa paleta de culori bogata folosita pentru finisaje poate sa-l faca potrivit unor conjuncturi cromatice din cele mai variate.

SOLUTII ORIGINALE


Fierul forjat isi gaseste utilitatea in orice functiune a casei. Din el se pot prelucra foarte multe piese de mobilier. Noi am incercat sa descoperim solutiile mai putin folosite si de efect, de care v-ati putea folosi. Atunci cand iti doresti un interior degajat si elegant, fierul forjat este o foarte buna alegere, si apartamentul prezentat in paginile noastre in rubrica "La bloc, dar altfel" este o punere in practica a acestei idei.

PENTRU HOL


Din pricina formatului dispus pe lungime, holul este una dintre zonele greu de mobilat ale unei locuinte, mai ales ca nu trebuie uitat nici faptul ca aici se formeaza prima impresie. Aceste doua cerinte - estetica si functionala - ale holului si, in general, ale oricaror spatii inguste pot fi cu succes satisfacute de mobilierul din fier forjat. Oglinda, inramata intr-o forma interesanta din fier forjat, eventual cu cateva etajere prinse de rama, o piesa care sa satisfaca necesitatile unui cuier, etajere original conturate care se pot folosi chiar si de spatiul colturilor, sunt exemple de elemente care asigura holului un aspect placut si utilitatea de care are nevoie. Si, ca sa ai si un spatiu pentru depozitarea incaltamintei, poti comanda un pantofar din lemn masiv, caruia sa-i adaugi sau anexezi piese in constructia carora sa se regaseasca fier forjat.

PENTRU DORMITOR


In spatiul dormitorului, o solutie care da originalitate o constituie amplasarea unei bancute din fier forjat simplu sau in combinatie cu lemnul natural (aceste materiale trebuie sa se regaseasca si in constructia celorlalte obiecte din camera) la capatul patului, un loc mai putin folosit in amenajarile de la noi, dar care asigura per ansamblu un aspect personalizat.

PENTRU CAMERA DE ZI


Exemplificare reusita de folosire a fierului forjat la amenajarea unei cafenele
In living, semineul, un element din ce in ce mai dorit, poate fi pus in evidenta intr-un mod distinct, folosindu-ne de accesorii din fier forjat cum ar fi: un paravan de protectie contra scanteilor, un accesoriu de semineu care contine ustensilele necesare intretinerii (lopatica pentru cenusa, clestele pentru lemne, peria de curatat vatraiul, toate acestea regasindu-se pe un singur suport de fier forjat). Pe semineu se pot aranja sfesnice pentru lumanari.

O solutie ingenioasa pentru decorarea livingului care consta in imbracarea peretilor cu forme din fier forjat o intalniti in paginile rubricii "La bloc, dar altfel".

Deosebite sunt si paturile pentru copii din fier forjat, care pot fi patinate in culori vesele si pot fi decorate cu medalioane din fier forjat pictate cu scene din povestile preferate.

Ca o concluzie, am putea sa consideram aprecierile domnului ing. Pavel George, reprezentant al firmei SC "Iron Design" SRL din Brasov: "Tin sa precizez ca o insumare a multitudinilor de posibilitati in care poti sa iti decorezi casa, ca fierul forjat, putandu-se regasi in diferite forme, tinand cont doar de imaginatie si bun-gust, poate fi considerat un maestru al amenajarilor".


FACI CE VREI CU EL!


Libertatea formelor pe care fierul forjat le poate lua este maxima. Obiecte la care nu te-ai fi gandit pot sa fie create din acesta. De pilda, te-ai fi gandit la cercei sau la tacamuri din fier forjat? In poze sunt doua exemple de obiecte ingenioase, create din acesta. O forma care poate tine loc de manechin, intr-un magazin de imbracaminte (stanga) sau un recipient, pe care poti sa-l umpli cu bautura preferata (dreapta).
×
Subiecte în articol: fier fierul obiecte forjat forme fierului