x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Poezia naturii

Poezia naturii

15 Apr 2005   •   00:00

VERDE
Multi dintre noi visam la o casa care sa aiba o curte, nu neaparat mare, dar care sa fie amenajata ca un mic paradis. Pentru a o transforma intr-o oaza de liniste si de verdeata e insa nevoie de multa rabdare, tenacitate, dragoste fata de plante si un minimum de cunostinte in domeniu. In lipsa acestora din urma, este indicat sa se apeleze la sfaturile si la experienta unor specialisti. Este si cazul gradinii de fata, amenajata de Gradina de Sud.
Austeritatea in gen asiatic vine sa sublinieze forta si energia pe care ni le inspira mediul inconjurator natural. Lacul in miniatura, bucatile de stanca, pietrele, gazonul simplu, terasa pavata cu butuci, mobilierul sculptat din trunchiuri de copac - toate se aduna ca intr-un buchet consistent de idei, conturand un loc perfect pentru petrecerea timpului liber.

Desi pare usor de amenajat, aceasta gradina necesita o munca laborioasa, numai daca luam in considerare plantarea gazonului. Acesta trebuie insamantat pe un teren lucrat inca din toamna, care sa fi fost bine sapat, debarasat de buruieni, radacini, pietris etc. Primavara, pamantul trebuie perfect distribuit pe suprafata unde urmeaza a se planta gazonul. Si asta pentru ca eventualele denivelari duc la acumularea apei dupa ploaie si distrug minunatul covor verde. Foarte importanta dupa insamantarea gazonului este irigarea, care trebuie facuta constant pentru prevenirea uscarii lui. Sistemele de irigare sunt o investitie pe termen lung, care merita facuta.

Pentru realizarea minilacului se foloseste o tehnica anume, respectiv albia se captuseste cu o folie, dupa ce a fost escavat in prealabil pamantul din zona. Aceasta folie este foarte rezistenta la intemperii. Ea se fixeaza cu greutati pe margine, evident cea mai frecventa modalitate fiind cu pietre sau cu bucati de stanca. Minilacul se ambienteaza cu plante care se dezvolta in mediu umed, la recomandarea specialistilor in arhitectura peisagista.

O idee excelenta este pavarea aleilor cu butuci. Efectul decorativ este garantat. Tot butucii pot fi folositi pentru realizarea unei terase in aer liber. La umbra unui copac, o astfel de amenajare este perfecta pentru crearea unui spatiu de relaxare sau amplasarea unui gratar.

O amenajare simpla, dar foarte placuta, ce vine cu sugestii ingenioase pentru cei aflati in cautarea identitatii propriilor gradini.
×