x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Preţul locuinţelor a scăzut in toate marile oraşe

Preţul locuinţelor a scăzut in toate marile oraşe

de Daniela Ivan    |    26 Iun 2012   •   17:39
Preţul locuinţelor a scăzut in toate marile oraşe

Preturile locuintelor scoase la vanzare in sase orase mari au scazut cu pana la 4,5% in acest an, potrivit portalului imobiliare.ro. Mai mare a fost caderea pe segmentul locuintelor noi, unde ajustarea a ajuns pana la 6,7%. Scaderile ar fi putut fi mai consistente daca proprietarii nu solicitau preturi in crestere cu 10%-15%, potrivit firmei imobiliare Temple House. Insa pretentiile lor nu s-au putut materialize, avand in vedere bugetele tot mai reduse ale cumparatorilor. 'In timp ce clientii asteapta de ceva vreme ieftinirea semnificativa a locuintelor, tot mai multi proprietari spera sa obtina sume fabuloase din vanzarea unor imobile in blocuri din anii ’70-’80', se arata intr-un comunicat al Temple House. Daca la inceputul anului o persoana cu venituri nete de 2.500 de lei pe luna putea obtine de la aproape orice banca 57.000 de euro, in prezent, ofertele de finantare venite din partea institutiilor financiare s-ar plasa la maximum 39.000 de euro, respectiv 53.000 de euro.

Bucuresti: scadere cu 4%

Pretul mediu pe metru patrat in Capitala a scazut cu aproape patru procente in ultimele sase luni si a ajuns in iunie la 1.134 de euro. Apartamentele vechi au avut o scadere de trei procente in acest interval, fata de 6%, cu cat le-a scazut valoarea locuintelor noi.

Tendinta de scadere a fost resimtita pe toate categoriile de apartamente noi, ritmul fiind insa diferit. Cea mai dinamica evolutie au avut-o garsonierele si apartamentele cu doua camere, care s-au ieftinit cu 8,6%, respectiv 7% in primele sase luni ale anului. Unitatile cu trei camere s-au ieftinit cu 3%.

La apartamentele vechi scoase la vanzare in Capitala, pretul mediu a ajuns la 1.064 de euro/mp de suprafata utila. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, se remarca o reducere, la aceasta categorie, de 3,2%, iar fata de inceputul anului, diferenta este de 2,7%, potrivit portalului imobiliare.ro. Spre deosebire de segmentul nou, nici o categorie de apartamente vechi din Capitala nu a inregistrat o scadere de pret mai mare de 4% in ultimele sase luni.

Provincia: scadere intre 0,5% si 4,5%

Cea mai mare scadere a pretului mediu, de 4,5%, s-a inregistrat in Ploiesti, in timp ce apartamentele din Timisoara au pierdut cel mai putin la pret, doar 0,5%. Brasovul a fost unul dintre cele mai stabile orase in prima parte a anului, din punct de vedere al evolutiei preturilor locuintelor. Astfel, pretul mediu este de 848 de euro/mp de suprafata utila, cu 1,3% mai putin decat la inceputul anului, respectiv cu aproape 2% mai putin decat in urma cu 12 luni. Pretul apartamentelor noi din ansamblurile rezidentiale brasovene a atins valoarea de 931 de euro/mp, in crestere cu aproape 4% fata de inceputul anului. In ceea ce priveste apartamentele vechi, pretul mediu solicitat de proprietari a inregistrat o scadere de 2% in primele sase luni, ajungand la 838 de euro/mp util. Locuintele din Cluj-Napoca au inregistrat o scadere de 4,2%, astfel ca pretul mediu a ajuns la 908 euro/mp util. Valoarea actuala este cu doar 8,2% mai mica decat cea inregistrata in urma cu 12 luni, aici intalnindu-se cea mai mare diferenta anuala dintre toate orasele analizate. Scaderea de pret a fost resimtita mai ales pe segmentul apartamentelor noi, unde a fost inregistrata o contractie de aproape 7% in prima parte a acestui an – de la 905 euro/mp util la 844 de euro/mp util, respectiv de 15% in ultimele 12 luni, potrivit imobiliare.ro. In Constanta, media preturilor este de 899 de euro/mp util in iunie, in scadere cu aproape 3% fata de inceputul anului, in conditiile in care la apartamentele noi s-a inregistrat o crestere de 1,7%, pana la 962 de euro/mp util, iar la cele vechi, o scadere de 4%, la 884 de euro/mp util. Fata de aceeasi perioada a anului trecut, preturile solicitate pentru apartamentele din Constanta sunt, in medie, cu 4,5% mai mici.

×