x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Probleme din grădina dumneavoastră şi soluţii găsite de specialişti

Probleme din grădina dumneavoastră şi soluţii găsite de specialişti

de Cornelia Constantin    |    05 Dec 2009   •   00:00
Probleme din grădina dumneavoastră şi soluţii găsite de specialişti
Sursa foto: / RHS

Informaţi-vă constant şi notaţi-vă cum aţi rezolvat anumite situaţii Oricât de reuşită ar fi, o grădină ridică mereu probleme care trebuie rezolvate. De la înlocuirea plantelor anuale până la curăţarea apei din lac, de la pavajul aleilor până la obiectele decorative sau utilitare. Despre orice ar fi vorba, informaţi-vă!



Sigur mai au şi alţii aceeaşi problemă ca şi dumneavoastră şi fie au găsit deja soluţii, fie urmează să le afle. Aşadar, aveţi un lac şi în acelaşi timp aveţi şi copii mici. Vă este teamă ca nu cumva cei mici să se apropie curioşi şi să păţească ceva. Chiar dacă nu este mereu estetic şi potrivit, puteţi să împrejmuiţi lacul cu un gard. Poate să fie vorba doar de un gard temporar, care să fie chiar reuşit. N-aţi fi primii care apelează la o astfel de soluţie, şi după cum vedeţi, chiar şi specialiştii o recomandă.

AMPLASAMENTUL GRĂTARULUI

Sunteţi mari amatori de grătar în curte? Ba chiar aţi investit sume apreciabile într-un grătar de grădină? Cum îi alegeţi amplasamentul?

Trebuie să fie aproape de bucătărie, la capătul unei alei utilitare, altfel puteţi să stricaţi grădina tot calcând pe vegetaţie, şi în loc de parfumul florilor să rămâneţi în grădină cu parfumul cărnurilor bine făcute.

Aşadar, rezolvarea situaţiei apelează la simţul dumneavoastră practic: grătarul se amplasează lângă casă şi lângă locul de odihnă unde urmează de fapt să se servească masa. În acest fel, o bună parte din grădină rămâne neafectată.

Toate ustensilele, cărbunii şi lemnele le puteţi adăposti într-un dulap special pentru grădină sau într-un adăpost pentru unelte. Fie îl construiţi dumneavoastră dacă sunteţi îndemânatici, fie îl cumpăraţi ca atare din magazinele specializate. Nu va fi la un preţ mic, dar va merita efortul.

Toamna târziu, înainte de primele brume şi îngheţuri, anumite plante de apă se protejează. De exemplu, varietăţile de nufăr hybrid care sunt sensibile la temperaturi scăzute. Se improvizează practic un acvariu mai mare, unde se mută pentru câteva luni aceste plante. Nu vă faceţi probleme deosebite legate de spaţiu, pentru că nu cresc prea mult în această perioadă. Multe sunt în repaus.

Practic, orice obiect din curte şi grădină poate căpăta o utilitate. Câteva cauciucuri de la roţile maşinii, pe care nu le mai folosiţi, pot deveni un ghiveci original pentru câteva plante nepretenţioase din grădină. Dacă aveţi o boltă în faţa intrării în casă sau o pergolă, nu este obligatoriu ca ele să fie populate cu plante căţărătoare decorative. Puteţi folosi şi viţă-de-vie (atenţie la rugină!) sau... fasole. Amuzant sau nu, fasolea poate acoperi o parte din pergolă de primăvară şi până toamna când culegeţi tecile. Deci se comportă ca oricare altă plantă anuală căţărătoare decorativă.

COMBINAŢII
După cum ştiţi se poate combina grădina decorativă şi cea utilitară. Iată alăturat cât de frumos dau dovleceii şi arbuştii decorativi pe o parte a grădinii şi "cuburile" de buxus, ierburi decorative şi pavaj pe cealaltă. Ce contează este proporţia optimă între cele două tipuri de elemente.

×
Subiecte în articol: mereu verde