x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Prognozarea trendurilor ca meserie

Prognozarea trendurilor ca meserie

de Georgiana Teodorescu    |    01 Apr 2011   •   12:29
Prognozarea trendurilor ca meserie

Tendinţele în design nu sunt fenomene întâmplătoare, nu reprezintă capricii ale unor designeri renumiţi, ci sunt rezultatul unor fenomene care au loc în lume, sunt întruchipări ale unei anumite perioade istorice care înglobează toate dimensiunile vieţii: sociale, economice, culturale şi iau forma acestora.

Lidewij Edelkoort este unul dintre cei mai renumiţi analişti ai tendinţelor în materie de design interior pe plan mondial. Munca sa este una de pionierat, ea transformă prognozarea trendului într-o adevărată profesie, oferind analiză şi consultanţă pentru mari companii internaţionale într-o gamă largă de sectoare, de la modă şi încălţăminte, cosmetice şi maşini, la produse alimentare şi flori, până la cărămizi şi hârtie. Ca un adevărat colecţionar global, Li Edelkoort caută şi adună constant din întreaga lume informaţii, materiale, cuvinte, emoţii, le interpretează şi le transformă, printr-un talent special şi printr-o abilitate unică, în previziuni pentru sezoanele viitoare.

Pe această bază ea a compus o colecţie numită sugestiv Post Fossil care aduce laolaltă 60 de designeri din toate colţurile lumii şi care ilustrează clar direcţia stilistică pe care o ia designul de produs astăzi. Conform predicţiilor ei, sursa de inspiraţie pentru noul design o constituie peisajele. Li Edelkoort invită la decorarea interioarele ca şi cum ar fi spaţii deschise, grădini, terenuri. După criza financiară, perioada glam a decoraţiunilor ia sfârşit, este ca o întoarcere în timp, în care designerii, ca adevăraţi oameni ai peşterii contemporane reinventează adăpostul, redesenează lemnul, formulează un concept bazat pe o filozofie de viată matură, pe un stil de trai mai modest, dar încărcat de semnificaţie.

Covoarele imită pământul, mobila are un aspect brut, asemănătoare rocilor, pereţii dau iluzia pătrunderii într-o junglă tropicală. Colecţia se bazează pe materiale naturale şi durabile, cu un aspect mat şi modest: lemn, piatră, piele şi blănuri, materiale ce sunt animate de forme organice şi structuri scheletice.

Este vorba despre un design primitiv şi organic, în care mobila ia o formă mai sculpturală şi mai abstractă, având un rol funcţional, dar care acţionează într-un plan superior, ca o artă contemplativă.

×
Subiecte în articol: colectii trend previziuni