x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Proiectarea grădinilor pe calculator

Proiectarea grădinilor pe calculator

de Adela Parvu    |    22 Mar 2008   •   00:00

De la vis la realitate, în privin­ţa amenajării grădinilor mai există acum un pas: proiec­ta­rea pe calculator. Nu numai casele, blocurile noi sau ambi­entările interioare pot fi simulate pe ecranul computerului, ci şi spaţiul verde de lângă casă

  

Pentru necunoscători, calculatorul pare un instrument-minune capabil a crea singur, doar din câteva apăsări de taste, adevărate minuni etalate pe ecranul său. Nu e deloc aşa, nici în privinţa caselor şi nici în cea a grădinilor. Spunem asta deoarece mulţi cititori nu înţeleg de ce un proiect realizat cu ajutorul calculatorului trebuie plătit specialistului care-l creează. Vă spunem noi de ce merită şi care sunt avantajele.

 

Abilitate şi cunoaştere

Proiectarea pe calculator a grădinilor presupune nu numai cunoaşterea şi operarea unor programe speciale, ci şi cele de horticultură. Degeaba un neavizat ştie să “deseneze” într-un program, dacă habar nu are unde trebuie plantată o anumită specie, ce alte specii se potrivesc lângă ea şi mai ales cum se vor dezvolta în timp. Un peisagist, căci acesta este numele arhitectului de grădini, ştie toate aceste lucruri, nu numai cum să “picteze” cu ajutorul calculatorului. Pe lângă plante, există acum o multitudine de produse, materiale de construcţie, mobilier, sisteme de irigare şi iluminat care trebuie avute în vedere la proiectarea grădinilor. Şi toate acestea sunt gândite şi configurate în schiţele arătoase ale peisagiştilor. De multe ori aceştia preferă să le arate clienţilor desene rea­lizate de mână, chiar dacă au şi un proiect profesionist în computerul lor. Se întâmplă deoarece mulţi clienţi nu pot percepe corect şi înţelege un proiect tridimensional. Munca la un astfel de proiect se poate desfăşura de la zile la săptămâni, în funcţie de complexitatea grădinii, în ciuda ajutorului programelor de calculator, iar plata acestei munci este justificată şi merită investiţia.

 

Avantajele proiectării

Pe lângă plante, arbori, arbuşti, un architect peisagist are în vedere anexele din grădină (sere, căsuţe, foişor), prezenţa piscinei, a locului de grătar, situarea în plan a aleilor de acces şi modul de delimitare faţă de ve­cini. Cu ajutorul unui proiect puteţi vedea cum vor fi toate aceste lucruri aşezate în raport cu casa voastră. De asemenea, arhitectul peisagist este cel care vă recomandă materialele de fi­nisaj pentru alei (care pot fi din piatră, lemn, dale prefabricate), pentru piscină (bordurile), forma foişorului, a grătarului, a gardului. Pe baza proiectului puteţi afla devizul estimativ al amenajării, pregătindu-vă deci banii necesari atât pentru materiale, plante, cât şi pentru manoperă.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv