x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Proiectarea şi izolarea eficiente duc la costuri mici pentru căldură

Proiectarea şi izolarea eficiente duc la costuri mici pentru căldură

de Adela Parvu    |    17 Oct 2009   •   00:00
Proiectarea şi izolarea eficiente duc la costuri mici pentru căldură
Sursa foto: 81fünf, Vinylit/

Se poate ca fiecare cameră dintr-o locuinţă să fie optim ventilată şi încălzită cu minimum de consum energetic? Absolut, acest vis este deja realitate prin casele pasive, un concept dezvoltat şi materializat excelent în ultimii ani.



Casele pasive sunt locuinţele miracol, pentru că în ele nimeni nu are picioarele reci iarna şi nici nu face saună în pod pe timp de vară. Denumirea de "passive" li s-a dat acelor tipuri de clădiri pentru care încă din faza de proiectare s-a prevăzut folosirea optimă, captarea unei surse de energie pentru care nu mai trebuie consumate alte materii prime. Astfel de surse de energie pot fi cea solară, dar şi exploatarea căldurii corpului uman sau cea produsă de aparatele electrice din casă.

SECRETUL PROIECTĂRII
Noile case şi vile se doresc a fi cât mai simple ca arhitectură, dar asta presupune rezolvarea unor probleme tehnice majore. Nu este uşor să proiectezi o casă cu mai mult de 50% suprafeţe vitrate. Ferestrele mari asigură lumină, dar ele pot deveni pereţii unei sere sufocante. Ventilaţia naturală şi căldura produsă sau captată sunt printre parametrii urmăriţi de orice birou de proiectare competent. Spre exemplu în Austria s-a testat pentru vila din imagini un nou tip de izolaţie fabricată din celuloză.

De fapt e forţat spus un nou tip de strat izolant, pentru că firma austriacă Isocell foloseşte puterea fulgilor de celuloză de peste 15 ani. Ceea ce este nou constă în metoda de aplicare, întrebuinţare şi îmbunătăţirea constantă a formulelor din care este obţinut materialul pentru formarea izolaţiei. Cu stratul de celuloză, obţinut inclusiv din ziare reciclate cărora li se adaugă alţi compuşi chimici, căldura rămâne exact acolo unde trebuie, adică la interior iarna şi la exterior vara. Mai mult, stratul izolator este rezistent la foc, mucegai şi atacuri ale dăunătorilor.

Clădirea proiectată de biroul de arhitectura 81fünf, prezentată în imagini, stabileşte un nou standard pentru proprietarii ei, prin combinarea de confort termic şi super economii de energie. S-a pornit de la premisa ca consumul de energie pentru ventilaţie şi căldură să nu depăşească într-un an un euro pe metru pătrat construit. Acest lucru înseamnă de cinci ori mai puţin decât prevede Statutul de Conservare a Energiei acum în vigoare în Austria.

Vreţi costuri mici în exploatare? Tebuie să aveţi proiectanţi inteligenţi, care să aleagă materialele şi dotările care funcţionează perfect împreună.


Sfat
Cortina izolatoare obţinută din panourile Vinylit se montează pe distanţiere speciale astfel încât între acestea şi ziduri rămâne un spaţiu liber prin care circulă aerul. Această ventilare naturală împiedică formarea mucegaiului, ciupercilor. Totodată acest strat de aer are un important rol în protecţia termică a clădirii. Pe lângă montaj, trebuie remarcat faptul că panourile Vinylit sunt gata finisate. Există peste nenumărate nuanţe gata preparate din care proprietarii clădirilor pot alege.

Acesta ar fi un beneficiu estetic, dar şi unul ce ţine de costuri. Se elimină necesitatea plăţii manoperei corespondente realizării tencuielii finale. Mai mult, se scurtează semnificativ perioada şantierului. Iar după toate aceste beneficii, panourile mai pot fi şi reciclate!

×
Subiecte în articol: casa căldură proiectare izolare