x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Proiectul unui nou cod al constructiilor (II)

Proiectul unui nou cod al constructiilor (II)

de Melania Floarea    |    01 Feb 2007   •   00:00

CE SPUNE LEGEA
Continuam in numarul de astazi sa discutam despre proiectul codului constructiilor aflat inca in dezbatere publica pe site-ul Inspectoratului de Stat in Constructii. Prin amabilitatea doamnei Dorina Nicolina Isopescu - Inspector General de Stat - continuam sa descriem mai jos noutatile in domeniu pe care le va aduce Codul constructiilor, in cazul in care va fi adoptat de forurile competente
CE SPUNE LEGEA

Continuam in numarul de astazi sa discutam despre proiectul codului constructiilor aflat inca in dezbatere publica pe site-ul Inspectoratului de Stat in Constructii. Prin amabilitatea doamnei Dorina Nicolina Isopescu - Inspector General de Stat - continuam sa descriem mai jos noutatile in domeniu pe care le va aduce Codul constructiilor, in cazul in care va fi adoptat de forurile competente

Proiectul propune ca proprietarii, persoane fizice si/sau juridice romane, care reabiliteaza termic locuintele sau modernizeaza cladirile mai vechi de 50 ani, inclusiv din punct de vedere estetic, vor fi scutiti de la plata taxei de eliberare a autorizatiei de construire si a impozitului pe locuinta, pe perioada de rambursare a creditului contractat pentru lucrari.

EXPERTIZARE TEHNICA

O alta noutate este aceea ca la sectiunea "Masuri pentru reducerea riscului seismic al constructiilor existente" se stipuleaza obligatii atat pentru proprietarii constructiilor, persoane fizice sau juridice, asociatiile de proprietari, persoanele juridice care au in administrare constructii, cat si pentru primarii municipiilor, oraselor si comunelor, respectiv primarul general al municipiului Bucuresti. Acestia vor actiona pentru expertizarea tehnica a constructiilor de catre experti tehnici atestati sau pentru notificare, in aria lor de competenta, in scopul stabilirii gradului de risc seismic al constructiei. In vederea preveniri unui potential dezastru provocat de cutremure, consiliile locale ale municipiilor, oraselor si comunelor pot cere instantei de judecata sa-i oblige pe proprietarii locuintelor incadrate in clasa I de risc seismic sa ia masurile de interventie stabilite prin raportul de expertiza tehnica.

ZONELE INUNDABILE

De mare interes si de actualitate este si urmatoarea prevedere a codului constructiilor: constructiile civile/industriale, situate in zonele inundabile ale albiilor majore sau in zonele de protectie, vor fi identificate de reprezentantii directiilor judetene de ape, solicitandu-se, prin autoritatile administratiei publice locale, demolarea acestora (daca nu au autorizatie de construire sau acte de proprietate) sau stramutarea proprietarilor (acestia primind despagubiri). Dupa finalizarea inventarierii zonelor inundabile, eliberarea de autorizatii de construire pe aceste perimetre va fi interzisa.

Constructiile executate fara autorizatie de construire pe terenuri apartinand domeniului public sau privat al statului vor fi desfiintate pe cale administrativa de autoritatea administratiei publice de pe raza unitatii administrativ-teritoriale unde se afla constructia, fara sesizarea instantelor judecatoresti si pe cheltuiala contravenientului.

PERSOANE CU HANDICAP

La capitolul "Accesibilitati pentru persoanele cu handicap" noile reglementari prevad amenajarea cladirilor institutiilor de utilitate publica, ale celor culturale, sportive sau de petrecere a timpului liber, construite din fonduri publice sau/si private, locuintele construite din fonduri publice, precum si cladirile de acces ale acestora, astfel incat sa permita accesul neingradit al persoanelor cu handicap. De asemenea, pana la 31 decembrie 2010, toate statiile mijloacelor de transport in comun vor fi amenajate pentru a permite accesul neingradit al persoanelor cu handicap.

LIBERA ASOCIERE

Noul cod va elimina incalcarile prevederilor constitutionale privind libera asociere a specialistilor din domeniile de activitate reglementate de dispozitiile acesteia: urbanisti, arhitecti, ingineri constructori. Sunt reunite profesiile care colaboreaza in domeniul constructiilor si cadrul legal de desfasurare a activitatii lor, respectiv:
  • exercitarea profesiei de arhitect, atributiile si organizarea Ordinului Arhitectilor din Romania. Pentru centralizarea evidentei urbanistilor din intreaga tara se infiinteaza Tabloul National al Arhitectilor, document care se publica anual in Monitorul Oficial al Romaniei.
  • exercitarea profesiei de urbanist, atributiile si organizarea Ordinului Urbanistilor din Romania. Pentru centralizarea evidentei urbanistilor din intreaga tara se infiinteaza Registrul Urbanistilor, document care se publica anual in Monitorul Oficial al Romaniei.
  • exercitarea profesiei de inginer in constructii, atributiile si organizarea Camerei Federative a Inginerilor in Constructii. Pentru centralizarea evidentei inginerilor constructori din intreaga tara se infiinteaza Registrul National al Inginerilor in Constructii, document care va cuprinde ingineri in constructii cu drept de semnatura pe teritoriul Romaniei si care se publica anual in Monitorul Oficial al Romaniei.

    De mare interes pentru arhitecti, urbanisti, ingineri in constructii si ingineri instalatori sunt prevederile codului care arata ca pentru aceste profesii se asigura libera circulatie a fortei de munca in interiorul UE. Precizarile privind cele trei profesii care presupun studii superioare de lunga durata sunt grupate si corelate in ceea ce priveste modul de dobandire a dreptului de semnatura, drepturi si obligatii, recunoasterea internationala reciproca atat in spatiul Uniunii Europene, cat si in afara acesteia. Elementul de noutate absoluta il constituie acordarea acelorasi drepturi si supunerea specialistilor enumerati mai sus unor dispozitii identice privind dreptul de semnatura, indiferent daca sunt din Romania sau din tari apartinand Uniunii Europene
  • ×
    Subiecte în articol: constructii construcţiilor