x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Proprietarii, obligati sa curete zapada din fata caselor

Proprietarii, obligati sa curete zapada din fata caselor

de Melania Floarea    |    29 Dec 2005   •   00:00
Proprietarii, obligati sa curete zapada din fata caselor
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Afla ce spune legea cu privire la debarasarea zapezii

Lunile de iarna nu aduc cu ele doar bucuria Sarbatorilor si magia Craciunului, ci din pacate, ne genereaza si probleme legate de aglomerarea strazilor si trotuarelor cu gheata si zapada.

Cu toate ca "cineva" trebuie sa se ocupe cu debarasarea strazilor, trotuarelor, spatiilor stradale dintre blocuri si case de zapada si muntii de gheata, de multe ori facem adevarate slalomuri printre aceste adevarate gramezi alunecoase si foarte periculoase de cele mai multe ori, si nu de putine ori ajungem la sectia de urgenta a spitalelor cu fracturi si entorse.Cine e de vina pentru disconfortul si chiar suferintele noastre in acest caz, cine trebuie sa ne confere siguranta in aceste situatii, pe cine tragem la raspundere pentru petrecerea Sarbatorilor de iarna imobilizati la pat?

Ordonanta de Guvern nr. 87 din 30 august 2001 privind serviciile publice de salubrizare a localitatilor este actul normativ pe baza caruia autoritatile administratiei publice locale iau decizii proprii de gospodarire in vederea imbunatatirii conditiilor de viata ale cetatenilor, crearii si dezvoltarii unei infrastructuri edilitare moderne, pentru promovarea calitatii si eficientei serviciilor.

Asadar, acest act normativ are ca obiect stabilirea cadrului pentru organizarea, gestionarea, reglementarea si monitorizarea serviciului public de salubrizare in localitati.

Ce inseamna salubrizarea strazilor in acceptiunea actului normativ mai sus mentionat? Salubrizarea localitatilor reprezinta un serviciu public local de gospodarie comunala, organizat, coordonat, reglementat, condus, monitorizat si controlat de autoritatile administratiei publice locale.

SERVICIILE DE SALUBRIZARE


Serviciul public de salubrizare cuprinde urmatoarele activitati: precolectarea, colectarea, transportul si depozitarea reziduurilor solide (cu exceptia deseurilor toxice, periculoase si a celor cu regim special), infiintarea si administrarea depozitelor ecologice de reziduuri, incinerarea si producerea de energie termica, maturatul, spalatul cailor publice, intretinerea spatiilor verzi si a parcurilor, curatarea si transportul zapezii de pe caile publice si mentinerea in functiune a acestora pe timp de polei sau de inghet, preselectarea si organizarea reciclarii deseurilor, dezinsectia, dezinfectia si deratizarea.

Daca acest serviciu se ocupa de intretinerea pe timp de iarna a cailor publice, in sensul curatarii si transportului zapezii, atunci cine se va ocupa de curatenia trotuarelor aferente imobilelor sau sediilor de firma ?

Un raspuns la aceasta intrebare ni-l ofera deciziile consiliilor locale. De exemplu, Consiliul General al Municipiului Bucuresti a adoptat in acest sens (ca de altfel si consiliile locale si orasenesti din tara, care, la nivel local, stabilesc norme de gospodarire locala) cine se va ocupa de aceste aspecte.

SITUATIA IN BUCURESTI


Astfel, Anexa 1 din Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti numarul 147 din 2005 stabileste modalitatile si conditiile in care se desfasoara activitatea de salubrizare in Municipiul Bucuresti, precum si drepturile si obligatiile ce revin atat prestatorilor de servicii de salubrizare, cat si cetatenilor municipiului Bucuresti - beneficiari ai acestor prestatii.

Articolul 9 din aceasta Anexa prevede ca cetatenii, precum si societatile comerciale au obligatia, ca pe timp de iarna sa curete zapada depusa si gheata formata de pe trotuarele aferente imobilelor unde domiciliaza sau isi desfasoara activitatea (cazul societatilor comerciale), a sediilor de firma sau curtilor si terenurilor detinute, iar in restul perioadei sa asigure salubrizarea corespunzatoare si sa mentina starea de curatenie a trotuarelor.

OBLIGATIILE PROPRIETARILOR


Asadar, daca municipalitatea este datoare sa se ocupe de strazi, parcuri, gradini etc., noua, ca cetateni, in cazul celor care locuim la case particulare, ne revine obligatia de a intretine pe timp de iarna trotuarul din fata casei, asociatiilor de proprietari le revine obligatia de a curata trotuarele din fata blocurilor, iar societatilor comerciale - trotuarele si spatiile aferente sediului firmei.

Tot in aceeasi decizie se vorbeste despre colectarea deseurilor menajere si este util sa amintim aici ca, in conformitate cu Anexa 1 din decizia mai sus mentionata, persoanele fizice si asociatiile de proprietari au obligatia sa se doteze cu un numar suficient de recipienti de precolectare. Acesti recipienti vor fi inlocuiti obligatoriu in caz de deteriorare.
×