x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Rafinament minimalist în grădină

Rafinament minimalist în grădină

de Cornelia Constantin    |    27 Iun 2009   •   00:00
Rafinament minimalist în grădină
Sursa foto: /

V-aţi gândit să vă odihniţi în propria grădină, în susur de ape, parfum de iasomie şi colorit de hosta şi heuchera? Dacă vi se pare interesant, iată propunerea unui designer britanic, arătată publicului la Chelsea Flower Show din acest an.



Iată o grădină modernă, bazată pe câteva elemente binecunoscute: apă, lemn, piatră şi foc. Apa formează un mozaic interesant cu piatra şi unele plante, lemnul vine să dea o notă caldă şi practică grădinii, iar focul este simulat prin frunzişul intens colorat al heucherei - o plantă mai puţin cunoscută la noi, dar despre care v-am povestit în numărul trecut.

Echilibru rafinat
Este o grădină simetrică: câte trei copaci tineri pe fiecare latură, pentru verticalitate, o pergolă, cât toată latura grădinii, invadată de plante căţărătoare, ce asigură umbra dorită în lunile de vară, o bancă pentru odihnă în preajma unor jardiniere de piatră populate cu plante puţin pretenţioase. Peretele casei este tapetat cu lemn în preajma pergolei, lucru care schimbă imaginea de ansamblu a grădinii. Este şi o grădină parfumată, pentru că pe o latură se găseşte o iasomie cu flori albe şi miros dulceag.

Irişii galbeni vin să te încânte primăvara în grădină, calele imaculate îşi arată splendoarea vara, iar toamna cu tente aurii vine însoţită de ajania şi hosta. O împărţire riguroasă a straturilor cu flori pe culori, anotimpuri şi perioade de înflorire. Oricum le-ai grupa ajungi la concluzia că s-a mers pe ideea unei grădini care să impresioneze şi să liniştească în acelaşi timp şi care să nu necesite lucrări costisitoare de întreţinere. Chiar şi aşa, sunt necesare lucrări de curăţire a apei folosite de micile arteziene, iar calele necesită la finalul perioadei de vegetaţie să fie scoase din pământ şi păstrate în repaus. Ele vor fi replantate în primăvara următoare după ce a trecut pericolul îngheţului. Hosta vine să întregească imaginea graţioasă a grădinii prin coloritul frunzişului său. Cu excepţia micilor arteziene este o grădină relativ simplu de amenajat.   

×
Subiecte în articol: grădina mereu verde