x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Reabilitarea termica

Reabilitarea termica

de Catiusa Ivanov    |    27 Apr 2006   •   00:00
Reabilitarea termica
INVESTESTE INTELIGENT
Solutii si preturi de la producatorii de materiale termoizolante

Majoritatea proprietarilor de apartamente priveste reabilitarea termica a fatadelor ca pe un blestem. Considera ca este o alta metoda prin care statul ii obliga sa scoata bani din buzunar. Este foarte adevarat ca pentru anumite persoane suma pe care trebuie sa o plateasca pentru reabilitare este fabuloasa. Daca ai un venit lunar de 2-3 milioane, te gandesti ce o sa pui in oala maine, nu sa-ti reabilitezi termic blocul.

Alta problema a persoanelor cu venituri foarte mici este insa si factura la intretinere. Producatorii de materiale termoizolante, dar si surse din MTCT spun ca pretul facturii la intretinere, intr-o cladire reabilitata, se micsoreaza cu pana la 50%. Conform opiniei specialistilor oamenii ar trebui sa inteleaga ca reabilitarea termica, chiar daca la inceput este o investitie considerabila, in trei-patru ani se amortizeaza prin facturile la intretinere. Mai mult decat atat, reabilitarea termica rezolva si problema estetica a oraselor. Vom scapa de atmosfera dezolanta, creata de blocurile vechi si deteriorate.

Si aici, ca in orice alt domeniu, fiindca este vorba de o afacere, vor aparea peste noapte tot felul de firme care executa lucrari de reabilitare. Asociatiile de proprietari trebuie sa fie foarte atente, atat la calitatea lucrarilor executate de constructor, cat si la pretul pe care acesta il percepe. Alt aspect la care trebuie sa fiti atenti este garantia oferita de constructor pentru lucrarile executate.

Nu incheiati contract cu o firma de constructii care ofera garantie mai mica decat garantia oferita de producator materialelor termoizolante (producatorii ofera garantie materialelor 10-15 ani). Constructorii vor incerca sa va pacaleasca, oferind un termen de garantie foarte mic (1-2 ani) si motivand ca aceasta garantie este oferita si de alte firme de constructii. Invatati sa negociati fiindca este vorba de banii vostri, iar daca termenul de garantie expira, constructorul nu mai are nici o obligatie sa repare ce s-a stricat si va trebui sa scoateti alti bani din buzunar.

Noi am stat de vorba cu producatorii si importatorii de materiale termoizolante si am aflat cele mai bune metode de termoizolare a fatadelor si preturi estimative ale materialelor.

TERMOSISTEME


Pentru reabilitarea termica a fatadelor blocurilor, specialistul Austrotherm, Radu Grigorescu, recomanda propriul termosistem (metoda de reabilitare termica a fatadei). Peretii blocului trebuie decopertati si curatati. Daca peretii sunt fisurati, se executa reparatiile necesare. Dupa aceea, pe perete se aplica cu ajutorul unui adeziv pentru prinderea placilor de polistiren placi de polistiren expandat, care au o grosime de 10 cm si se fixeaza cu dibluri din plastic. Peste placile de polistiren expandat se fixeaza o plasa de fibra de sticla pentru armarea adezivului suport al tencuielii. La final se aplica un strat de tencuiala decorativa de exterior.

Pentru acest termosistem, pretul estimativ pe metru patrat este de 12-13 euro.
La aceasta firma, garantia oferita materialelor de constructie folosite este de pana la 20 de ani. Producatorul spune ca garantia pentru lucrare trebuie sa fie egala cel putin cu garantia data materialelor.

Specialistii de la Henkel Bautechnik (Ceresit Termosistem) recomanda pentru termoizolarea fatadelor sistem termoizolant de mai jos.
Pe perete se aplica cu ajutorul unui adeziv pentru polistiren placi de polistiren expandat, care au grosimea intre cinci si zece cm. Peste stratul de polistiren se fixeaza cu ajutorul unor dibluri de plastic o plasa de fibra de sticla. Peste aceasta se aplica un adeziv si o amorsa. La final se aplica un strat de tencuiala decorativa. Pretul acestui termosistem variaza intre 10 si 20 euro, in functie de grosimea si de culoarea tencuielii decorative.

In preturile prezentate mai sus pentru termosisteme, nu este inclusa mana de lucru si nici schela. Este doar pretul materialelor de constructii.

SFATURI
  • Nu incheiati contract cu o firma de constructii care ofera garantie mai mica decat garantia oferita de producator, materialelor termoizolante (producatorii ofera garantie materialelor 10-15 ani)
  • Investitia facuta pentru reabilitarea termica a cladirii se amortizeaza in 3-4 ani, datorita unui consum de energie termica mai scazut cu 30%
  • POLISTIRENUL
    Polistirenul expandat este cea mai importanta componenta a oricarui sistem termoizolant. Pentru a afla mai multe despre acest material de constructii, am vorbit cu
    Liviu Avadanei, de la departamentul tehnic Arcon (producator de polistiren). El spune ca pentru termoizolarea fatadei unui bloc, grosimea polistirenului expandat trebuie sa fie de zece centimetri, nu de cinci cm, cum sunt tentati sa aleaga beneficiarii, deoarece pretul este cu aproximativ 30% mai mic. Alt criteriu dupa care trebuie ales polistirenul este densitatea. In cazul termoizolarii fatadei, densitatea polistirenului expandat trebuie sa se incadreze intre 15 si 25 kg/mc.
    La aceasta firma, pretul unui metru cub de polistiren expandat este de 40 de euro.
    Acestea sunt solutiile pentru termoizolarea fatadelor pe care le recomanda cei mai mari producatori de materiale termoizolante din Romania si preturile de piata ale materialelor termoizolante. Daca v-ati hotarat sa reabilitati termic blocul, este bine sa detineti aceste informatii ca sa puteti alege solutia cea mai eficienta, sa negociati pretul lucrarii, dar mai ales termenul de garantie.
    ×