x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Realizarea casei, intre proiect si realitate

Realizarea casei, intre proiect si realitate

de Georgiana Teodorescu    |    15 Iun 2006   •   00:00
Realizarea casei, intre proiect si realitate
AMENAJARI ORIGINALE
In numarul 24 al suplimentului nostru, acum aproape un an, am prezentat la rubrica "Proiect de casa" un proiect de locuinta unifamiliala pentru un teren amplasat pe malul Lacului Snagov. Noi am urmarit indeaproape etapele de ridicare a constructiei si am stat de vorba cu arhitectul care a conceput-o, domnul Constantin Burca, pentru a afla detalii de interes general privind realizarea unei case. Acum, constructia este aproape finalizata si am decis ca, pe baza ei, sa facem o prezentare a conditiilor care trebuie respectate pentru ca diferentele dintre proiect si realitate sa fie nesemnificative.

Imaginea actuala a casei realizate, vedere catre fatada princiala. Aceeasi fatada principala, propusa de arhitect in proiect

ESENTIAL

Arhitectura este o arta a compromisurilor intre mai multe specialitati. Pentru ca punerea in opera a proiectului sa se finalizeze fara mari modificari, principala conditie este ca beneficiarul sa ceara arhitectului sa urmareasca santierul pana la sfarsit. Numai el poate indruma toate specialitatile ce se intrunesc in realizarea unui proiect si doar asa se poate garanta respectarea lui, pe cat posibil fara diferente majore care sa altereze plastica arhitecturala. Beneficiarul, arhitectul si constructorul trebuie sa formeze o echipa care sa cada de acord asupra problemelor ce apar pe parcurs. Dar, in aceasta situatie, arhitectul este ca un dirijor sau ca un regizor de film, obligat sa stapaneasca si sa coordoneze toate aspectele implicate in realizarea casei. El trebuie sa poata explica beneficiarului avantajele solutiilor propuse si constructorului toate detaliile din proiect.

Se poate face o paralela intre imaginile prezentate la proiect si cele ale casei finalizate

FACTORI

Dar chiar si asa, mici modificari apar intotdeauna. Datorita tehnologiilor si materialelor noi, dar si a costurilor sau mijloacelor de realizare, se cade de comun acord la schimbarea anumitor detalii. In cazul casei prezentate de noi modificarile sunt minore.

Acesta este un caz fericit, in care beneficiarul a fost extrem de cooperant, ba chiar s-a implicat activ in toate etapele de realizare.

MODIFICARILE

In proiect s-au prevazut lucarne la acoperis. Pe una din laturile cladirii ele aveau scop de a ilumina dormitoarele etajului mansardat, iar pe cealalta latura ele aveau rolul de a mari inaltimea bailor. In dormitoare ele au fost inlocuite cu ferestre de tip Velux, ceea ce a marit simtitor viteza de executie (pentru ca lucarnele presupuneau o alta structura la acoperis, mai complexa) si a schimbat efectul estetic, atat dinspre interior cat si dinspre exterior.

In locurile unde lucarna avea rolul de a mari inaltimile la bai, lucarna s-a pastrat. S-a renuntat la placarea fatadei principale cu piatra (asa cum era in proiect), pentru ca s-a placat terasa si impreuna ar fi ingreunat exagerat imaginea de ansamblu. Sopronul a crescut in inaltime, iar gratarul, care in proiect era lipit de casa, a fost adus mai aproape de locul de luat masa, ca sa intregeasca atmosfera. Dar toate aceste schimbari au fost facute de comun acord cu arhitctul si beneficiarul, iar rezultatul lor este unul pozitiv.

Gratarul, care in proiect era lipit de casa, a fost adus mai aproape de locul de luat masa
Gradina are deschidere catre lac si a fost atent amenajata cu pergola, piscina, alei si plante decorative
×
Subiecte în articol: proiect