x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Realizarea şi intreţinerea unui gard viu

Realizarea şi intreţinerea unui gard viu

10 Mai 2007   •   00:00

Gardul viu poate fi privit ca o operă de artă vegetală, astfel incăt să poată oferi o varietate de forme şi culori in orice anotimp. Gardul viu oferă intimitate unei grădini şi poate fi un inlocuitor pentru un gard de imprejmuire

MEREU VERDE


Gardul viu poate fi privit ca o operă de artă vegetală, astfel incăt să poată oferi o varietate de forme şi culori in orice anotimp. Gardul viu oferă intimitate unei grădini şi poate fi un inlocuitor pentru un gard de imprejmuire.

Plantarea şi toaletarea gardului viu este una din etapele cele mai importante de amenajare a grădinii. Dacă nu aveţi copaci in grădină puteţi incepe prin conceperea unei schiţe, apoi puteţi stabili numărul de copaci şi tipul acestora. Un arbore de dimensiuni mai mici este mai uşor de plantat şi de ingrijit. Acesta se adaptează mult mai uşor la noul sol in care va fi plantat. Pentru amenajarea unui gard viu, fie cu scop decorativ sau funcţional, trebuie parcurse trei etape importante: plantarea, formarea şi intreţinerea.

PLANTAREA Primul pas este să determinaţi calitatea şi structura solului in care se va planta gardul viu. Ideal este să săpaţi un şanţ continuu pe lungimea liniei pe care se vor planta sau puteţi săpa căte o groapă pentru fiecare copăcel in parte. După săpare se va uda din abundenţă şanţul cu apă şi astfel vă veţi da seama şi de structura solului.

Dacă este un sol argilos, apa se va scurge greu. Adăncimea şanţului trebuie să fie de două ori mai mare decăt adăncimea ghiveciului. Apoi, pămăntul scos trebuie amestecat cu turbă, nisip şi ingrăşămănt. Dacă nu aveţi turbă, puteţi folosi pămănt din pădure. După ce plantaţi copăcelul şi acoperiţi cu pămănt, acesta se va uda din abundenţă. Dacă dispuneţi de rumeguş, ideal ar fi să imprăştiaţi la baza copăceilor pentru a se evita evaporarea apei.

FORMAREA Dacă aveţi deja copăcei in grădină, aceştia trebuie să fie toaletaţi pentru a li se forma o coroană frumoasă cănd infrunzesc, dar şi pentru ca lumina soarelui să ajungă la toate ramurile. Aceste lucrări se pot executa cu ajutorul unui ferăstrău special portabil. Un gard viu tăiat drept va acumula zăpadă iarna, va incărca crenguţele şi va determina ruperea lor. Dacă aveţi specii de foioase, acestea se lasă să crească libere in primul an. In următoarele trei primăveri succesive se vor realiza tăieri de indesire, atăt pe partea superioară, căt şi pe părţile laterale. Dacă dispuneţi de specii răşinoase de gard viu, tăierile vor fi mai rare şi se vor reteza doar vărfurile incepănd cu următorul an de la plantare.

INTREŢINEREA ŞI MODELAREA Pe timpul verii, arborii se udă abundent. Tăierile se execută la sfărşitul iernii şi in luna iunie. Ramurile moarte trebuie indepărtate toamna. Afănarea solului se va executa periodic pentru a permite aerisirea solului şi se vor aplica ingrăşăminte. Gardul viu poate avea o creştere liberă sau condusă, dacă se aplică tăieri regulate.Toaletarea gardurilor vii diferă in funcţie de forma in care sunt tunşi. Astfel, un gard viu tăiat drept va trebui să fie ajustat periodic, iar unul tăiat rotund sau lăsat să crească in voie va fi tuns mai rar. Copăceii pot fi tunşi din al treilea an de la plantare.

Astfel puteţi reda forma dorită gardului viu sau, pentru bucuria copiilor, puteţi forma personaje sau animale din copăcei. Puteţi crea, in funcţie de dorinţe, borduri de-a lungul aleilor, pentru straturile de flori, dar şi ziduri de despărţire ce pot fi folosite la terase. Dimensiunile unui gard viu pot varia in funcţie de necesităţile şi dorinţele fiecăruia. Mai pot fi plantaţi in grădină copăcei decorativi cu flori multicolore. Aceştia au nevoie de toaletări multiple şi trebuie indepărtate crenguţele moarte pentru un aspect plăcut al tufelor. Puteţi combina diverse specii de arbuşti pentru a avea tufe cu flori in diverse culori.
Toaletarea
In calendarul lucrărilor de primăvară, lunile aprilie şi mai corespund plantării şi toaletării gardurilor vii şi ale copacilor. Tăierea acestora este uşor de realizat cu ajutorul unor foarfeci portabile de grădină. Dacă sunt proaspăt plantaţi, arbuştii trebuie lăsaţi să crească peste inălţimea dorită şi apoi se vor tunde. Arbuştii cu frunze permanente se tund primăvara, dacă sunt plantaţi de minimum doi ani, iar cei care au frunze căzătoare se toaletează iarna. Puteţi crea figuri tunse, dacă vă folosiţi de crengile principale ale arborilor şi tundeţi doar crenguţele mici.
Gardurile vii pot fi folosite in scop decorativ sau pentru imprejmuirea anumitor zone ca: paturi de flori, făntăni, terase, alei. Aceşti arbuşti pot oferi intimitate unui loc special creat pentru a lua masa şi protejează zona imprejmuită de praf. Dimensiunile acestora pot varia şi trebuie să ţineţi cont de speciile pe care le utilizaţi. Gardul viu poate avea o creştere liberă sau condusă, care necesită multiple tăieri şi toaletări. Astfel puteţi modela gardul viu aducăndu-l la forma dorită, iar pentru un aspect interesant ii puteţi da forma unor figuri. Aceste garduri vii sunt intălnite mai ales in grădinile britanice, dar cu multă atenţie putem realiza şi noi un iepuraş sau un urs verde din aceşti arbori

×
Subiecte în articol: puteţi gard mereu verde