x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Renovarea unei case de lemn cu costuri minime

Renovarea unei case de lemn cu costuri minime

de Georgiana Teodorescu    |    09 Ian 2010   •   00:00
Renovarea unei case de lemn cu costuri minime

În aceste două pagini aveţi dovada vie a faptului că dintr-o construcţie veche şi aproape că lăsată în paragină se poate ajunge la o căsuţă deosebită într-un timp relativ scurt (6 luni), cu precizarea că în acest caz, beneficiarul a urmărit atent evoluţia lucrurilor, ceea ce a presupus dedicarea de timp special acestui proiect.



Amplasată în zona Bacăului, cu o arhitectură specifică zonelor de munte şi elemente de decoraţie tradiţional româneşti, casa prezentată este o construcţie veche de lemn, care a stat multă vreme nelocuită, până a fost vândută unui beneficiar hotărât să o transforme într-o oază de linişte şi relaxare.

Deşi transformarea este spectaculoasă, mijloacele care au dus la realizarea ei sunt reduse. Din punct de vedere structural, nu s-a modificat nimic. Cu excepţia învelitoarei care era din şindrilă şi s-a făcut dintr-un sistem performant de plăci ceramice tratate cu rocă vulcanică şi a tâmplăriei (elemente esenţiale pentru asigurarea confortului necesar vieţii moderne) toate celelalte componente s-au recondiţionat. Diferenţa esenţială de aspect vine din culoarea lemnului, care s-a transformat din natur în alb mat, după un procedeu amănunţit de recondiţionare. O dată cu schimbarea radicală a exteriorului, se poate spune că s-a dat şi o altă direcţie stilistică arhitecturii, transformându-se din tradiţional românesc în provance. Şi pentru că o astfel de imagine se caracterizează prin tonuri calde şi contraste fine, pentru învelitoare s-a ales cea mai deschisă nuanţă disponibilă în paletarul de culori al furnizorului.  

DETALII DE COMPOZIŢIE
Cu o suprafaţă desfăşurată mică, faţă de proiectul iniţial, planul nu a suferit mari modificări. Ca şi organizare interioară, casa preia modelul duplexului, cu zonă de noapte la etaj (dormitor şi baie proprie) şi zonă de zi la parter (living cu acces direct către bucătărie şi terasă şi grup sanitar adăugat în faza renovării într-o extindere pe faţada secundară). La interior, amenajările respectă întru-totul noua imagine a exteriorului. Astfel, mobilierul provance cu accente de decor manufacturate şi ţesături naturale este completat de o bucătărie ultra funcţională. O mare pondere în obţinerea imaginii de ansamblu o are amenajarea curţii care s-a făcut după un proiect atent studiat de o firmă specializată. Pe fundalul pădurii, cu un teren denivelat şi o mini livadă de meri cuprinsă în proprietate, elementele de decor exterior sunt şi ele specifice locului.

Întregul proces de transformare a durat în jur de şase luni şi a necesitat implicarea directă a beneficiarului care a urmărit îndeaproape buna desfăşurare a tuturor etapelor.

ÎNAINTE ŞI DUPĂ
Recondiţionarea a jucat rolul principal în cadrul acestei transformări. Din punct de vedere structural, nu s-a modificat mai nimic.

Doar tâmplăria a fost schimbată şi vechea învelitoare din şindrilă a fost înlocuită cu un sistem performant de plăci ceramice tratate cu rocă vulcanică.

La nivel de aspect diferenţa estenţială vine din culoarea lemnului, care s-a transformat din natur în alb mat, după un procedeu amănunţit de recondiţionare. Se poate afirma că astfel s-a transformat şi stilul construcţiei dintr-unul tradiţional românesc într-un stil care aduce a provance.

×
Subiecte în articol: proiect de casă