x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Renta viagera si de intretinere

Renta viagera si de intretinere

de Av. Melania Floarea    |    18 Mai 2006   •   00:00
Renta viagera si de intretinere
CE SPUNE LEGEA
Pentru ca problema locuintelor este una presanta, multi cititori ne cer detalii legate de posibilitatea legala de a intretine batrani in schimbul obtinerii unei locuinte dupa moartea acestora

CONTRACTUL DE RENTA VIAGERA

Este reglementat de Codul Civil roman si reprezinta acea intelegere scrisa prin care o persoana instraineaza un bun sau plateste o suma de bani, obtinand in schimb o prestatie periodica in bani care se va plati acesteia pana la sfarsitul vietii. Cele doua parti din contractul de renta viagera se numesc: credirentier - acela care primeste prestatia pana la deces (sau creditorul rentei) si debirentier (debitorul rentei), adica cel care s-a obligat la plata rentei viagere.

Partile acestui contract pot stabili in mod liber cuantumul sumei reprezentand renta. Asadar, debirentierul este tinut prin contract sa respecte nivelul rentei la care s-a obligat. De cele mai multe ori, in practica, acest tip de contract se incheie in vederea obtinerii de catre parti a urmatoarelor foloase: debirentierul obtine un imobil (casa sau teren) in schimbul caruia credirentierul obtine lunar o suma de bani pentru a se putea intretine.

Avand in vedere ca aceasta suma de bani are de multe ori caracter alimentar, jurisprudenta si literatura de specialitate sunt de acord ca, in cazul deprecierii monedei, credirentierul poate incerca negocierea majorarii acestei sume, iar in cazul in care debirentierul nu este de acord, il poate actiona in instanta, in vederea majorarii cuantumului rentei.

Legea permite ca renta sa se constituie si in favoarea mai multor persoane, cu alte cuvinte, o persoana poate obtine prin contract un bun in schimbul intretinerii mai multor persoane prin plata acestor rente, pana la decesul tuturor credirentierilor. In mod reciproc pot fi si mai multi debirentieri care se angajeaza sa plateasca unei singure persoane renta.

Despre forma acestui tip de contract va atragem atentia ca, daca bunul in discutie este un imobil (casa, teren), contractul trebuie incheiat neaparat in forma autentica (la notar). In cazul in care nu veti proceda astfel, la momentul in care ati putea, conform contractului, sa deveniti proprietari (la data decesului credirentierului) nu va veti putea intabula terenul sau casa pe numele dvs.

Daca la momentul perfectarii actelor, persoana in favoarea careia se constituie renta decedeaza, contractul de renta viagera este lovit de nulitate absoluta (nu va produce absolut nici un efect), deoarece lipseste cauza juridica a contractului (scopul).

Tot lovit de nulitate absoluta (din aceleasi considerente mai sus aratate) este si contractul incheiat cu o persoana bolnava care decedeaza in termen de 20 de zile de la incheierea acestuia. Contractul si obligatiile nascute cu ocazia incheierii lui inceteaza prin moartea credirentierului. Daca moare insa debirentierul, datoria acestuia de a plati renta viagera se transfera asupra mostenitorilor lui.

CONTRACTUL DE INTRETINERE

Acest tip de contract se aseamana foarte mult cu contractul despre care am discutat mai sus. In acest caz insa este vorba despre o intelegere prin care o persoana instraineaza un bun sau plateste o anumita suma de bani unei alte persoane care se obliga sa o intretina pe perioada vietii, iar dupa deces sa o inmormanteze. La fel ca si in cazul contractului mai sus discutat, daca prin contractul de intretinere se convine instrainarea unui imobil, contractul trebuie autentificat de un notar.

Diferenta intre cele doua tipuri de contracte este ca in cazul rentei viagere se plateste o anumita suma periodica in schimbul bunului instrainat, iar in ceea ce priveste intretinerea, in schimbul unei case de exemplu, debitorul va intretine persoana respectiva, asigurandu-i acesteia toate cele necesare unui trai normal: in general hrana, imbracaminte, chiar si ingrijiri medicale daca este cazul, iar dupa deces se va ocupa de inmormantare.

Contractul de intretinere se poate incheia intre mai multe persoane, fie ca este vorba de mai multi intretinuti sau de mai multi intretinatori.

In cazul in care exista o pluralitate de creditori (adica persoane care trebuie sa fie intretinute), obligatia de intretinere nu se considera indeplinita decat in momentul in care s-a executat integral fata de toti creditorii, cu alte cuvinte, daca toate persoanele fata de care exista obligatia de intretinere au fost efectiv intretinute pana la deces si inmormantate pe cheltuiala debitorului obligatiei.

La fel, in cazul in care contractul a fost incheiat de mai multi debitori in favoarea unui singur intretinut, fiecare dintre ei poate executa aceasta obligatie, fiecare ii poate procura acestuia cele necesare traiului (eventual pe rand sau conform intelegerii dintre ei), iar indeplinirea de unul singur a tuturor obligatiilor ce tin de natura unui astfel de contract ii elibereaza integral si pe ceilalti.

Acest tip de contract se muleaza perfect pe ipoteza in care intretinutul si intretinatorul sau locuiesc in aceeasi casa.

Daca lucrurile nu stau insa asa, deci daca partile au locuinte separate, avand in vedere natura acestui contract, este normal ca obligatia de intretinere sa se execute la domiciliul celui intretinut - in cele mai multe dintre cazuri batrani sau persoane cu nevoi speciale care au nevoie ca hrana, medicamentele, imbracamintea etc. sa le fie aduse acasa. Cu toate acestea, in contract se poate stipula si altfel.

Este bine de stiut ca, dupa moartea persoanei intretinute, mostenitorii acesteia nu pot solicita ca intretinerea sa se transfere asupra lor, aceasta obligatie fiind una personala, care tine exclusiv de persoana intretinutului.

"Impotriva pornirii catre pripa, care se intalneste uneori la poporul nostru, avem expresia aceea careia nimic nu-i corespunde in nici o limba, la nici un popor: «Da-i Doamne mintea romanului cea de pe urma»" - Nicolae Iorga

"Daca un om, de oarecare varsta, care stie ce este viata, vrea sa deie cuiva certificatul cel mai inalt, eu cred ca nu se poate spune altceva decat ca este, pentru binele sau si al altora, o minte mare..." - Nicolae Iorga

SFAT
Ca de fiecare data, va sfatuiesc sa cititi sau sa concepeti cu atentie astfel de contracte, pentru a nu va asuma obligatii impovaratoare, greu de adus la indeplinire (in cazul in care veti plati renta, respectiv acorda intretinere) sau sa fiti pacaliti si sa va oferiti propria casa in schimbul unei sume derizorii drept renta
×