x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Repartitoarele reduc factura la intretinere?

Repartitoarele reduc factura la intretinere?

de Melania Floarea    |    23 Feb 2006   •   00:00
Repartitoarele reduc factura la intretinere?
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Pe piata romaneasca au aparut dispozitive menite sa reduca costurile la plata facturii de incalzire prin calcularea exacta a consumului de caldura (sau apa calda) din apartamente. Vorbim aici de repartitoarele de caldura. Sunt acestea dispozitivele "minune" care sa reflecte consumul real de caldura din apartamentul nostru/din camera in care au fost montate? Cine le monteaza? Sunt luate in seama de asociatiile proprietari? Unde reclamam problemele aparute sau unde verificam daca repartitoarele inregistreaza exact consumul din apartamentul nostru? Sunt tot atatea intrebari pe care oamenii si le pun, deseori insa, din pacate, fara a obtine un raspuns.

Incercam sa va dam cateva repere in ceea ce priveste aceste dispozitive.

LEGISLATIE PERMISIVA

Cadrul legal este dat de Ordonanta de Guvern nr. 73/2002 privind organizarea si functionarea serviciilor publice de alimentare cu energie termica produsa centralizat, care in Art. 49 alin (5) prevede ca "Utilizatorii de tip condominial care doresc contorizare in sistem integrat - contor general de bransament si contoare secundare pe racordurile proprii, termostate de radiator si/sau alocatoare de costuri - vor achizitiona si vor monta aceste dispozitive pe cheltuiala proprie."

De asemenea, aceeasi ordonanta prevede ca aceste contoare montate in aval de contorul de bransament sau in aval de punctul de delimitare/separare dintre retelele publice de distributie si instalatiile de utilizare apartin utilizatorilor, iar sarcina asigurarii intretinerii, inlocuirii si verificarii metrologice a acestora revine utilizatorilor.

De asemenea, reglementari legale ne mai sunt oferite de Ordinul presedintelui ANRSC (Autoritatea Nationala de Reglementare pentru Serviciile Publice de Gospodarie Comunala) nr. 233 din 30 august 2004 pentru aprobarea unor reglementari privind contorizarea consumatorilor racordati la sistemele publice centralizate de alimentare cu energie termica.

Textul de lege este destul de sarac in explicatii, motiv pentru care am dorit sa concretizam raspunsurile la intrebarile cititorilor nostri prin opiniile unora care au tangente cu aceasta tema.

ROLUL REPARTITOARELOR

Multa lume nu stie exact ce sunt aceste repartitoare, daca sunt legale sau nu, daca sunt eficiente, la ce servesc concret. Raspunsuri in acest sens ne sunt oferite prin Biroul de presa al ANRSC - organismul de supraveghere al agentilor economici care se ocupa de aparatele in discutie, autoritate care are posibilitatea de a emite sau suspenda autorizatiile acestor companii. Nu trebuie omis faptul ca multe firme lucreaza totusi in ilegalitate - deci fara autorizatia emisa de acest for.

Cristian Oniceanu de la Biroul de presa al ANRSC - ne ofera amanunte:

"Repartitoarele de costuri sunt aparate de masura care servesc la inregistrarea temperaturii intr-o perioada de timp data. Valoarea consumului de energie termica este proportionala cu indicatiile repartitorului de costuri.

In prezent, proprietarii apartamentelor de bloc, in care nu sunt montate repartitoare de costuri, nu sunt interesati sa faca economie de energie termica, deoarece aceasta economie, chiar daca se reflecta in consumul indicat de contorul de bloc, nu poate fi cuantificat la nivelul apartamentului al carui proprietar ar face economie.

CENTRALE SI REPARTITOARE

Pentru ca economia facuta sa se reflecte in costurile la intretinere pentru apartamentul respectiv, proprietarii si-au montat centrale termice de apartament. Prin montarea repartitoarelor, spune Cristian Niceanu, cu investitii considerabil mai mici, se poate realiza aceeasi individualizare a consumului ca si in cazul montarii centralelor de apartament. Nu trebuie inteles ca proprietarii vor plati mai putin, avand aceeasi temperatura in apartament, ca in cazul in care nu ar avea repartitoare.

Repartitorul de costuri da posibilitatea cuantificarii individuale a economiei realizate. In majoritatea cazurilor, conform lui Oniceanu, proprietarii apartamentelor care au dorit sa aiba o temperatura mai mare de 20°C (de exemplu 24°C) au platit mai mult decat plateau anterior montarii repartitoarelor.

CALCULE COMPLEXE

Trebuie urmarit, conform lui Cristian Oniceanu, ca prestatorul care exploateaza (face calculele de repartizare) sa aplice obligatoriu coeficientii de amplasare fata de punctele cardinale si pozitia apartamentului pe orizontala sau pe verticala blocului. Neaplicarea acestor factori va conduce la situatia in care proprietarii apartamentelor situate la parter, ultimul etaj sau pe nord, sa plateasca mai mult decat anterior, cu toate ca vor avea in camera o temperatura mai mica de 20°C, afirma Cristian Oniceanu.

MONTAJ OBLIGATORIU

Prevederile legale actuale stabilesc ca aceste repartitoare se pot monta numai in cazul in care cel putin 80% din apartamentele din bloc isi monteaza repartitoare, conform lui Oniceanu, care adauga "Mentionam ca metodologiile actuale de repartizare aloca, pentru apartamentele care nu au montate repartitoare, consumuri (unitati) la nivelul consumului cel mai mare din bloc majorat cu 10%-20% ceea ce are ca efect incarcarea acestor apartamente cu sume mult peste posibilitatile de plata. De altfel, Hotararea Guvernului nr. 933/2004 stabileste obligativitatea montarii repartitoarelor la toti utilizatorii pana in 30 iunie 2007. Prestatorii care monteaza si exploateaza repartitoare de costuri sunt autorizati si monitorizati de catre Autoritatea Nationala de Reglementari pentru Servicii Publice de Gospodarie Comunala (ANRSC) conform Ordinului Nr. 259/2004 al presedintelui ANRSC."

POZITIA FIRMELOR SPECIALIZATE

Ce spun insa firmele de profil fata de parerea cetatenilor care nu sunt convinsi de eficienta acestor repartitoare? Inginerul Alexandru Sibisan - de la SC Sag Services Provider Electra afirma ca: "Repartitorul de costuri (de fapt - repartitorul procentual de costuri de caldura) exprima o valoare procentuala pe corp de incalzire din ceea ce masoara contorul de scara (bloc). O data cu repartitorul trebuie montat si un robinet cu cap termostatat, cu ajutorul caruia se regleaza debitul de agent termic in functie de temperatura din camera. Conform normelor ANRSC, asociatiile de proprietari primesc de la furnizorul de energie termica (RADET) diagrama temperaturilor agentului termic livrat, in functie de care se stabileste tipul de repartitor ce trebuie montat - cu unul sau doi senzori. Fiecare repartitor are o constanta specifica in functie de parametrii corpului pentru incalzire pe care este montat: tipul corpului de incalzire, puterea termica nominala, numarul de elementi ai fiecarui corp de incalzire, coeficientul de transfer termic, in functie de tipul fiecarui corp. Acesti parametri, combinati cu cele doua temperaturi masurate, prin utilizarea unui sistem de calcul cu microcontroller, permit integrarea in timp a unitatilor absolute proportionale cu energia termica consumata."

Oamenii pun problema daca aceste noi consumuri, inregistrate dupa montarea repartitoarelor nu sunt exagerat de mari. Repartitorul de costuri, conform inginerului Alexandru Sibisan, nu influenteaza consumul, ci doar il masoara; ceea ce masoara contorul de la intrarea in bloc va plati asociatia.

CE INFLUENTEAZA CONSUMUL

In multe cazuri, locatarii si-au schimbat corpurile de incalzire si in necunostiinta de cauza si-au instalat radiatoare cu putere termica nominala cu mult peste valoarea rezultata din proiect, mai spune ing. Alexandru Sibisan. Astfel, la acelasi tip de apartament sunt inregistrate diferente mari de consumuri - lucru care ii nemultumeste pe respectivii locatari. De asemenea, obturarea senzorilor de la robinet si repartitor cu perdele, draperii, dulapuri, canapele si alte obiecte poate duce la influentarea costurilor, conform lui Alexandru Sibisan.

CALCULUL DATELOR

De exemplu, daca robinetul termostatat este setat pe o temperatura de 22°C si este obturat de o draperie, canapea, etc., el va "citi" temperatura locala si nu va putea face corelarea cu temperatura medie a camerei, lucru valabil si pentru repartitor. Alexandru Sibisan spune: "Sigur este un singur lucru: fiecare trebuie sa plateasca atat cat consuma. Caldura din apartamente, conservarea acesteia, este influentata de foarte multi factori: izolarea geamurilor (un apartament bine termoizolat va consuma mai putina caldura) pozitia apartamentului fata de punctele cardinale, pozitia in cadrul blocului (la mijloc, pe colt, parter sau etaj) si nu in ultimul rand in functie de confortul vizat.

Montajul in sine al repartitorului de costuri nu reduce automat consumul, ci reglajul care se efectueaza din robinetul termostatat. In ceea ce priveste repartitia costurilor, prin lege aceasta poate fi facuta numai de societati autorizate, cu programe de calcul omologate de autoritatile competente. Costul acestora este de apoximativ 1.8 RON/corp."

Calculele corecte se realizeaza in cazul in care toate corpurile de incalzire ale condominiului sunt contorizate, mai spune inginerul Sibisan.

"Daca robinetul termostatat este setat pe o temperatura de 22°C si este obturat de o draperie, canapea etc., el va «citi» temperatura locala si nu va putea face corelarea cu temperatura medie a camerei" - Alexandru Sibisan, inginer

UNII PROPRIETARI NU SUNT DE ACORD CU REPARTITOARELE
Parerea ANRSC nu este impartasita insa de toata lumea. Spre exemplu, Daniel Ionita, presedintele unei asociatii de proprietari din sectorul 4 Bucuresti, considera ca: "Repartitoarele de caldura, ca orice aparat de masura si control, ar trebui verificate de catre Institutul National de Metrologie, dar, din cauza elementelor constructive, acest lucru nu se poate realiza. O masurare corecta a caldurii consumate se poate face prin masurarea cantitatii de apa care circula prin calorifer cat si a temperaturii agentului termic, astfel se calculeaza gigacaloria, or repartitoarele montate prin apartamente inregistreaza doar caldura radiata de calorifer. Din cauza acestui fapt, repartitoarele au o marja mare de eroare mai ales in cazul celor montate in bucatarii, caz in care s-a constatat ca in momentul cand se gateste chiar cu caloriferul inchis repartitorul inregistreaza caldura consumata (generata de fapt de aragaz) si locatarii ajung sa plateasca o cantitate de agent termic neconsumat in realitate. Astfel, imbogatirea unora aduce saracirea altora (care incearca mari sacrificii sa economiseasca un ban) - de cele mai multe ori pensionari cu venituri la limita subzistentei."
×