x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Retrospectiva 2005 a ofertei arhitecturale

Retrospectiva 2005 a ofertei arhitecturale

de Georgiana Teodorescu    |    29 Dec 2005   •   00:00
Retrospectiva 2005 a ofertei arhitecturale
PROIECT DE CASA
Imaginea de ansamblu a proiectelor prezentate in ultimele patru luni in Jurnalul casei mele (notate cu numarul corespunzator suplimentului in care au fost publicate) releva caracteristicile caselor preferate de romani

Am prezentat cateva categorii de locuinte individuale construite in diferite locuri din tara si pe diferite forme si dimensiuni de terenuri.

IN ORAS


Cea mai ceruta categorie de locuinta individuala unifamiliala este aceea amplasata in oras pe un teren de aproximativ 250-300 mp, ceea ce s-ar concretiza intr-o casa cu doua niveluri supraterane - parter si etaj total sau partial - si cu sau fara subsol (din cauza costurilor ridicate de construire, adica aproape cat un etaj suprateran, multi dintre proprietari renunta la subsol). O astfel de locuinta, insumand o suprafata construita desfasurata de aproximativ 280-300 mp, are de obicei o volumetrie compacta, urmarindu-se valorificarea principalului avantaj al traiului la casa, si anume amenajarea spatiilor verzi din jurul casei (curte si gradina). De altfel, reglementarile in vigoare nu permit construirea pe intreaga suprafata a unui teren decat in anumite conditii (front continuu sau calcane pe ambele laturi lungi ale terenului). Cele mai multe exemple au un perete lipit de o casa existenta (cuplate pe calcan), ca in proiectele prezentate in numerele 25, 33, 34.

Am vazut si altfel de proiecte pentru terenuri cu aceste suprafete de dimensiuni mici, in situatii in care proprietarii si-au dorit case mici si unde nu a existat impunerea alipirii la calcan, ca in proiectul 36, care prezinta o locuinta P+1 cu o suprafata foarte mica pe fiecare nivel (aproximativ 80 mp).

In numarul 37 am prezentat proiectul unei case amplasate pe un teren mai generos si construita pavilionar numai pe parter. Cele mai multe astfel de locuinte sunt ocupate de familii formate din patru persoane (parinti si doi copii), iar organizarea spatiilor este comuna pentru toate. Partea de zi - alcatuita din intrarea principala, cu sau fara vestibul, camera de zi, sufragerie, bucatarie si un grup sanitar - este amplasata la parter. Tot aici se doreste cel putin o terasa cat se poate de mare, eventual acoperita partial. Partea de noapte - cu doua sau trei dormitoare si grupurile sanitare (baile) corespunzatoare - se amplaseaza la etajul 1. Sistemul constructiv folosit in aceste cazuri este traditional cu stuctura mixta de caramida plina, cu stalpisori, plansee, centuri si fundatii din beton armat. Aceasta structura este recomandata pentru zonele cu grad inalt de seismicitate. Exista si cazuri in care proprietarii prefera sistemul constructiv de cadre cu stalpi, grinzi, plansee si fundatii din beton armat cu pereti exteriori din caramida porotherm. Aceasta alegere este ceva mai costisitoare.

O alta categorie de locuinte de oras sunt acelea construite pe terenuri mai mari de 500 mp, cum sunt cele din numerele 24, 30, 39, 40, 42. In acest caz, constructia se poate pozitiona oriunde pe teren si se poate concepe si un proiect de amenajare a curtii, cu spatii verzi si zone de relaxare, in functie de preferintele proprietarului. Suprafetele mari ale terenului permit alocarea unor spatii mai generoase pentru toate functiunile, desi ele sunt aceleasi ca la casele mici, la care se pot adauga altele suplimentare ca birou sau biblioteca la parter, spatiu de joaca pentru copii la etaj etc. Atunci cand terenul este suficient de mare, se poate lua in considerare si amplasarea unei piscine exterioare. Am prezentat chiar si un proiect de casa cu piscina acoperita, inglobata in arhitectura casei (40).

LA MUNTE


Cateva dintre proiectele pe care le-am prezentat au tratat altfel de cladiri si anume locuinte permanente sau de vacanta amplasate la munte, cum sunt cele din numerele 27, 32, 35, 41. Aceste proiecte au fost concepute in asa fel, incat sa foloseasca si sa speculeze terenurile in panta specifice regiunilor de munte. Toate casele au suprafete vitrate mari, pentru a beneficia din plin de panorama deosebita a zonei. Ele se integreaza perfect in situl natural atat prin volumetrie, cat si prin finisarile cu materiale specifice: placari cu piatra naturala si multe elemente din lemn.

Exemplul casei de vacanta din numarul 35 este de retinut, deoarece toata casa este construita din materiale naturale (si structura, si finisarile sunt din lemn).

COSTURILE


Costurile locuintelor descrise mai sus sunt diferentiate in special de materialele de finisaj utilizate.

Putem spune ca metrul patrat de constructie la rosu acoperita este de 150 de euro, cu instalatii (sanitare - apa, canalizare, electrice si termice - cu centrala termica pe gaze naturale) este de 300-350 de euro, iar un metru patrat de constructie cu finisaje medii ajunge la 500 de euro.

Proiectul complet (arhitectura, rezistenta si instalatii) se raporteaza la valoarea totala a investitiei sau intre 18-22 euro/mp. La pretul proiectului se adauga si costurile legale pentru obtinerea tuturor avizelor si autorizatiilor cerute de lege.


  • Casa din zidarie clasica cu terase mari Proiect conceput de arhitectul Bogdan Gavrila si studentul Costi Duta

  • Casa n oras cu suprafata de 150 mp Proiect conceput de arhitectul Bogdan Teodorescu

  • Casa cu arhitectura de inspiratie olandeza
    Proiect conceput de arhitectul Radu Boros

  • Casa mica in linii simple
    Proiect conceput de arhitectul Bogdan Teodorescu

  • Casa cu piscina incorporata
    Proiect conceput de arhitectul Iulia Davidovici

  • Casa pe malul lacului
    Proiect conceput de arhitectii Constantin Burca si Eugen Visan

  • Casa conceputa dupa principii feng shui
    Proiect conceput de arhitect Bogdan Teodorescu

  • Casa simetrica pe teren drept
    Proiect conceput de arhitect Cristi Repezis

  • Casa cu scara rotunda in centrul interiorului
    Proiect conceput de arhitect Iulia Davidovici

  • Locuinta duplex pentru doua familii
    Proiect conceput de arhitect Roxana Gavrila

  • Casa tipica de munte
    Proiect conceput de arhitect Bogdan Gavrila

  • Casa pentru teren in panta
    Proiect conceput de arhitect Eugen Visan

  • Casa de vacanta la poalele muntilor
    Proiect conceput de arhitect Radu Boros

  • Cabana de munte
    Proiect conceput de arhitect Radu Boros
  • ×
    Subiecte în articol: casa proiect conceput arhitect