x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Să lucraţi împreună cu natura!

Să lucraţi împreună cu natura!

22 Mar 2008   •   00:00

Grădinăritul a trecut de-a lungul timpului prin multe transformări. Au fost curente de amenajare care puneau accent pe ordonarea riguroasă a straturilor şi se bazau pe o atentă selecţie a varietăţilor de plante. Chiar şi grădinile moderne minimaliste se conformează aceloraşi principii.

Grădinăritul a trecut de-a lungul timpului prin multe transformări. Au fost curente de amenajare care puneau accent pe ordonarea riguroasă a straturilor şi se bazau pe o atentă selecţie a varietăţilor de plante. Chiar şi grădinile moderne minimaliste se conformează aceloraşi principii. Însă multe dintre grădinile noastre se desfăşoară în cu totul alt fel. Ai senzaţia când le priveşti că natura lucrează împreună cu tine. Că există o conlucrare între natură şi factorul uman, nu o bătălie în urma căreia omul transformă natura după bunul plac.

 

Până la urmă acesta este un principiu mult mai sănătos – dorinţa de conlucrare cu natura te scuteşte de nenumărate probleme a căror rezolvare poate prezenta dificultăţi. O simplitate naturală care poate crea în plan decorativ un efect spectaculos.

 

 

Secretul grădinii reuşite

Priviţi imaginile alăturate. Ele nu reprezintă grădini-expo­ziţii la care designeri faimoşi să fi lucrat luni la rând. Sunt grădini care vorbesc despre personalitatea celor care le deţin. Trunchiul decorativ al unui copac bătrân, crengile altuia care “curg” pentru că natura l-a modelat aşa, plante târâtoare crescute printre pietrele cu care pavăm aleile… Iată câte lucruri ne pot fi de folos pentru o grădină cât mai naturală şi mai frumoasă. Nu ne costă nimic, însă trebuie să le vedem pentru a ne putea bucura de ele cu adevărat.

Grădinile cu plante aromate şi parfumate pot fi pline de farmec pentru că fac trimitere la zonele din sudul Franţei, unde ele există în mod tradiţional. Nesfârşite câmpuri cu  levănţică – tot aşa poate să arate şi grădina dumneavoastră dacă aveţi un spaţiu generos, dar un buget… lipsă. Sunt mulţi cei care susţin că o grădină reuşită presupune şi sume apreciabile investite an de an. Este… şi nu este chiar aşa! Depinde foarte mult ce anume vreţi să obţineţi. Soluţii ieftine există, dar le puteţi găsi numai dacă vă informaţi. Cheia o reprezintă tocmai pasiunea dumneavoastră pentru grădină, bucuria unui colţ verde care să vă aparţină şi grija pentru protecţia lui.

 

 

Prospeţime şi sănătate

O grădină reuşită nu presupune o îngrămădire de plante şi varietăţi. Ea trebuie să respire, iar plantele să se întindă pe suprafeţe atât de mari, încât să fie puse în valoare. În grădină, ordinea nu poate fi decât relativă şi să se raporteze în egală măsură la estetic, dar şi la horticol (la sănătatea plantelor). Un colţ sănătos de grădină înseamnă şi sănătatea noastră.

 

 

 

Sfat

 

Frunzişul de­corativ este foarte important pentru orice fel de grădină. Pe lângă nenu­mă­rate nuanţe de verde, există frunziş panaşat cu galben, crem, alb şi argintiu. De asemenea, sunt arbuşti cu frunze roşiatice. Şi nu se pune doar problema de culoare, ci şi de formă. Gama hortico­lă este gene­roasă la acest capitol şi este cu atât mai interesantă cu cât unii ar­buşti decorativi prin frunziş capătă nişte nuanţe deosebite toamna, iar alţii rămân la fel de frumoşi şi iarna

×
Subiecte în articol: grădina mereu verde