x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Să ne inspirăm din tot ceea ce ne înconjoară

Să ne inspirăm din tot ceea ce ne înconjoară

de Georgiana Teodorescu    |    08 Apr 2011   •   15:17
Să ne inspirăm din tot ceea ce ne înconjoară

De unde vine inspiraţia este o întrebare adesea adresată artiştilor, întrebare care niciodată nu are un răspuns definitiv sau unic întrucât are implicaţii multiple care se resimt diferit pentru fiecare persoană în parte. Acelaşi lucru se întâmplă şi în lumea designului. De obicei inspiraţia vine prin hazard, pe moment, în locurile în care nu ai fi căutat-o, răsare din lucrurile şi obiectele percepute. Inspiraţia poate veni de oriunde: de la o întâlnire, o discuţie cu prietenii, un moment special pe care l-ai trăit. Culorile, un simplu gest, o formă, un gând, un anotimp, un miros, o amintire, pe scurt, tot ceea ce este viu, în realitate sau în memorie, poate deveni sursă de inspiraţie, poate da un impuls creativităţii.

Uneori este nevoie să cauţi, să cercetezi, să te documentezi pentru ca inspiraţia să vină şi să o alimentezi astfel încât ea să poată fi transmisă mai departe, dar într-un mod în care să fie înţeleasă de cei din jur, alteori este nevoie doar să stai nemişcat şi să observi, să explorezi doar cu privirea.

În materie de design, lumea înconjurătoare este o sursă inepuizabilă de inspiraţie. Simplitatea, naturalul, autenticul, reprezintă elemente ce oferă idei pentru creaţiile artiştilor. Ei se bazează pe cele patru elemente constitutive ale lumii şi sunt mereu în căutarea celui de-al cincilea. Apă, aer, foc, pământ…fără ele nu ar exista viaţă, iar tendinţa naturală de a trăi într-o lume mai bună îi îndeamnă pe designeri să cerceteze, să descopere noi combinaţii de culori, elemente unice care să încânte ochii.

O prima sursă de inspiraţie rezultă chiar din nevoile noastre. Înainte ca un element de decor să fie atrăgător şi inovator, acesta trebuie să răspundă unei necesităţi, să fie funcţional.

Ca şi în celelalte arte, în designul interior, relaţia cu diferitele domenii ale vieţii este esenţială: concepte, tehnici utilizate, stiluri şi modele, elemente din filme, teatru, sport, devin surse de inspiraţie pentru decoratori.

Documentarea este de asemenea, un element cheie al inspiraţiei designerilor. În mod paradoxal, trecutul poate avea un rol definitoriu în conturarea unei idei inovatoare. În aceeaşi manieră, târgurile de profil care adună designeri din întreaga lume sau site-urile de specialitate pot constitui un punct de plecare pentru imaginaţie întrucât creativitatea este neaşteptată, dar are nevoie de materie, căci este consumatoare şi devoratoare de idei. Obiectele vechi sunt reinventate, materialele din trecut reutilizate, totul se învârte ca într-un cerc şi totuşi apare mereu sub altă formă şi culoare.

×
Subiecte în articol: decor designer inspiratie