x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sala de baie, de la design la utilitate

Sala de baie, de la design la utilitate

de Şerban Bocio    |    23 Oct 2008   •   00:00

Vă propunem un proiect de reamenajare (sau chiar repoziţionare) a unei săli de baie existente care nu mai corespunde nici necesităţilor şi nici pretenţiilor estetice ale proprietarului.

Cea dintâi etapă, obligatorie, este aceea de a determina implantarea corectă a băii în economia generală a apartamentului. Desigur, aici suntem îngrădiţi de structura tehnică a clădirii, dar cu avizele necesare şi cu un proiect bine calculat se pot face modificări acceptabile.

Se iau în considerare primordial funcţiunile principale, regimul de organizare şi regimul de circulaţie. Abia apoi se abordează stilul amejarării, valoarea dotărilor şi se estimează bugetul necesar, pentru a vedea dacă se apropie de cel disponibil.

 

SOCOTELI DE FAMILIE

Înainte de a se apuca de proiect, designerul şi arhitectul se vor pune de acord cu beneficiarul asupra unor chestiuni ce pot părea intime, fiind în fapt informaţii esenţiale pentru reuşita finală. Cât timp obişnuieşti să stai în baie, ce nevoi şi ce obiceiuri zilnice ai? Cu cine urmează să împarţi, în mod obişnuit, acest spaţiu? Preferi duşul, cada sau ambele soluţii? Vrei un echipament sofisticat sau unul cât se poate de simplu?

Iată numai câteva întrebări la care va trebui să meditaţi şi să răspundeţi cât se poate de corect dacă doriţi o baie modernă, perfect funcţională şi adaptată celor mai intime dorinţe. Dacă toate acestea vi se par complicate, alinaţi-vă cu gândul că greul abia acum începe…

Decizia asupra stilului decorativ, alegerea culorilor, a finisajelor pentru pardoseală şi pereţi, designul obiectelor sanitare sau selectarea componentelor tehnice vor fi tot atâtea pietre de încercare pe care va trebui să le “măcinaţi” împreună cu familia şi cu proiectantul.

 

CHESTIUNI TEHNICE

Câteva repere tehnice sunt esenţiale, cel dintâi fiind distanţa reală dintre podea şi plafon, în funcţie de aceasta fiind permisă sau interzisă poziţionarea unor piese majore.

Se mai analizează poziţia şi consistenţa pereţilor, grosimea şi calitatea pardoselii, poziţionarea traseelor de alimentare şi de evacuare, precum şi posibilităţile ca acestea să fie modificate.

×
Subiecte în articol: proiect de interior