x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Scule pentru incepători

Scule pentru incepători

26 Iul 2007   •   00:00

In funcţie de locuinţă, necesarul de unelte şi piese de rezervă diferă. In cele ce urmează ne vom ocupa de cazul unui apartament situat la bloc, urmănd ca in numărul viitor să prezentăm cazul cel mai complex, atelierul gospodăresc al unei locuinţe rurale.

E bine dacă reuşim să ne ajutăm singuri                 Â

In funcţie de locuinţă, necesarul de unelte şi piese de rezervă diferă. In cele ce urmează ne vom ocupa de cazul unui apartament situat la bloc, urmănd ca in numărul viitor să prezentăm cazul cel mai complex, atelierul gospodăresc al unei locuinţe rurale.

Â

Intervenţii electrice

Oricine, oricăt de lipsit de indemănare tehnică ar fi, poate inlocui o siguranţă arsă, deci e necesar un set de siguranţe in rezervă. Acesta trebuie să conţină numai siguranţe calibrate. Pentru un apartament de bloc sunt necesare două-patru siguranţe de 6 A (iluminat), 2-4 siguranţe de 10 A (prize) şi una de 16 A (maşina de spălat). Cănd tabloul este echipat cu intrerupătoare, căte două din fiecare tip sunt deajuns. De asemenea, este bine să avem un intrerupător de lumină, o priză şi două ştechere, toate noi. Sunt necesari căţiva metri de cablu de alimentare sau măcar cablu monofazat, de preferinţă multifilar, din cupru. Pentru izolări electrice se recomandă bandă izolatoare. In fiecare locuinţă trebuie să existe o provizie de becuri de iluminat (sau tuburi de neon). Executarea unor mici reparaţii este inerentă şi mai ales urgentă. Găndiţi-vă: prizele cedează tocmai cănd la televizor e un meci al Naţionalei sau al Stelei in Liga Campionilor, e serialul preferat al soţiei sau tocmai astăzi aţi făcut cumpărăturile săptămănale de alimente şi congelatorul nu funcţionează... Repararea prizelor trebuie făcută imediat, nu poţi aştepta un electrician care poate veni măine. O trusă de şurubelniţe, normale şi cap cruce, un creion de tensiune, o trusă de patente (mediu, bot ascuţit, bot de raţă) reprezintă un minimum necesar pentru reparaţii electrice de mică anvergură. Mare atenţie, toate sculele pentru intervenţii electrice trebuie să aibă mănerele izolate şi să fie in foarte bună stare!

Reparaţii sanitare

Pentru intervenţii la instalaţiile sanitare, piesele de rezervă se compun din diverse tipuri de garnituri de clingherit şi/sau cauciuc, oberteinere (tipul lor depinzănd de tipul chiuvetelor), un furtun de duş şi un tub de poxipol. Necesarul de scule se compune dintr-o trusă completă de chei fixe, o cheie reglabilă care să acopere gama de chei fixe, un bomfaier, un set de şurubelniţe mecanice şi un patent de forţă.

Alte urgenţe

Pentru reparaţii curente (tămplărie etc.) mai sunt necesare cuie, holşuruburi şi şuruburi cu piuliţă de diferite dimensiuni, o pilă mare şi o pilă triunghiulară, un set de duze de aragaz, un set de cleşti de cuie, un ciocan de 2 kg şi un ciocan de 0,5 kg, o daltă medie, un ferăstrău coadă de vulpe şi unul coadă de şoricel. Astfel inarmaţi putem face, oarecum, faţă micilor necazuri casnice.

Stocul de rezervă trebuie improspătat după fiecare reparaţie, iar fiecare sculă care s-a stricat trebuie inlocuită şi nu reparată pentru a evita producerea de accidente.

Aparatura de măsură inlesneşte depistarea defecţiunilor ascunse. O dată cu abilitatea tehnică apare şi apetitul pentru unelte din ce in ce mai sofisticate: bormaşini cu rotopercuţie, flexuri, aparate de şlefuit parchet, aparate de şlefuit ciment, maşini de inşurubat şi deşurubat electrice, truse de chei inelare sau truse complexe mixte

Unelte de primă necesitate

Indiferent de pregătirea profesională individuală, de abilităţile şi pasiunile fiecăruia sau de gradul său de interes faţă de problemele gospodăreşti, părerea noastră este că in fiecare locuinţă, la bloc sau la o casă situată pe pămănt, trebuie să existe un minimum de scule şi de piese de rezervă de primă necesitate. Cu acestea, locatarul poate să efectueze personal mici reparaţii sau, in cazul in care avaria este prea gravă şi necesită intervenţia unor specialişti, să poată incerca să stabilizeze defecţiunea pănă la sosirea persoanelor capabile să execute reparaţia finală.

×
Subiecte în articol: sfatul inginerului