x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Se poate arhitectura ieftina, la propriu, nu la figurat

Se poate arhitectura ieftina, la propriu, nu la figurat

de arh. Radu Boros    |    19 Ian 2006   •   00:00
Se poate arhitectura ieftina, la propriu, nu la figurat
aRHITECTURA PENTRU FAMILIE
Multi dintre dumneavoastra stau si se intreaba: oare e nevoie de miliarde de lei pentru o locuinta care sa va ofere acea combinatie ideala intre bunul-gust si utilitate? Eu spun ca nu.

Scopul acestui articol este de a intelege ca nu doar prin investirea unor sume considerabile de bani realizam ceva care sa insemne arhitectura. Faptul ca unii au reusit sa investeasca multi bani intr-o vila nu inseamna automat ca acea constructie si reprezinta ceva din punct de vedere arhitectural, si as putea aici sa enumar o lista interminabila in acest sens. In prima etapa ar fi bine de realizat un studiu clar al investitiei in care sa putem contura necesitatile noastre in ceea ce priveste, de exemplu, o locuinta. As aminti aici cazurile in care nenumarate persoane si-au construit vile cu 20 de camere, ca apoi sa realizeze fie ca sunt prea costisitoare de intretinut, fie ca sunt improprii locuirii. Si ma refer aici la faptul ca aceste locuinte nu reusesc sa ofere acea intimitate necesara oricarui camin. Acum, in 2006, este deja perioada cand oamenii trec masiv de la "cantitate" la "calitate", si cand spun calitate ma refer ca acorda o importanta majora aspectului estetic, precum si celui functional, toate acestea reusind sa puna in evidenta valoarea arhitecturala.

ALTERNATIVE LA BETON ARMAT


Nu putem omite acea vorba "cat fier am bagat aici". Oamenii merg pe ideea de a-si realiza casa din beton armat combinat cu pereti din caramida. Este un lucru bun, dar extrem de costisitor. In alte tari, casa din beton armat este un vis intangibil. Se pot gasi solutii de a realiza casa din lemn sau alte materiale alternative. La noi cei care reusesc sa priveasca realizarea unei case altfel decat din beton armat sunt extrem de putini, de unde si costurile ridicate, care duc de multe ori la mentalitatea ca cei ce-si doresc o casa au nevoie de o suma extrem de mare pentru realizarea unei locuinte. De aici, din cauza acestei idei preconcepute, multi nu apeleaza la arhitecti si renunta la visul de a-si construi propria casa.

LASATI MODA


Pe langa ideea fixa ca o casa trebuie sa fie din beton armat, mai exista si alte criterii preconcepute. Un exemplu ar fi realizarea acoperisului. In momentul de fata, in mod curent, se opteaza pentru tabla tip solzi sau placi bituminoase. Spun asta pentru ca toate aceste materiale, folosite pe scara larga acum, sunt din punctul meu de vedere extrem de scumpe. Dar as vrea sa intreb: "Oare am uitat de unde am plecat?". Unde sunt tiglele clasice de altadata, olanele si sindrila din lemn? Nu agreez ideea de a folosi un material doar pentru faptul ca l-am vazut folosit la extrem de multe case si este la "moda". Doar pentru ca sunt in ton cu "tendintele", asta nu inseamna ca este si bine.

In cadrul biroului de arhitectura SPA INOVATIONS putem raspunde dorintelor dumneavoastra abordand problemele in functie de cerintele si posibilitatile pe care le aveti. Nu trebuie sa va ganditi ca daca apelati la firma noastra de proiectare sau la altele, automat proiectele realizate implica un cost exorbitant de executie. Se poate realiza o arhitectura de calitate si cu costuri reduse.

DESPRE INTERIOARE


In cazul amenajarilor interioare ar fi interesant de remarcat ca arhitectura se evidentiaza in primul rand prin combinatiile atent alese intre forma, culoare, textura, dar, cu riscul de a ma repeta, acestea nu trebuie sa fie neaparat cele mai scumpe. Un spatiu se evidentiaza prin "descoperirea arhitecturii" aflate deja in cadrul lui. Ca arhitect caut sa descopar adevarata valoare a unui spatiu si sa il evidentiez prin totalitatea interventiilor pe care le aduc, astfel reusind sa obtin armonia perfecta in vederea utilizarii acestuia conform destinatiei date. Toate aceste lucruri se pot realiza neuitand unul dintre aspectele esentiale ale problemei: costuri rezonabile. Celor care afirma ca o amenajare inseamna arhitectura decat daca se investesc sume enorme de bani, imi permit sa le spun ca se insala si o spun cu toata convingerea.

Trebuie inteles faptul ca ceea ce cunoastem in momentul de fata sau ceea ce vedem ca se practica in mod curent nu inseamna ca sunt singurele optiuni. De unde si necesitatea de a putea gasi solutii uneori atipice, dar care conduc la indeplinirea scopului propus.

PARERE PERSONALA


Nu aveti nevoie de un sac de bani ca sa va puteti realiza ideile. Ce folos daca aveti bani si va faceti vila cat un bloc de 4 etaje in care folositi din belsug marmura cea mai scumpa, scari de dimensiuni comparabile cu cele de la opera bordate din belsug cu balustri etc. etc., lucruri care, intr-un cuvant, duc aproape inevitabil la realizarea unui kitsch absolut.
×
Subiecte în articol: arhitectura