x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sedum pentru rocărie, dar nu numai

Sedum pentru rocărie, dar nu numai

de Cornelia Constantin    |    21 Aug 2008   •   00:00

Amatorii de suculente au zeci de varietăţi în colecţie şi nu le pare deloc rău. Sînt plante care se adaptează uşor, pot fi neglijate fără probleme şi înfloresc abundent uneori – o încîntare multicoloră pentru privitori.



Amatorii de suculente au zeci de varietăţi în colecţie şi nu le pare deloc rău. Sînt plante care se adaptează uşor, pot fi neglijate fără probleme şi înfloresc abundent uneori – o încîntare multicoloră pentru privitori.

Sedumul este o plantă suculentă puţin pretenţioasă, dar care de multe ori face flori stelate, foarte frumoase, la sfîrşitul verii şi începutul toamnei. Se foloseşte frecvent în rocării, în grădinile pe acoperiş, dar şi în ghivece sau vase speciale pentru aranjamente. Ro­căriile preferă varietăţile scunde şi compacte, de multe ori tîrîtoare. Sedumul cu port tufos se plantează mai degrabă în straturile obişnuite pe post de bordură.  

Sedumul ca familie de plante este foarte flexibilă. Unele varietăţi au doar cîţiva cm înălţime şi îmbracă suprafeţe diverse în verdeaţă (pavaje mozaicate, acoperişuri, etc.). Altele pot ajunge chiar şi la 50 cm înălţime. Unele au flori albe, altele roze sau galbene, altele grena intens. De multe ori ele sînt plantate în preajma altei plante, la fel de răspîndită şi de nesolicitantă – sempervivum.  

Soare, soare, soare...

Sedumul adoră soarele, deci este neaparată o expunere sudică sau sud-estică. De asemenea, ca pentru oricare suculentă, drenajul este foarte important. Dacă apa de ploaie sau cea de la udare bălteşte la baza plantelor, acestea putrezesc în scurtă vreme. Chiar dacă ploile nu sînt abundente, dar sînt dese, permanenta umezeală poate determina apariţia unor boli fungice. 

Sedumul se plantează primăvara, suficient de spaţiat, aşa încît să se poată dezvolta întreg sezonul. Rădăcinile nu sînt de profunzime, deci nu este necesară o plantare adîncă.  

După plantare se udă aşa încît să se poată întinde rădăcinile adecvat, dar după ce planta este deja adaptată la locul din grădină se păstrează mai mult cu balotul de rădăcini uscat. După primele geruri, tundeţi scurt uscăturile şi mulciţi, dacă este cazul.

Unele varietăţi au un frunziş atît de specta­culos, încît se folosesc mult în decoraţiuni, rea­lizarea de bu­chete sau aranjamente cu suculente. Alte­le au flori stelate atît de frumoase de parcă ar fi făcute din gheaţă colo­rată. Atrag fluturii şi păsările, deci pot fi folosite şi în grădinile pentru sălbăticiuni. Sînt cunoscute şi pentru proprietăţile lor medicinale.

×
Subiecte în articol: mereu verde