x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Şemineul electric, romantic şi confortabil

Şemineul electric, romantic şi confortabil

15 Dec 2007   •   00:00

Pentru aceia dintre noi cărora le place o tentă clasică in decorarea casei sau a apartamentului, producătorii oferă şemineul electric. Este vorba despre un produs care inglobează tehnologii moderne şi produce reacţii romantice, pentru că flacăra unui şemineu nu a incetat să ne fascineze, să ne umple de melancolie şi să ne predispună la visare.

O soluţie de incălzire modernă, comodă, spectaculoasă

Pentru aceia dintre noi cărora le place o tentă clasică in decorarea casei sau a apartamentului, producătorii oferă şemineul electric. Este vorba despre un produs care inglobează tehnologii moderne şi produce reacţii romantice, pentru că flacăra unui şemineu nu a incetat să ne fascineze, să ne umple de melancolie şi să ne predispună la visare.

Dar, dincolo de toate acestea, şemineul electric este recomandat de performanţele sale tehnice şi de eficienţa in regim de funcţionare.

Fiabil la montaj

Şemineul electric poate fi montat intr-un număr practic nelimitat de variante ambientale, in funcţie de spaţiul disponibil, mobilierul din incăpere, stilul decorativ şi preferinţele personale. El se poate instala pe pardoseală, in interiorul unei construcţii specifice, care poate avea liniile celui mai sobru clasicism sau ale celor mai moderne tendinţe ale designerilor.

La fel de bine poate fi instalat pe un perete, la inălţimea optimă şi in poziţia cea mai favorabilă atăt pentru impactul vizual, căt şi pentru eficienţa radiaţiei calorice.

Din descrierea de mai sus se inţelege că şemineul electric işi găseşte locul in intreiorul unei vile sau al unei case, dar şi in apartamentul de la bloc, evident ţinănd cont de dimensiunile incăperii (suprafaţa pardoselii, suprafaţa peretelui suport, volumul de aer). Uşurinţa la montaj este confirmată şi de varietatea dimensiunilor focarului, precum şi de faptul că ramele sunt perfect adaptabile. De loc de neglijat la capitolul avantaje este faptul că acest tip de şemineu nu are nevoie de un coş de fum şi nici de traseele clasice de intreţinere a flăcării prin tiraj de aer.

Avantaje tehnice

Căldura radiată de şemineul electric este una plăcută prin uniformitate, datorită sistemului de rezistenţe incorporate şi a posibilităţii de reglaj. Unele modele sunt dotate şi cu funcţiunea turbo, trimiţănd aerul cald in cameră.

Există şi sisteme de incălzire „smart", cu rezistenţa electrică inserată in geamul frontal. {emineele fac parte din categoria aparatelor aşa-zis inteligente, cu dispozitiv de optimizare a flăcării, comandă de la distanţă şi efecte speciale care dau senzaţia unei flăcări reale, ca in cazul focului cu lemne.

La cele mai multe dintre modele panoul central de comandă este situat in spatele grilei superioare a focarului, cu termoprotecţie totală. Toate modele de pe piaţă se pot racorda extrem de simplu la reţeaua de curent electric de 220 V.

Circuitul de alimentare nu necesită calibrări speciale, in afară de banala priză cu impămăntare. Sortimentele aflate pe piaţă oferă posibilitatea alegerii unui şemineu ce poate fi instalat in absolut toate incăperile casei, indiferent de destinaţia spaţiului: living, dining, dormitor, baie sau chiar bucătărie.

Mai mult decăt atăt, există şi modele de mici dimensiuni şi foarte variate ca design ce pot fi mutate cu uşurinţă şi puse in funcţiune oriunde dorim.

Impactul vizual

Şemineele electrice au, pe lăngă incontestabila lor utilitate in timpul sezonului rece, calitatea de a indeplini fără reproş funcţia estetică. Foarte decorative, ele se pot integra in ambientul general al incăperii şi, de obicei, atrag imediat privirile, devenind zona de impact vizual pozitiv in orice spaţiu.

De fapt, multe modele pot căpăta valenţe apropiate de ceea ce numim in mod obişnuit „mobilier", făcănd corp comun cu piese funcţional diferite. Corpul metalic al şemineului şi mai ales rama lui vizibilă sunt fabricate intr-o gamă largă de culori, in variante mate sau lucioase.

Deşi firmele producătoare sau distribuitoare oferă, aproape fără excepţie, consiliere pentru montaj, dar şi pentru ambientarea generală a spaţiului, este recomandabil ca, inainte de achiziţionare, să cereţi sfatul unui designer de interior.

In funcţie de mobilierul existent sau de intenţia de achiziţionare specialistul vă va ajuta să faceţi alegerea cea mai potrivită in ceea ce priveşte forma, culoarea, dimensiunea, dar mai cu seamă poziţionarea şemineului dumneavoastră.

Aşa cum am menţionat, şemineul electric poate fi instalat cu acelaşi succes atăt in case (vile), căt şi in apartamentele de bloc. Tensiunea de lucru a acestor aparate este 220 V, la o frecvenţă de 50 Hz. {emineele au următoarele valori pentru puterea nominală: la efectul de flacără - 75 W, pentru prima treaptă de incălzire - 900 W, iar pentru cea de-a doua - 1.800 W. Alegeţi un model echipat cu termostat de ambient, pentru că acesta vă va permite să aveţi o temperatură constantă in incăpere. Majoritatea firmelor oferă un termen de garanţie de 12 luni, deci mare atenţie la instalarea corectă şi mai ales la respectarea parametrilor de funcţionare optimă

×
Subiecte în articol: electric sfatul inginerului şemineul