x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Servicii de baby-sitting, ingrijire batrani si activitati menajere

Servicii de baby-sitting, ingrijire batrani si activitati menajere

de Melania Floarea    |    11 Mai 2006   •   00:00
Servicii de baby-sitting, ingrijire batrani si activitati menajere

CE SPUNE LEGEA
Firmele care ne ajuta sa protejam familia si casa
CE SPUNE LEGEA
Firmele care ne ajuta sa protejam familia si casa

Daca in numarul trecut al suplimentului nostru am discutat despre servicii de administrare a imobilelor in absenta proprietarilor, in numarul de fata ne-am propus sa tratam problema serviciilor de baby-sitting, ingrijire batrani si personal domestic, atat din perspectiva serviciilor pe care le ofera companiile specializate, cat si din aceea a legalitatii acestor servicii. Astfel, observam ca piata romaneasca de profil a capatat o amploare deosebita, deoarece au crescut considerabil cererile pentru astfel de servicii.

Nu stim daca aceasta invazie de companii este insa un lucru benefic sau dimpotriva, deoarece, pe langa o oferta diversa, asistam si la scaderea calitatii serviciilor unora dintre ele. Site-urile acestor companii ofera romanilor pachete de servicii flexibile, pentru a se putea realiza o alegere corespunzatoare nevoilor solicitantului.

TESTE SI VERIFICARI


Reprezentantii acestor companii ne spun ca persoanele selectate in bazele lor de date si care urmeaza sa ne intre in case ca baby-sitter, guvernanta, ingrijitor persoana varstnica sau menajera sunt atent verificate si testate atat psihologic, cat si din punct de vedere medical. In general, sunt solicitate de la viitorii angajati urmatoarele analize medicale: MRF (microradiografie), WDRL (serologie sifilis), exudat faringian, coprocultura, antigen HBs (hepatita B).

Companiile specializate propun toate tipurile de pachete de munca de la full-time, part-time, program prelungit si chiar intern. Astfel, clientii isi pot alege un pachet care sa ii avantajeze atat din punct de vedere material, cat si din perspectiva necesitatilor particulare. De obicei, aceste companii solicita plata unei taxe de interviu (circa 50 RON) de fiecare data cand se organizeaza o intalnire intre potentialul client si potentialul viitor angajat.

PRETENTII JUSTIFICATE


Reprezentanta unei astfel de companii ne spune ca cerintele clientilor sunt foarte diverse, dar din ce in ce mai limitative: astfel, tot mai multe persoane vor ca baby-sitter-ul, de exemplu, sa aiba studii superioare, sa fie o persoana culta, educata, cunoscatoare a limbilor straine de larga circulatie si, pe cat posibil, cu referinte solide.

Suplimentar serviciilor uzuale, firmele mai ofera diverse alte servicii adiacente, cum ar fi cursuri baby-sitting pentru persoanele care doresc sa lucreze si sa se specializeze in acest domeniu. Aici vor deprinde cunostinte temeinice, atat teoretice, cat mai ales practice, legate de alimentatia copilului in toate etapele de dezvoltare, sanatatea copilului, acordare in caz de nevoie a primului ajutor, tehnici de educatie (cum ar fi gestionarea refuzului, persuasiunea, rezolvarea unor situatii critice, invatarea si impunerea autoritatii, precum si acceptarea acesteia, modul de a interactiona cu familia pentru care vor lucra). Pretul unui astfel de curs variaza in jurul sumei de 200-300 RON si include si o evaluare finala.

Unele companii asigura si servicii de ancheta sociala la domiciliul angajatului (serviciu platit cu sume cuprinse intre 150 si 200 RON), efectuat de unul dintre angajatii companiei cu pregatire in domeniu (psihologie, asistenta sociala sau sociologie) la domiciliul baby-sitter-ului, guvernantei sau ingrijitorului ales. In urma vizitei sociale, angajatorul va beneficia de rezultatele acesteia cu detalieri importante legate de informatii despre modul de viata al persoanei alese sa presteze serviciul respectiv, detalii privind locuinta si mediul de viata si alte astfel de informatii esentiale pentru alegerea persoanei ca fiind cea potrivita familiei dvs.

Aflam de la companii de profil ca unii clienti, mai exigenti, nu se multumesc doar cu fisa medicala intocmita de compania respectiva, ci solicita, pe cheltuiala proprie, testarea medicala si psihologica a viitorului angajat.

POZITIV: LISTELE NEGRE


Un fapt pozitiv este ca unele companii de profil publica pe site-urile proprii chiar si asa-zisele "liste negre" in care identifica persoanele care nu au avut un comportament corespunzator si care nu mai sunt recomandate niciodata de compania respectiva, aratandu-se si motivul plasarii lor pe aceste liste.

LA SEMNAREA CONTRACTULUI
Va sfatuim ca atunci cand apelati la serviciile unei astfel de companii sa aveti grija sa incheiati cu reprezentantul autorizat al acesteia in mod obligatoriu un contract de prestari servicii in care sa se mentioneze detaliat:
  • toate serviciile oferite;
  • orele intre care veti beneficia de aceste servicii;
  • daca acestea se presteaza doar in cursul saptamanii sau si in week-end;
  • daca tariful se modifica sau nu in cazul prestarii unor ore suplimentare;
  • modalitatea de plata;
  • solutionarea unor situatii mai neobisnuite - de exemplu, ce se intampla cand persoana care presteaza efectiv aceste servicii se imbolnaveste sau refuza sa mai continue munca in favoarea dvs., caz in care compania ar trebui sa va puna la dispozitie un inlocuitor;
  • garantarea efectuarii unor evaluari periodice medicale sau psihologice ale persoanei angajate de dvs.;
  • perioada de proba;
  • foarte important: modalitatea de reziliere a contractului;
  • instanta competenta sa judece un eventual litigiu etc.
    Din experienta altor clienti, va sfatuim sa acordati o atentie sporita perioadei de proba si sa testati in diferite moduri persoana angajata, chiar si prin montarea unor camere de supraveghere, evitand astfel posibile surprize neplacute cum ar fi angajarea unei persoane violente, cu probleme de sanatate nedescoperite de compania de recrutare, cu atitudini necorespunzatoare, care sa abuzeze de dotarile din locuinta dvs. (sa vorbeasca la telefonul fix in interes personal etc.).
  • ATENTIE!
    Insotirea si supravegherea copiilor la locurile de joaca sunt doua dintre obligatiile care presupun un grad mare de risc, deci o doza sporita de atentie si vigilenta din partea adultilor, fie ca ei sunt parinti, bunici, baby-sitteri
    ×
    Subiecte în articol: servicii companii