x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sfatul designerului - Amenajări in stil mediteranean

Sfatul designerului - Amenajări in stil mediteranean

26 Iul 2007   •   00:00

Vara, soarele şi marea au fost mereu izvor de inspiraţie in artă, literatură şi muzică, ca leitmotiv al romantismului. Domeniul amenajărilor de interior s-a adaptat şi el cerinţelor celor nostalgici şi ne propune un stil natural, aerisit, reconfortant.

Design de interior inspirat de spiritul mării

Vara, soarele şi marea au fost mereu izvor de inspiraţie in artă, literatură şi muzică, ca leitmotiv al romantismului. Domeniul amenajărilor de interior s-a adaptat şi el cerinţelor celor nostalgici şi ne propune un stil natural, aerisit, reconfortant.

Stilul mediteranean s-a născut din intrepătrunderea vechilor culturi arhitecturale greceşti şi italieneşti, care imbină climatul blănd, relieful delurit, priveliştile marine şi vegetaţia luxuriantă cu personalitatea oamenilor din acele locuri. Utilizat in special in reşedinţele de vacanţă ale familiilor bogate, stilul mediteranean a fost de-a lungul timpului puţin exploatat. De aceea imaginea lui de ansamlu este una pură, imaculată.

Materialele utilizate cu preponderenţă sunt lemnul şi cărămida de rău pentru zona Italiei, in timp ce in Grecia locuinţele sunt din beton cu faţadele albe decorate in culori naturale - verde, bleu, crem sau chiar maro. Ca element arhitectural, multitudinea de terase şi balcoane este caracteristică acestui stil, oriunde ar fi el intălnit. Ele reprezintă unealta principală in exploatarea peisajelor memorabile pe care marea le oferă. Ca emblemă a stilului din punct de vedere decorativ este folosit mozaicul, atăt pentru exterior, căt şi pentru interior, la placarea pereţilor şi pardoselilor sau a obiectelor decorative (ca blaturi de mese, şemineuri interioare sau panouri decorative ce imită vitralii).

Mobilierul specific stilului este de mici dimensiuni şi intotdeauna tratat in culori naturale deschise, din materiale ca fierul forjat patinat, iuta impletită, lemn nefinisat şi cărămidă arsă. Interioarele sunt legate intre ele foarte des prin coridoare de trecere, intimitatea fiind tratată ca un obiectiv primar, toate camerele deschizăndu-se spre aşa-numitul "patio", curte interioară in care se desfăşoară majoritatea evenimentelor familiale. Aici se amanajează in general un bazin decorativ central şi zone de recreere.

In Italia există acum o intreagă industrie axată pe dezvoltarea acestui stil: firme de arhitectură, amenajări interioare şi peisagistică jonglează continuu cu idei noi de design adaptate resurselor climatice şi geografice specifice, pentru a crea un stil recunoscut internaţional.

Atribute de excepţie

In 1976, Sante Cantori, un tănăr italian din provincia Camerano, a inceput să utilizeze măiestria decoraţiunilor manuale specifice zonei in realizarea mobilierului. In scurt timp, firma lui a căpătat prestigiu internaţional, captivănd consumatorii printr-un design original, menit să genereze o temă, un drum spre un mod de viaţă personalizat - stilul mediteranean. Formele distinse şi eleganţa produselor prezentate seduc de la prima privire, captivează de la prima atingere, atrag prin calitatea ridicată a materialelor şi prin vigoarea structurilor. Pentru a putea fi adaptate oricărui tip de interior, seriile propuse primesc influenţe variate: vieneze, baroce, coloniale.

Astăzi, pe piaţa marilor producători de mobilă, atăt in Italia, căt şi pe plan internaţional, Cantori excelează. Originalitatea designului produselor, controlul calităţii procesului de producţie şi varietatea pieselor de mobilier prezente in cataloage (peste 150 de produse cu personalitate) coordonate stilistic de designerii firmei plasează Cantori printre liderii in industria designului de interior.

Â

Noutăţi

Cum era şi firesc, pentru Salonul Internaţional de Mobilă de la Milano de anul acesta, firma a realizat o adevărată operă de artă, camere intregi au fost decorate in cel mai elegant şi intim mod, in culori atent asortate, detalii sofisticate, coordonarea mobilei şi a decoraţiilor fiind comparate cu o linie melodică plină de armonie. Nuanţe deschise, patinate, sidefate sau mate, curbe ascendente, suprapuneri de transparenţe pentru efecte inedite au creat in cadrul standului un decor impecabil şi delicat, cu adevărat memorabil.

Decoraţiuni

Şi in domeniul accesoriilor, Cantori aduce elemente noi: vase de ceramică pentru flori sau diferite aranjamente decorate manual, servicii de masă, veioze şi corpuri de iluminat, toate cu un design atractiv si personalizat. Colecţiile oferă de fiecare dată variante de culori asortate fiecărei serii

de mobilier.

×
Subiecte în articol: idei pentru casa ta