x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa SINAXAR. Sf. Mc. Luchian preotul; Sf. Savin, episcopul Ciprului si Vars, episcopul Edesei

SINAXAR. Sf. Mc. Luchian preotul; Sf. Savin, episcopul Ciprului si Vars, episcopul Edesei

15 Oct 2015   •   06:59
SINAXAR. Sf. Mc. Luchian preotul; Sf. Savin, episcopul Ciprului si Vars, episcopul Edesei

Pe data de 15 octombrie, în Biserica Ortodoxă, se face pomenirea Sfantului Mucenic Luchian. Acesta s-a nascut din parinti nobili, in cetatea Samosata (Siria).

Ramas orfan la varsta de 12 ani, si-a daruit averea saracilor. De tanar se hranea doar cu paine si apa o data pe zi, iar uneori nu gusta nimic toata saptamana.

Datorita invataturii si sfinteniei sale a fost hirotonit preot in Antiohia. Sfantul Luchian s-a aflat pe lista celor pe care imparatul Maximian dorea sa-i omoare in vremea persecutiilor.

In timp ce era adus spre a fi judecat, converteste la crestinism 40 de soldati, acestia vor primi moarte muceniceasca. Sfantul Luchian a fost aruncat in temnita si supus regimului de exterminare prin infometare.

Prin purtarea de grija a lui Dumnezeu, au venit cativa crestini in temnita unde era prezent Sfantul Luchian cu paine si vin. Cand acestia l-au intrebat unde anume sa puna painea si vinul pentru savarsirea Sfintei Liturghii, acesta le-a raspuns:

"Pe pieptul meu sa le puneti si va fi pristol viu al Dumnezeului celui viu" - si asa s-a savarsit dumnezeiasca Liturghie in temnita, pe pieptul sfantului.

A doua zi..................................


Citește mai departe pe AN|TENA SATELOR

×