x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sistem inovator de incalzire - sobe ecologice pe baza de peleti

Sistem inovator de incalzire - sobe ecologice pe baza de peleti

de Georgiana Teodorescu    |    18 Ian 2007   •   00:00
Sistem inovator de incalzire  - sobe ecologice pe baza de peleti

IDEI PENTRU CASA TA
Cea mai noua solutie de incalzire a locuintelor, ajunsa in tara noastra
IDEI PENTRU CASA TA
Cea mai noua solutie de incalzire a locuintelor, ajunsa in tara noastra

Miros de lemn ce arde, mancaruri gatite la foc mic, dogoreala carbunelui - era soba din casele de la tara si din oras inainte de inventarea caloriferelor. Acea soba care te obliga sa te trezesti devreme dimineata pentru a o aprinde, vechea soba care incalzea prea mult in jurul ei, dar lasa rece restul incaperii; cea care se racea imediat dupa stingere si se curata extrem de greu. Cu toate astea, era sufletul casei, caldura.

In noile case, chiar si acelea foarte moderne, minimaliste, reapare soba. Nu si-a pierdut farmecul de ieri, unele modele fiind un evident omagiu adus traditiei. Dar astazi, totul s-a schimbat: mai mult confort, mai multa curatenie, mai multa independenta. Soba reprezinta acum o alegere inteligenta, economica si comoda.

Italienii au inventat de curand sobele cu peleti (rumegus presat), proiectate cu o tehnologie avansata pentru incalzirea ecologica si economie energetica. Ele se pot monta fara probleme in casele sau apartamentele din oras, prin utilizarea unui cos de dimensiuni reduse.

AVANTAJELE

Aprinderea se poate face atat manual, cat si automat. Setarile se pot face direct de la butoanele de pe soba sau din telecomanda. Se poate programa aprinderea ei pentru o saptamana intreaga. Astfel, soba se aprinde singura la ore stabilite, astfel incat sa incalzeasca locuinta pana ajungeti acasa. Ea se poate lega la sistemul telefonic al locuintei si astfel poate fi aprinsa de la distanta printr-un apel telefonic. Intensitatea focului se poate, de asemenea, controla prin stabilirea temperaturii dorite. Sobele cu peleti se conecteaza la curent electric, dar consumul este nesemnificativ. Ele pot incalzi pana la 535 m cubi de aer.

VARIANTE

Exista doua tipuri de focare: cu aer si cu apa. Cele cu aer functioneaza ca sobele normale, doar ca sunt ecologice si au avantajele programarii digitale. Cele cu apa functioneaza ca si centralele termice. La ele pot fi racordare toate caloriferele din locuinta. Sobele sunt dotate cu dispozitive de siguranta si semnale de alarma, in caz de inconveniente.

O perdea de aer asigura curatarea geamului in timpul functionarii. Cenusa ramasa in urma peletilot este putina, iar cosul trebuie curatat mult mai rar decat in cazul celor clasice. Ca si semineele, sobele cu peleti se prezinta intr-o gama extrem de variata, in stiluri diferite: moderne, in linii simple, minimaliste, clasice, cu forme curbe, rustice sau placate cu ceramica traditionala. Astfel, ele pot fi integrate in orice tip de ambient. Modelele sunt prezentate in cataloagele firmei importatoare.
In Romania, aceste sobe sunt aduse de firma E.G.S. BUILDING CONSTRUCT.

EFICIENTA MAXIMA

Incalzirea pe baza de sobe cu peleti este foarte comoda, datorita autonomiei mari pe care o au. Programate corespunzator, ele pot functiona zile intregi fara a fi alimentate. Aceasta autonomie este monitorizata de un panou de control de ultima generatie ce regleaza regimul de functionare, diversificandu-l in functie de perioada zilei sau de zilele saptamanii, dupa nevoile fiecaruia. Este o solutie care garanteaza o gestiune a caldurii cu adevarat practica, pentru a putea ajunge acasa si gasi un ambient cald si primitor.

COMBUSTIBIL ECOLOGIC

Peletii - un combustibil ecologic ce se prezinta sub forma unor cilindri mici, cu diametrul de 6 mm si lungime variabila (1,5-2 cm), obtinut din rumegus presat printr-un proces pur ecologic, fara adezivi sau coloranti. Componenta acestui tip de combustibil e caracterizata de o mare putere calorica (4.000-4.500 kcal/kg). Se comercializeaza in saci de 15 kg, ce simplifica transportul, manevrarea si depozitarea. Incarcarea cu peleti se face printr-un sertar frontal, situat la o inaltime ergonomica, fara a deschide geamul focarului. Peletii patrund usor in focar cu ajutorul unor sisteme mecanice automate si se aprind cu ajutorul unor sigurante ce pot fi programate digital.

Folosirea combustibilului ecologic (rumegus presat), autonomia mare si programarea automata fac din sobele cu peleti cea mai eficienta solutie de rezolvare a incalzirii locuintelor

ATENTIE
Exista doua tipuri de focare: cu aer si cu apa. Cele cu aer functioneaza ca sobele normale, doar ca sunt ecologice si au avantajele programarii digitale. Cele cu apa functioneaza ca si centralele termice. La ele pot fi racordate la toate caloriferele din locuinta. Sobele sunt dotate cu dispozitive de siguranta si semnale de alarma, in caz de inconveniente

Traseele de aer si apa calda prin locuinta
Procentele de distribuire a caldurii in incaperile din locuinta

Sfatul designerului

In plina iarna si cu multiple probleme privind sistemele de incalzire a locuintelor, va prezentam o solutie inedita ce imbina ideile traditionale cu tehnologia de ultima generatie, pentru a ne asigura noua un confort maxim, practic si economic.
×
Subiecte în articol: soba peleti sobele