x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sobele cu design modern pe bază de combustibil lemnos

Sobele cu design modern pe bază de combustibil lemnos

13 Oct 2007   •   00:00

Cei care investesc şi se ocupă de agroturism ştiu că frumuseţea peisajelor noastre rurale nu este suficientă pentru atragerea turiştilor.

Idei pentru confort urban in pensiunile agroturistice

Cei care investesc şi se ocupă de agroturism ştiu că frumuseţea peisajelor noastre rurale nu este suficientă pentru atragerea turiştilor. Oricăt de pitoresc ar fi trezitul de dimineaţă la semnalul cocoşului sau plimbările cu căruţa pe drumurile bătătorite de săteni, dar neasfaltate, spălatul la făntănă şi incălzitul la gura sobei nu mai sunt conforme stilului de viaţă de secol XXI. Aşa că dotările şi chiar arhitectura noilor pensiuni agroturistice tind să imite viaţa de la oraş, tocmai pentru a inspira prosperitate şi confort turiştilor. Chiar dacă aici lucrurile sunt discutabile, in sensul că ar trebui construite pensiuni care să preia la exterior elemente din arhitecura rustic-tradiţională, la interior se pot face amenajări care să imbine rusticul cu modernul.

Pe lăngă echiparea modernă a băilor şi a camerelor pentru oaspeţi, trebuie avută in vedere originalitatea amenajărilor interioare prin prezenţa unor dotări de ultimă oră. Spre exemplu, sobele vechi de teracotă pot fi acum inlocuite cu succes de modele cu un design surprinzător.

Flăcări la vedere

Tehnologia modernă se potriveşte de minune cu peisajul rustic, cel puţin aşa spun tendinţele in materie de amenajări de case. Doar contrastele sunt la modă şi nu neapărat numai cele de culoare, texturi, forme sau materiale. Aşa că cine are o casă la ţară, o pensiune sau o gospodărie in circuitul turistic ar putea foarte bine să se găndească la variante de dotare şi decorare inedite.

Intr-o ţară ca a noastră, unde lemnul este combustibilul de bază pentru incălzirea locuinţelor rurale, este surprinzător căt de puţini oameni se bucră cu senzaţia specială oferită de vederea flăcărilor. In sobele tradiţionale focul este ascuns, iar căldura oferită se simte, dar nu se şi vede. Or, pentru a oferi ceva special turiştilor, chiar şi pe timp de vreme urătă, care ii obligă să stea mai mult in camere, focul vizibil al unei sobe moderne este echivalentul unei stări de bine.

Siguranţă şi design

Producătorii occidentali din diferite zone ale Europei, din ţări cu tradiţie in folosirea materialului lemnos ca şi combustibil pentru incălzirea locuinţelor, se intrec in fabricarea de sobe metalice cu un design futurist. Pe lăngă formele inedite şi materiale de calitate care să ofere siguranţă in exploatare, se acordă o atenţie sporită lărgirii zonei vitrate a sobelor, care permite vizualizarea flăcărilor. Aceşti producători ştiu că fascinaţia focului persistă din cele mai vechi timpuri, iar căldură plăcută a unei sobe poate fi potenţată de senzaţii minunate atunci cănd focul este la vedere. Ei au creat deja de ani buni geamuri securizate performate care, pe lăngă proprietăţi de rezistenţă termică, au şi calitatea de a nu se murdări de la fum, tocmai pentru vederea flăcărilor.

Acum există şi pe piaţa noastră, in special al firmele care importă şi comercializează şeminee, dar şi in hipermarketurile pentru construcţii, sobe metalice moderne. De multe ori aceste echipamente concurează cu şemineele inchise, deoarece ocupă mai puţin spaţiu, sunt mai surprinzătoare ca design, nu prezintă pericolul degajării fumului la interior şi evident nu necesită costuri mari pentru manoperă şi instalare.

Pentru pensiuni, case de vacanţă, dar şi locuinţele permanente de la ţară, sobele moderne pot fi o soluţie originală, care să aducă un plus de confort urban.

Sobele metalice funcţionează pe principiul căldurii radiante. Astfel, miezul sobei incălzit de flăcările rezultate in urma arderii lemnului radiază treptat şi plăcut căldura către pereţii exteriori şi mai departe aceasta se degajă in incăpere.

O cameră incepe să se incălzească cu o astfel de sobă la 15-20 de minute de la punerea ei in funcţiune. Lemnul folosit pentru ardere trebuie să fie uscat, tăiat la maximum 35 de centimetri lungime şi nu mai greu de 1 kg, pentru a putea incăpea cu uşurinţă in sobă. Nu se folosesc pentru ardere bucăţi lemnoase cu vopsea, lacuri sau adezivi pe ele, deci nici resturi de mobilă sau alte rebuturi menajere

Modelele prezentate

Sobele prezentate in acest articol au fost expuse la cele mai importante tărguri de profil europene şi fac parte din cele mai recente colecţii lansate in acest an. Ele sunt create de desingeri străini şi produse de companii cunoscute la nivel internaţional, care pot avea distribuitori şi la noi in ţară. Cei interesaţi pot contacta direct reprezentanţii acestor companii, in acest sens noi vă oferim adreselor lor de internet. Astfel, modelele 1, 4 sunt de la firma germană Storch www.storch-kamine.de, modelul 2 este de la Austroflamm www.austroflamm.com, modelele 3 şi 7 de la firma germană Hase www.hase.de, iar 5 şi 6 sunt modele elveţiene Tonwerk www.twlag.ch.

×
Subiecte în articol: sobele viaţa la ţară