x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sobele de teracota, din nou la moda

Sobele de teracota, din nou la moda

22 Sep 2005   •   00:00
Sobele de teracota, din nou la moda
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Da, e adevarat, multi oameni prefera sobele de teracota. Pana acum sobele de teracota erau preferate pentru casele de vacanta sau erau ceva obisnuit pentru gospodariile de la tara. Dar din ce in ce mai numerosi oraseni vor in casa lor o soba traditionala sau un semineu decorat cu cahle.

Aceste sobe incalzesc interiorul intr-un mod placut si sanatos. Pentru constructia unei sobe de teracota se folosesc materiale naturale care radiaza excelent caldura. Aceste materiale sunt disponibile acum in centrele specializate, iar varietatea de modele pentru cahle de teracota pot satisface cele mai rafinate gusturi. Dar cele mai valoroase cahle sunt cele de la sobele vechi sau manufacturate de mesteri. Spre exemplu, ceramistul Pall Arpad din Corund, judetul Harghita, se trage dintr-o familie care practica olaritul si manufacturarea de obiecte ceramice, inclusiv cahle de sobe, de peste 250 de ani. El spune ca o soba de teracota are o mare valoare artistica. De aceea, investitia intr-o soba realizata manual si dupa regulile traditionale se amortizeaza in timp, deoarece ii creste valoarea. Cahlele vechi au ornamentatii specifice anumitor stiluri arhitecturale. Ornamentele pot fi simple, geometrice, florale sau gravate si mai rar colorate. De regula, fiecare soba este o piesa unicat. Cahlele de teracota pot avea culoarea negru, verde, albastru cobalt, alb efect, gri petrol, cognac, bej, maro inchis, verde, gri efect, verde cobalt deschis sau inchis, alb sau maro-roscat. Cele mai cerute culori, conform ceramistului Pall Arpad, sunt verde, albastru, galben, maro, care pot fi mai usor asortate interioarelor.

"Soba de cahle reprezinta un optim al aparatelor de incalzire atat in ceea ce priveste temperatura mica de soba pastratoare de ozon, cat si cantitatea de aer din exterior aspirata continuu in procesul de ardere", sustin specialistii Universitatii din München.

Dar dincolo de eficienta lor, sobele de teracota devin in interioarele caselor elemente artistice si arhitecturale valoroase, atunci cand sunt realizate de ceramisti priceputi.

PRETURI

Un ceramist care executa o soba la comanda va cere mult mai mult decat un simplu mester care doar monteaza cahlele cumparate din magazin. Spre exemplu, o soba traditionala realizata manual costa 25 de milioane lei pentru o camera de 25 de metri patrati, fara montaj. Acest pret este de aproximativ patru ori mai mare decat daca achizitionati cahlele din centre specializate, dar aceste cahle sunt standard si nu au nimic original sau artistic.

Pentru o soba de teracota standard, incepand de la mesterul care ne va taxa in functie de marimea sobei pe care o are de realizat si pana la cel angajat sa curete peretii si soba trebuie sa platim in jur de 8 milioane de lei. Astfel, 4 milioane de lei costa cahlele pentru o soba normala, clasica, de 1,75 x 1 (pentru o camera mica de cel mult 3 x 4 metri patrati) la care se adauga 1 milion de lei pentru caramida de teracota si, nu in ultimul rand, plata mesterului, care variaza de la 2 la 3 milioane de lei. Bineinteles ca mesterul care face curatenie ne va taxa in functie de gradul de murdarire al peretilor si al sobei.

LA GURA SOBEI
Aparitia vetrelor a adus in camine caldura si au facut din soba universul vietii de familie, locul unde legendele si basmele prindeau viata in serile lungi de iarna. O vatra proprie valora aur, atat pentru locuinta, cat si pentru asezare.

×
Subiecte în articol: soba teracota