x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Solutii pentru spatii mici

Solutii pentru spatii mici

07 Iul 2005   •   00:00

Aglomerarile urbane sunt, de cele mai multe ori, un cosmar pentru cei care isi doresc sa isi construiasca o casa in oras. Cat despre gradina, daca reusesc ca, la finalul constructiei, sa pastreze o bucatica de curte pentru amenajarea spatiului verde se pot considera cu adevarat norocosi. In aceste conditii, schitarea si pregatirea unei combinatii de plante pentru gradina, oricat de mica, trebuie sa va puna in miscare toate resorturile imaginatiei.

Exista cateva solutii salvatoare, care pot transforma cu succes o gradina foarte mica intr-un loc deosebit. De pilda, daca avet i la dispozitie un spatiu patrat, dupa trasarea aleii principale de acces si a celor aditionale, o idee interesanta este delimitarea gradinii in careuri egale ca proportii. Puteti folosi pietre de rau sau poteci inguste de acces, din pietris alb, pentru a le separa. Apoi, in fiecare dintre ele, plantati flori de diferite culori, cu timpi de inflorire diferiti, astfel incat sa obtineti, la final, un adevarat puzzle verde. Tineti seama de toate elementele naturale importante in dezvoltarea plantelor: gradul si timpul de luminare solara, expunerea la vant, aciditatea si umiditatea solului. Numai plecand de la aceste date veti putea alege florile potrivite fiecarui colt al gradinii.

O alta solutie este simplificarea la maximum a amenajarilor. O prima idee ne aduce aminte de gradinile clasice despre care am vorbit in numerele trecute: un careu sau un rond central, delimitat de tufe mici, plantat, in partea interi-oara, cu flori mono sau multicolore. Daca va plac statuetele de gradina sau fantanile si aveti posibilitatea de a le amenaja (este primul an de cultura, iar gradina nu a fost organizata din punct de vedere vegetal), puteti accentua acest spatiu cu ajutorul unui astfel de element. Atentie insa la proportii: unei gradini mici trebuie sa ii adaugat i detalii de proportii la fel de mici. Pentru a completa restul vegetatiei din curte, plantati pe margine tufe cu flori sau arbusti cu frunze permanente, iar restul spatiului acoperiti-l cu gazon. Exista solutii si pentru mentinerea unui gazon mic: trimmerele de la Viking, de exemplu, va vor fi de mare folos, mai ales ca sunt usor adaptabile si spatiilor dificile, cum ar fi margini abrupte, delimitari cu pietre etc.

Daca va plac gradinile salbatice, in care florile si iarba abunda, ideea de la care puteti pleca este dezordinea ordonata - in functie de conditiile naturale ale gradinii, alegeti plante din diferite soiuri, dar asemanatoare ca pretentii de dezvoltare si plantati-le in jardiniere, in jurul casei sau de-a lungul aleilor de acces. Putet i alege o anumita gama cromatica (cum ar fi culorile calde: flori in nuante de la galben la rosu aprins, chiar caramiziu) sau puteti combina doua culori din game diferite.

Aveti prea multe alei din beton si numai cateva ochiuri de sol? Nu e nici o problema, putet i alege fie elemente de gradina alpina, fie tufe mici, cu flori spectaculoase sau gard imbracat in verdeata - iedera este una dintre cele mai spectaculoase alegeri, dar si trandafirii, albi sau rosii, au un efect impresionant. Intorcandu-ne la gradina alpina, reprezentative sunt florile de Portulaca, frumos colorate si deloc pretentioase, care pot crea adevarate insulite de verdeata in jurul casei voastre.

O multime de idei din care puteti alege si inca si mai multe posibilitati pe care vi le ofera vegetatia! Nu trebuie decat sa faceti cateva evaluari, sa planificati si apoi sa plantati noua gradina. In scurta vreme, veti uita cat de prafuit poate fi uneori orasul...

Material realizat in colaborare cu Stihl Romania

×
Subiecte în articol: grădina