x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Stil doar aparent banal

Stil doar aparent banal

de Adela Parvu    |    03 Aug 2006   •   00:00
Stil doar aparent banal

Din sumar: Cum e sa n-ai tensiune... / Afla ce e nou / Invelitori pentru acoperis: sindrile bituminoase / Speculantii inteapa buzunarele in numele zonei metropolitane / Furturile din casele de vacanta: solutiile juridice si legale / O lege pentru designeri? / Arta pe obiecte sanitare / Pretul caselor din lemn / Casa de munte pe teren generos / Hai sa ne jucam de-a bancile / Gradina de apa, moderna sau traditionala?

AMENAJARI ORIGINALE
Dupa ce-ti construiesti propria casa, nu mai ramai cu foarte multi bani pentru amenajare interioara. Toate calculele pe care ti le faci inainte de a demara constructia ajung sa se dubleze in final. Asa e la noi, imprevizibil. Si ce faci cand ajungi la stadiul de mobilare si finisare, dar banii sunt pe fundul sacului si totusi vrei ceva deosebit ori macar mai personal?

MATERIALE NATURALE

O familie din Brasov a facut o alegere pe care multi ar considera-o onesta. Sa cumpere mobila din lemn masiv, sa recurga la finisaje din lemn ori ceramica si obiecte decorative ce pot fi adaptate din vechea locuinta in noua casa. Un stil aparent banal, dar coerent si unitar. In plus, vorba aceea, ce este simplu se poate imbunatati, iar combinatiile dintre lemn si ceramica vor fi mereu asociate fie rusticului, fie clasicului. Tranzitia de la un aranjament simplu, bazat pe cateva elemente de baza, catre unul mai elaborat se poate face mai simplu.

Elementul care schimba radical ambianta intregii case este paravanul fix dintre camera de zi si sufragerie. Lemnul masiv tratat astfel incat sa-ti pastreze aspectul natural, prezenta plantei agatatoare si rafturile suspendate din sufragerie dau un aer rustic, in ciuda celorlalte piese sau detalii moderne (corpurile de iluminat, fotoliile etc.)

Oricum, cine urmareste sa-si decoreze casa intr-un mod familiar, cu mult lemn, poate vedea aici in aceasta locuinta de sasi impactul acestui material. Dar daca unii aleg lemnul si ceramica din motive legate de buget, altii recurg la astfel de amenajari din dragoste pentru materiale naturale.

COMANDA NEMTEASCA

Pentru ca si-au dorit o mobila din lemn masiv, dar finisata migalos si fara ornamente (cum sunt cele produse de inca multe fabrici autohtone), au ales sa faca o comanda speciala in Germania. Fiind sasi, nu au avut probleme legate de comunicare, iar in final transportul si montajul pieselor au fost rapid rezolvate, in stil nemtesc. Gazdele noastre din Brasov sunt foarte multumite de piesele mari achizitionate din Germania, pentru ca se ridica la toate asteptarile lor. Desi in ansamblul casei aceste piese nu ies in evidenta, din cauza combinatiilor de materiale folosite, ele sunt ceva special pentru proprietar, pentru ca, in ciuda aspectului familiar, sunt excelent echipate cu sisteme de glisare, culisare si feronerie de calitate. Asta usureaza manevrarea sertarelor, a usilor si da certitudinea unui lucru realizat cu responsabilitate, care e facut sa dureze mult timp.

ASPECT RUSTIC

Cat de mult poti sa impui unui interior o ambianta rustica atunci cand locuiesti in oras? Aerul folcloristic poti doar sa-l sugerezi. Asta s-a intamplat aici. Totul este mai mult sugerat prin materiale si cateva obiecte decorative. Pana la urma, o mobila taraneasca nu se potriveste de nici o culoare cu un luxos cuptor cu microunde ori plita cu hota din inox. Si in ciuda acestui lucru, un paravan fix dintre camera de zi si sufragerie poate schimba perceptia. Lemn masiv finisat natur cu o planta agatatoare; imediat iti sar in ochi detaliile rustice, cum sunt rafturile suspendate din sufragerie, halbele nemtesti de bere cu capac ori corpul de iluminat de deasupra mesei mari. Nici nu mai conteaza restul, ca e din Germania, ca sticla colorata si lucrata manual are detalii interesante, ca fotoliile din camera de zi au un aspect modern. Un singur element si cateva detalii pot schimba ambianta unei case intregi.

ATENTIE LA STIL!

Corpul de iluminat modern, perdelele si draperiile actuale, fotoliile in jurul mesei fac disonanta cu amenajarea rustica a casei
Trebuie sa stiti ce va doriti cu adevarat. Din dragoste pentru lemn, puteti ramane la un stil rustic nedefinit, in care elemente moderne se imbina cu cele aparent vechi, iar imaginea de final poate fi desueta. Daca va place intr-adevar un material anume, aveti curaj si mergeti pana la capat cu amenajarea. Faceti-o asa cum considerati de cuviinta, fie ea rustica, clasica, minimalista sau optzecista. Nu e suficient sa existe piese ori finisaje de calitate, ele trebuie combinate ingenios pentru un rezultat decis. Si totusi, daca nu sunteti hotarati, puteti merge si pe variante ca aceasta, pentru ca pana la urma casele reprezinta oamenii care locuiesc in ele, iar daca oamenii se simt bine, restul nu mai conteaza.
×
Subiecte în articol: lemn