x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Succesiunea trendurilor

Succesiunea trendurilor

15 Dec 2007   •   00:00

Cu toţii incercăm să ţinem pasul cu tendinţele, atăt in modă, căt şi in amenajările interioare. Luăm parte voit sau intămplător la evenimente care contribuie la conturarea stilurilor actuale, fără a ne intreba cum se nasc ele, ce le influenţează şi ce le schimbă

Ce se păstrează din culturile de mult apuse şi ce se conturează a fi drept stilul contemporan

Cu toţii incercăm să ţinem pasul cu tendinţele, atăt in modă, căt şi in amenajările interioare. Luăm parte voit sau intămplător la evenimente care contribuie la conturarea stilurilor actuale, fără a ne intreba cum se nasc ele, ce le influenţează şi ce le schimbă

Străns legat de istoria arhitecturii de exterior, designul de interior se imparte la răndul lui in stiluri, perioade şi evoluţii. Progresul designului ţine de factori ca istorie, geografie, climă, tradiţii. Un stil nou reflectă interesele şi preocupările unei noi generaţii. Acesta poate fi creat de membrii unei organizaţii, de persoane cu influenţă, celebrităţi sau artişti foarte talentaţi. Astăzi, cele mai multe stiluri sunt date de companii care au investit in designeri, intr-o bună publicitate şi in piese cu originalitate, devenind cunoscute pe plan internaţional (Armani Casa, Zara Interior etc).

Condiţiile evoluţiei

Se cere de la un designer profesionalist să cunoscă istoria designului, să inteleagă ce anume s-a practicat in trecut, să cunoască persoanele care au contribuit la generarea celor mai interesante şi influente tendinţe din design. Termenul de decorator de interior s-a născut in 1720 in Europa vestică. Primul care şi-a insuşit această meserie a fost William Kent, pictor la origine, cel care schimbă infaţişarea interioarelor locuinţelor aristocrate din Anglia acelei perioade. Pănă la acel moment, persoana care se ocupa cu amenajările interioare era tapiserul. |n Franţa, decoratorul era cunoscut sub numele de „negustor de lucruri frumoase". Trecutul a fost mereu izvor de inspiraţie pentru designerii de orice fel. Multe dintre tematicile colecţiilor noi sunt date de anumite perioade din istoria unor culturi apuse.

Recunoscănd valoarea unor piese clasice consacrate şi la adăpost de pericolul plagiatului artistic, marile firme actuale producătoare de mobilier le preiau, cu modificări minore de culori sau materiale pe care le numesc reinterpretări. Se pare că ceea in trecut a fost considerat perfect, totuşi in prezent nu este suficient şi are nevoie de imbunătăţiri, de sensuri noi.

Reinterpretarea elementelor unui stil din trecut este la mare modă acum, cănd se găsesc noi definiţii şi corelări cu trecutul. Elemente de factură barocă cu un finisaj modern şi introduse in interioare intru totul moderne ne sunt deja familiare.

Stiluri constante

Dintre toate stilurile apărute de-a lungul timpului, căteva mai sunt incă utilizate in mod curent pentru decorarea locuinţelor. Stilul clasic autentic este incă preferatul multora. |nsă stiluri precum cel gotic, rococo, renascentist au rămas in istorie, fără ca elemente lor caracteristice să mai fie astăzi folosite. Mai există şi trenduri permanente, cu elemente dominante distincte, ce nu ies din vizorul decoratorilor, aplicate insă doar la dorinţa beneficiarului. Stilurile african, egiptean, chinezesc, marocan, mexican sunt prezente in amenajările contemporane din orice colţ al lumii. Acestea nu se vor schimba şi nu vor dispărea atăta vreme căt culturile de origine vor continua să existe.

La momentul actual este pus accentul pe libertatea de expresie, nu există un stil dominant, totul se invărte in jurul funcţionalităţii, a frumuseţii şi a individualităţii. S-a ajuns intr-un moment in care există adepţi pentru fiecare stil, fie că acesta este actual sau trecut.

Nume de prestigiu

Designeri care au adus inovaţii in domeniul designului sunt: Charles Rennie Mackintosh, personaj definitoriu pentru stilul art nouveau, care a introdus proporţiile exagerate intre obiecte, culori şi decoraţii cu cele mai stridente tente. Antoni Gaudi este recunoscut internaţional pentru utilizarea formelor fluide, organice, atăt pentru designul faţadelor, căt şi pentru interioare. Arhitectura realizată de acesta este ca un scenariu pentru o piesă, cu multiple semnificaţii şi simboluri, rupănd bariera arhitecturii geometrice. Cei mai cunoscuţi designeri de interior din epoca modernă sunt Alvar Alto, Karim Rashid, Ron Arad, Lenygon şi Morant in Londra, Phillipe Starck, Charles Alavoine şi Jeanselme in Paris, şi Herter Brothers şi Ogden Codman in New York.

La momentul actual este pus accentul pe libertatea de expresie, nu există un stil dominant, totul se invărte in jurul funcţionalităţii, a frumuseţii şi a individualităţii. S-a ajuns intr-un moment in care există adepţi pentru fiecare stil, fie că acesta este actual sau trecut. Ceea ce contează este să ai o locuinţă comodă, chic şi căt mai personală. Stilul contemporan eliberează o nouă generaţie de artişti, cu o nouă arie de inspiraţie, aducănd un aer proaspăt designului internaţional. Totul este personalizat, fie că este la modă sau nu

Poţi rămane fidel unui stil sau mergi o dată cu schimbarea pe plan internaţional? La această intrebare, cei conservatori vor răspunde categoric că rămăn la un singur stil (de obicei cel clasic), insă majortatea adoptă stiluri diverse, in special cele promovate de marile case de design de interior, acceptănd schimbările ca făcănd parte din viaţa lor. Sunt mulţi cei care se ţin mereu la curent cu noutăţile de pe piaţa decoraţiunilor, fie ca lucrători in domeniu, fie ca pasionaţi de frumos

×
Subiecte în articol: stil sfatul designerului