x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Sumi-e, o arta orientala cucerita de o romanca

Sumi-e, o arta orientala cucerita de o romanca

de Luminita Cuna    |    19 Ian 2006   •   00:00
Sumi-e, o arta orientala cucerita de o romanca
AFLA CE E NOU - Corespondenta de la New York
Sunt putini curajosi "vestici" care se imbarca pe drumul artelor orientale, insa printre acesti putini temerari se afla si o romanca stabilita in orasul New York. Intre artistii romani din New York, Rose Ibsen Sigal ocupa un loc aparte. Rose a cucerit arta caligrafiei si a picturii orientale, iar povestea drumului ei spre "sumi-e" este de-a dreptul fascinanta

Sumi-e si sho-do sunt discipline complexe, practicate de mii de ani in Asia. Caligraful asiatic, spre deosebire de pictorul european, in genere sarac si un fel de proscris al societatii, a avut intotdeauna un statut aparte in societate, deoarece apartinea castei destul de importante a mestesugarilor. Pe masura ce europenii au descoperit tainele Orientului Indepartat, arta orientala a devenit si ea din ce in ce mai cunoscuta si in Vest. Mai apoi, au aparut si artisti europeni care, fascinati de aceste arte noi si complet diferite de cele ale Europei, au incercat sa si le insuseasca. Printre ei a reusit, mai aproape de vremurile noastre, si romanca Rose Ibsen Sigal, stabilita la New York.

POVESTEA INCEPUTURILOR


Rose a fost inconjurata toata viata ei de arta. Primul ei sot, Albert Sigal, a fost un cunoscut pictor, originar din Cluj. Impreuna cu el a ajuns Rose la New York si alaturi de el a lucrat in atelierul lor de e-mail-uri ani si ani in sir. Dar niciodata nu s-a gandit ca si ea detine talente pictoricesti, ca ea insasi ar putea deveni artista, cu atat mai putin pictorita specializata in caligrafie orientala - sumi-e.

Rose s-a casatorit cu Albert Sigal la Bucuresti, orasul ei natal. Cu Albert si cu fiul lor de 1 an si jumatate a plecat Rose in 1947 spre ceea ce avea sa devina statul Israel. Au plecat cu doua vapoare mici de marfa, ticsite cu paturi mici supraetajate.

Rose si Albert si-au refacut viata de la capat in Israel, dar nu le-a fost scris sa ramana aici. Invitat la o expozitie in New York la care aveau sa fie expuse si cateva tablouri de-ale sale, Albert a trimis-o pe Rose sa il reprezinte, stiind ce mult isi dorea ea sa vada America. Ajunsa in New York in 1957, Rose s-a indragostit imediat de oras: "Mi-am dat seama ca viata aici este cu totul altfel, ca, daca omul munceste, poate sa ajunga undeva. Atat timp cat am trait in Romania si in Israel mergeam un pas inainte si doi indarat".

DE LA HOBBY LA PERFECTIUNE


La sapte ani dupa pierderea sotul ei, Albert Sigal, Rose si-a propus sa invete ceva, sa aiba si ea un hobby. Dupa tentative de design de bijuterii si desen, si-a dat seama ca inca nu gasise activitatea care sa ii unga sufletul. Dar nu a incetat cu cautarile. La un targ de hobby-uri din orasul New York, unde locuia de multa vreme, Rose a dat peste o profesoara chinezoaica, aceasta facand demonstratii de pictura orientala. "Am fost asa de fascinata. Da’ vorbeam cu mine: cum sa te inscrii, ca habar n-ai de pictura orientala?!" Incurajata de profesoara, Rose s-a inscris la cursuri si doi ani a studiat aceasta arta, pentru ca mai apoi sa se indrepte spre sumi-e, pictura japoneza, pe care a studiat-o timp de noua ani. O intamplare ciudata, o coincidenta a sortii au facut ca, la cateva luni dupa ce a inceput lectiile de pictura chinezeasca, sa caute prin garderoba lui Albert, primul ei sot, si sa gaseasca o cutie mare. Cand a deschis-o, a vazut cu uimire ca era un set pentru pictura chinezeasca. "Cand am vazut, spun, Dumnezeule, asta este pentru mine!" Albert se gandise, fara sa isi dea seama, la Rose si la viata ei de dupa el. "Dumnezeu m-a indrumat atunci. Dumnezeu stia ce o sa fie in viata mea." Si asa Dumnezeu i-a oferit lui Rose darul picturii, care sa ii tina companie pentru restul vietii.

STUDII IN CHINA


Profesoara de sumi-e a indreptat-o pe Rose si spre caligrafie, deoarece caligrafia sta la baza picturii orientale. Primul caracter invatat a fost "pentru totdeauna", deoarece contine toate cele opt linii principale ale caligrafiei.

Rose a studiat sumi-e la o scoala din China acum 15 ani. Plecarea i-a fost aranjata in secret de cel de-al doilea sot al ei. A ajuns la Academia de Arte Frumoase din Zhejiang, cu un grup de 11 pictorite profesioniste si ea, o amatoare. Rose isi aduce aminte cu placere de o intamplare de la Academie: "Intr-o zi, profesorul incepe si vorbeste de fiecare tablou facut de elevi. De cele doua chinezoaice din California spune: lucrarile voastre sunt frumoase, dar au prea multa influenta vestica. Apoi arata cu degetul spre directia unde stateam eu: daca nu m-as uita la aceasta femeie si as privi doar picturile ei, as jura ca sunt facute de un artist oriental autentic!".

Si intr-adevar, lucrarile Rosei sunt extrem de apreciate de chinezi, coreeni, japonezi, care sunt uimiti de capacitatea de a picta in stil oriental adevarat. La aceasta academie Rose a invatat in sfarsit si caligrafie, si de atunci, spune ea, "sunt innebunita sa fac caligrafie!".

APRECIATA LA NEW YORK


In toamna anului trecut a avut loc o expozitie organizata de Japan Artists Association in New York. Din cei 26 de artisti, doi erau "vestici", iar unul dintre acestia era doamna Rose Ibsen Sigal. Multi invitati asiatici se perindau prin fata tablourilor Rosei. Din gesturi si priviri se vedea ca le placeau tablourile. Ca o gazda adevarata, Rose statea in preajma si se prezenta ca fiind autoarea. Uimire si neincredere apareau pe fata oaspetilor. O europeanca, o romanca, sa creeze arta pur orientala? Pentru sceptici, Rose facea o mica demonstratie pe spatele cartii ei de vizita, asternand rapid cateva ideograme cu creionul de caligrafie pe care il poarta intotdeauna la ea si cu care isi semneaza toate tablourile. Scepticismul se spulbera de pe fata privitorilor, lasand doar un zambet uimit. Un japonez elegant, imbracat in costum, si-a exprimat impresiile despre picturile Rosei, dupa ce le-a studiat. Ulterior artista a aflat ca acest domn era consul al Japoniei.

"Cand pictez, imi aduce pace sufleteasca si serenitate." Si, intr-adevar, privind tablourile Rosei, mintea iti este cuprinsa de liniste si de calm. Este extraordinar ca ceea ce simte ea in timpul procesului de creatie poate transmite si publicului. Un adevarat artist oriental care se recomanda a fi din Romania!

Caligrafia ei este foarte corecta, foarte dinamica si surprinde cu precizie spiritul oriental. Este incredibil ca Rose picteaza cu atata corectitudine caligrafie asiatica. Daca nu as fi vazut numele ei, daca nu as fi cunoscut-o mai apoi, as fi crezut ca este lucrarea unui japonez"
consulul onorific al Japoniei la New York
×
Subiecte în articol: artă new york york albert rose sumi-e orientala