x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Suntem mandrii de gradina noastra

Suntem mandrii de gradina noastra

de Adela Parvu    |    01 Sep 2005   •   00:00
Suntem mandrii de gradina noastra
GRADINA TA, MEREU VERDE
O gradina rustica la Corbeanca realizata de proprietari

Cand o familie isi indeplineste visul de a avea o casa la curte, aceasta trebuie transformata intr-o oaza de verdeata. Altfel care ar fi rostul efortului de a cumpara terenul pentru constructia viitoarei case? De aceea interesul pentru aranjarea spatiului din jurul ei este foarte mare. Dar acest lucru nu se poate face decat cu multa pasiune si mult suflet. Gabriel si Dorina si-au amenajat singuri in spatele caselor lor, recent construita la Corbeanca, un mic paradis. Au calatorit mult si au avut ocazia sa vada locuri frumoase. Au mai studiat si reviste de specialitate. Deci premisele pentru sursa ideilor lor existau.

IDEI PENTRU PROPRIA GRADINA


Desi la un moment dat s-au gandit sa apeleze la un specialist, au abandonat ideea, pentru ca satisfactia propriei munci este mult mai mare. Dorina s-a documetat in privinta plantelor pe care le va alege si a conceput modul in care va decora gradina. Evident, totul trebuia in final sa fie verde, sa exprime cat mai mult din frumusetea salbatica a naturii.

Cei doi soti au avut in vedere si un loc mai retras pentru constructia unui mic chiosc de gradina. Pentru a ajunge la el era, evident, nevoie de o alee. Asa ca traseul principal intre casa si chiosc era clar. Pentru ca au un baietel au avut grija ca aceasta alee sa fie destul de larga pentru joaca copilului cu bicicleta ori masinutele, care au nevoie de o suprafata plana, nu-i asa? Dar ca totul sa fie cat mai frumos, pe marginea aleii s-au gandit la o separare deosebita realizata din crengi groase imbinate intre ele. Si pentru ca in orice gradina apa trebuie sa fie prezenta, nu numai exclusiv in scopul de a ingrijiri vegetatia, au decorat cu pietre de munte un ansamblu ce sugereaza un paraias. Astfel, aleea capata aspectul unui mic podet. O sursa de apa (spre exemplu un simplu furtun) poate umple aceasta mica albie, iar paraiasul racoreste atmosfera in zilele toride. A fost multa munca, dar la final familia poate spune din tot sufletul: "Suntem mandrii de gradina noastra". Si au si de ce.

CHIOSC UNICAT


Cei doi soti, semnatari ai amenajarii propriei lor gradini, au ales sa construiasca un loc mai restras fata de casa, pentru a se bucura de aerul curat din afara Bucurestiului. Astfel, vara pot lua masa in gradina, ceea ce este o adevarata bucurie. Pentru a fi la adapost de soare ori ploaia ce vine pe neasteptate, au realizat un chiosc dupa model propriu. Realizat integral din lemn, aspectul acestuia aduce cu o pergola acoperita. Forma simpla a chioscului este excelent aleasa in raport cu forma casei. In plus, un astfel de model ofera posibilitatea asezarii la interior a unei mese clasice dreptunghiulare.

Avand vecinii destul de aproape, proprietarii acestei gradini au plantat copaci si arbusti tineri, dar deja de dimensiuni mari, pe langa gard. Astfel, in timp, se va forma o perdea verde care le va asigura intimitatea in propria gradina

Iluminatul in gradina este important. Pe timpul verii, sera este cel mai placut sa stai inconjrat de verdeata, dar trebuie sa ai si vizibilitate. Solutia aleasa aici este ingenioasa. Prin trunchiurile de copaci ce delimiteaza aleea au fost incluse corpurile de iluminat

Aurora Munteanu din Cluj-Napoca vrea sa stie daca petuniile se pot inmulti prin lastari.

LASTARII DE PETUNII


Raspunsul este da. Se tine o frunza mai mare si evident sanatoasa in apa pana face radacina si apoi se planteaza in pamant, de regula unul mai usor. Se intampla ca petuniile sa nu faca seminte, si atunci se poate recurge la metoda de inmultire cu ajutorul lastarilor. In sezonul rece se poate pastra intr-un loc mai racoros, dar la lumina, dar atentie la cantitatea de apa, care difera in functie de anotimp si de locul unde este asezata petunia.

Ionel Curcutean din Brasov doreste sa tunda tufele de Buxus, dar nu stie cand sa faca acest lucru.

TUFE DE BUXUS CU FORMA


Tufele de Buxus sunt decorative si pot capata diverse forme in urma tunderilor regulate. O tufa de Buxus nu se tunde direct pentru a-i da o forma, ci treptat, putin cate putin. Cel mai indicat este ca aceasta operatiune de tundere sa fie realizata inainte ca planta sa intre in vegetatie (primavara). Dupa ce creste cu forma data, se mai tunde pana cand ajunge asa cum va doriti.

Teodora Gliga din Bistrita a constatat ca muscatele ei, dupa o vara in care au fost inflorite si frumoase, au inceput sa se ingalbeneasca. A scos una dintre ele din pamant si a observat ca avea radacina putrezita. Vrea sa stie daca le mai poate insanatosi.

PROBLEME CU MUSCATELE


Radacinile moi si putrede reprezinta un semn foarte neplacut, care indica faptul ca au fost udate prea mult si apa nu a avut o scurgere prea buna. Apa a stagnat in ghiveci si a dus la putrezirea radacinilor. Desi sansele de insanatosire sunt foarte mici, ati putea muta muscatele in alte vase cu drenaj mai bun si sa folositi un pamant nou-uscat. Mai exista o alta varianta prin care puteti incerca sa le recuperati. Procedati pentru crearea unor butasi din muscatele care le aveti si puneti-i la inradacinat in amestec de pamant cu turba si mranita. Dar pe viitor atentie la vasele sau jardinierele pentru ele! Alegeti unele care sa nu retina apa si de asemenea sa udati plantele mai cu responsabilitate.
×
Subiecte în articol: grădina