x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Surprinzatoarea Calla in multe culori

Surprinzatoarea Calla in multe culori

de Cornelia Constantin    |    16 Feb 2006   •   00:00
Surprinzatoarea Calla in multe culori
MEREU VERDE
Flori deosebite obtinute cu efort minim

Cu flori si frunzis caracteristic familiei Aracee, Calla este una dintre cele mai apreciate flori in buchetele de mireasa. Fie ca este plantata in gradina, in sera sau in ghiveci, ea este de o eleganta desavarsita. Florile nu sunt numai albe, ci si roz, galbene, oranj, grena sau violet, de dimensiuni variabile. Frunzisul este stralucitor, verde simplu sau patat cu alb sau crem. Calla poate ajunge pana la 1 m inaltime, dar sunt si varietati pitice care nu depasesc 50 cm.

INGRIJIRE


Ca si pentru alte plante, lumina este un factor important. Insa in perioada calda a anului Calla trebuie neaparat umbrita. Temperatura optima variaza in functie de varietate si de etapa de dezvoltare. Unele varietati sunt plante de sera temperata, altele de sera calda. In mod obisnuit, ele infloresc in perioada de iarna-primavara, dar pot fi fortate in asa fel incat sa infloreasca vara, iar iarna sa fie in repaus, pentru o mai buna sincronizare cu factorii de mediu de la noi din tara. Nu sunt pretentioase in privinta solului (prefera totusi un pH de 5-5,6), dar trebuie sa aiba un drenaj bun. De preferat, la baza ghiveciului sa se puna un strat de nisip. Udarea este cea mai importanta ingrijire si trebuie aplicata tinand neaparat cont de etapa de dezvoltare in care se afla planta. Ingrasamintele se aplica in perioada de vegetatie in amestec cu apa de udat. Solul se afaneaza de cate ori se considera necesar, dar nu foarte aproape de planta, pentru a nu se rani rizomii sau radacinile. Recoltarea florilor, pentru cazul in care se doreste valorificarea lor ca flori taiate, se face atunci cand spata incepe sa se deruleze. Daca recoltarea se face prea devreme, floarea nu se va deschide in totalitate, avand un aspect deformat. Daca se va face mai tarziu, floarea nu va rezista la transport, iar pusa in apa se va deteriora rapid.

INMULTIRE


Calla se inmulteste in mod curent prin rizomi sau bulbi (in functie de varietate). Daca veti folosi seminte pentru a obtine plantele, trebuie sa asteptati unu-doi ani pana cand rizomul va creste suficient, asa incat din el sa se dezvolte o planta matura, cu flori. Bulbii maturi au nevoie de o perioada de cateva luni de repaus, dar nu si cei tineri, care sunt pastrati in vegetatie continua, asa incat sa acumuleze cat mai multe substante nutritive. Atunci cand aveti doi-trei rizomi intr-un singur ghiveci, veti sesiza in timp necesitatea despartirii lor. Ei se planteaza asa initial, pentru a se obtine un efect decorativ deosebit, dar numarul frunzelor creste, si el impiedicand formarea florilor.

BOLI SI DAUNATORI


Pentru a preveni boala bacteriana care afecteaza Calla, trebuie sa dezinfectati termic solul si sa tratati rizomii cu formol inainte de plantare. Desi Calla este o planta care iubeste umezeala, udarea necorespunzatoare duce la aparitia unor mucegaiuri care ataca bulbii. Corelati udarile cu stadiul de dezvoltare a plantei. Atunci cand aveti doar un bulb cu un mic mugure, nu-l inecati, pentru ca va putrezi. Puteti sa udati mai abundent doar atunci cand planta este deja matura, are frunzis bogat si flori. Puricii de frunze si paianjenii rosii va pot da batai de cap, de aceea incercati sa fiti mereu pe faza cu aplicarea insecticidelor.

REPAUSUL PLANTEI


Asa cum am mai spus, repausul Callei poate fi dirijat. Insa parerea mea este ca un gradinar amator trebuie sa lase planta sa intre in repaus in ritmul ei. Cel putin in primul an de vegetatie, suficient pentru gradinar ca sa capete experienta. In anul urmator poate incerca fortarea, pentru ca stie deja care este comportamentul firesc al plantei. Stie cand sa intervina si cum sa faca acest lucru. Asadar, dragii mei, nu va grabiti sa impuneti reguli plantelor.
Aveti rabdare sa cunoasteti mai intai regulile plantelor, daca vreti sa va bucurati de flori surprinzatoare.

SFAT


Specialistii recomanda ca, atunci cand plantati Calla in ghiveci, sa grupati initial cel putin trei rizomi/bulbi. Pentru o combinatie interesanta, combinati bulbi de la varietati cu flori de culori diferite
×
Subiecte în articol: flori calla