x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tablourile de alimentare şi protecţia în funcţionare

Tablourile de alimentare şi protecţia în funcţionare

de Ing. Lucian Cristian    |    09 Feb 2008   •   00:00

Sistemul energetic naţional are în componenţă toate centralele electrice (hidro şi termocentrale), care sunt racordate între ele prin intermediul liniilor de înaltă tensiune şi formează reţeaua naţională de energie electrică.

Siguranţă pentru oameni şi aparate electrice

 

Sistemul energetic naţional are în componenţă toate centralele electrice (hidro şi termocentrale), care sunt racordate între ele prin intermediul liniilor de înaltă tensiune şi formează reţeaua naţională de energie electrică. Transportul se face la o tensiune cât mai mare, pentru a avea un curent cât mai mic şi deci pierderi reduse pe linie. În fiecare oraş sau mare consumator de energie electrică (uzină, combinat) se află o staţie de transformare care coboară tensiunea la valori mici, astfel încât aceasta să poată fi folosită de consumatorii proprii (locuinţe, iluminat stradal, tramvaie, troleibuze, hale industriale etc.).

 

Racordarea la reţea

În mod normal, fiecare dintre aceşti consumatori poate fi cuplat sau decuplat de la reţea individual, în funcţie de necesităţi. De asemenea, funcţionarea sau oprirea unuia sau altuia dintre consumatori nu trebuie să influenţeze funcţionarea celorlalţi. Această regulă este valabilă şi în cadrul sistemului energetic naţional.

Totodată, este foarte important ca în cazul în care unul dintre consumatori se defectează, acest lucru să nu afecteze în nici un fel funcţionarea normală a celorlalţi. Conectarea sau deconectarea, dorită de operator sau forţată (în caz de avarie), se face prin intermediul tablourilor de alimentare şi protecţie.

În cele ce urmează ne vom referi doar la locuinţe. Pentru casa noastră, elementele de protecţie sunt siguranţele. Din această cauză tablourile de alimentare se mai cunosc şi sub denumirea de tablouri de siguranţe. În genere, o casă se alimentează fie de la un post de transformare individual, fie de la o reţea de alimentare. Blocurile de locuinţe se alimentează de la reţeaua trifazată urbană.

 

Casada tablourilor

În general, curentul de alimentare pentru uz casnic este curent alternativ monofazat. Fiecare bloc are siguranţele lui în punctul de racord la reţea, iar fiecare scară de bloc are siguranţele sale în tabloul blocului. La fiecare două etaje se găseşte un tablou în care se află câte o siguranţă individuală pentru fiecare apartament. Până la acest nivel, tablourile sunt asigurate şi aici nu are voie să intervină decât un electrician autorizat. Oricine altcineva o face pe risc propriu. În fiecare apartament se găsesc două rânduri de siguranţe: un rând pentru iluminat şi altul pentru circuitele de prize. Numărul siguranţelor pe fiecare din aceste rânduri variază în funcţie de numărul de camere.

 

Ce şi cum funcţionează

Siguranţa este un aparat de proteţie la supracurenţii ce pot apărea accidental într-o reţea. În esenţă este vorba despre o rezistenţă din argint sau cupru calculată să se topească dacă este străbătută un timp determinat de un curent ce depăşeşte o valoare prestabilită.

Prin topirea ei, circuitul se întrerupe şi nu permite curentului apărut accidental să se propage mai departe şi să deterioreze aparatul protejat. Nu montaţi altă siguranţă până când nu aţi depistat şi înlăturat cauza defectului. Atenţie mărită! Nu cumva să folosiţi o siguranţă improprie (calibrată mai mare sau mai mică) sau manufacturată de dvs. cu liţă sau cu vreun cuişor!

 

În general, calculul curentului nominal al unei siguranţe ce trebuie să protejeze corect un circuit se face în felul următor: se însumează puterile tutu­ror aparatelor care sunt ra­cordate în circuitul respectiv şi rezulta­tul se împarte la valoarea tensiunii de alimentare. La prize normale de apartament tensiu­nea de alimen­tare este de 220 V. Pentru aflarea puterii aparatelor ce se conecteză la priza res­pectivă se vor consulta prospectele unde este menţionată obligatoriu această valoa­re. Atenţie mărită! S-ar putea ca aceeaşi siguranţă să fie folosită şi de altă priză, caz în care pentru aflarea curentului total al siguranţei se vor aduna cei doi curenţi obţinuţi prin metoda descrisă

 

Utilitate

Tabloul de siguranţe permite efectuarea de intervenţii la circuitele electrice. În genere, siguranţa fuzibilă este montată pe faza circuitului, aşa că simpla ei deconectare asigură întreruperea şi permite intervenţia. Pentru intervenţii majore la circui­tul electric din apartament este necesară demon­tarea siguranţei din tabloul de pe scara blocului.

 

Niciodată aşa

Siguranţele făcute de “mână” pot produce daune mari atât în aval (în interior), cât şi în amonte (pe scară, la bloc etc.). O siguranţă făcută greşit mai mare la nivelul scării şi scurtcircuitul se va pro­paga în tot blocul, cu posibile consecinţe dezastruoase pentru toţi locatarii şi pentru instalaţia electrică, daune ce le veţi suporta din buzunar.

 

Tendinţe noi

De ani buni, siguranţele de unică folosinţă, cum erau denumite, au fost înlocuite în multe cazuri cu siguranţe automate. Acestea îndeplinesc acelaşi rol ca şi primele, numai că, după declanşarea produsă de un scurtcircuit, se pot reconecta. În locul fuzibilului care se topea la trecerea curentului, s-a montat un dispozitiv care decuplează contactul electric şi întrerupe curentul prin circuit. Siguranţele automate au o formă constructivă asemănătoare cu cele vechi şi se pot monta direct în locul lor. Mai nou, au apărut întreru­pătoarele de joasă tensiune. Aceleaşi funcţii, montare uşoară, acces depanare şi re­conectare facilă.

×
Subiecte în articol: alimentare sfatul inginerului