x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Taierea copacilor este interzisa fara avizul primariei

Taierea copacilor este interzisa fara avizul primariei

de Catiusa Ivanov    |    25 Mai 2006   •   00:00
Taierea copacilor este interzisa fara avizul primariei
NE-AM INTERESAT PENTRU TINE
Copacii batrani sau bolnavi pot cauza neplaceri sau tragedii

Copacii infrumuseteaza orasul si ne ofera un mediu de viata sanatos. Sunt insa si situatii in care acestia pot cauza mari neplaceri. Principala problema o reprezinta arborii batrani si foarte inalti dintre blocuri sau din zonele dens populate. In timpul unei furtuni este foarte posibil sa cada si sa produca daune majore (daca se prabusesc peste autoturisme, garaje, garduri) sau tragedii (vezi accidentul nefericit de acum doua luni, cand un plop a cazut in timpul unei furtuni si a provocat decesul unui elev si ranirea grava a altor doi). Si pomii tineri pot incomoda, daca au coronajul foarte bogat si sunt plantati aproape de bloc sau de casa. Crengile lor pot sparge geamurile sau pot facilita accesul ilicit in locuinta. De asemenea, ei tin umbra si exista persoane care nu doresc acest lucru, pentru ca este mai frig in apartament sau pentru ca lumina nu patrunde suficient.

DOMENIUL PUBLIC


Daca sunt pe domeniul public, de supravegherea si defrisarea arborilor se ocupa primaria locala. Inspectori de la Administratia Domeniului Public se duc pe teren si constata daca acestia sunt sanatosi si nu reprezinta vreun pericol. Daca se ajunge la concluzia ca sunt uscati sau afectati de anumite boli si este posibil sa cada, atunci copacii vor fi taiati. Daca acestia afecteaza cu crengile cablurile sau cladirile, vor fi toaletati in asa fel incat sa nu mai provoace stricaciuni. Atentie, chiar daca cetatenii nu fac reclamatii, datoria inspectorilor de la primarie este sa verifice arborii si sa actioneze la taierea lor atunci cand este cazul. Valeriu Micu, director al Directiei de Gospodarire Comunala din cadrul Primariei Sectorului 3, ne-a declarat ca, in cazul in care se intampla vreun incident neplacut (pomul cade si produce daune) cu un copac care a fost verificat, responsabil este inspectorul care a facut verificarea. Acesta va fi judecat intr-o comisie de disciplina si va raspunde din punct de vedere administrativ.

DOMENIUL PRIVAT


Daca sunt pe domeniul privat, atunci sarcina de supraveghere a arborilor revine proprietarilor. Copacul trebuie verificat daca este uscat sau afectat de daunatori. Daca observati ca are asemenea probleme, trebuie sa va adresati primariei si sa cereti taierea lor. In cazul in care coronajul pomului este foarte dezvoltat si va deranjeaza, puteti cere toaletarea lui (inlaturarea crengilor care deranjeaza). Tot Primaria Sectorului 3 ne informeaza ca arborii se toaleteaza sau defriseaza doar in cazul in care acestia deranjeaza prin crengile care lovesc geamurile, crengile care favorizeaza patrunderea ilicita in locuinta sau prin radacini proeminente care afecteaza asfaltul, conducte, garduri sau fundatii.

AVIZUL DE TOALETARE/DEFRISARE


Pentru a putea taia sau toaleta pomul este nevoie de un aviz. Pentru obtinerea acestuia trebuie sa faceti o cerere la Registratura Primariei Municipiului Bucuresti catre Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement (ALPAB), in care sa solicitati executarea operatiei pe care o considerati oportuna si motivele pentru care doriti acest lucru. ALPAB va institui o comisie care va verifica solicitarea, iar in urma constatarilor se va elibera sau nu avizul de toaletare/defrisare. Pentru eliberarea acestuia nu platiti nimic.

SITUATIA IN TARA


Pentru a afla daca autoritatile locale actioneaza ca la carte si nu pun viata cetatenilor in pericol, am sunat la cateva primarii din tara si am cerut, ca simpli cetateni, taierea unui pom care sta sa cada. Iata ce spun responsabilii in cauza:

IASI: Inginer Eduard Bulgariu, seful departamentului Administratia Mediului Urban, in urma solicitarii noastre a reactionat prompt: "Sunati maine dimineata, iar eu impreuna cu o echipa vom veni la fata locului si vom constata daca arborele reprezinta vreun pericol si trebuie taiat de urgenta. Daca nu este o urgenta, il vom taia in 2-3 saptamani, ca in Iasi sunt vreo mie de copaci uscati si netaiati".

CONSTANTA: La Primaria orasului Constanta, la ora trei si jumatate, cand am sunat, nu mai era nimeni de la Departamentul de Spatii Verzi. Am vorbit cu secretara, Tania Telehoi, care ne-a sfatuit sa facem o cerere in care sa solicitam taierea copacului. Ne-am aratat foarte speriati de o eventuala prabusire a copacului, insa dansa ne-a lamurit cu multa siguranta in glas ca arborele nu o sa cada. De unde atata siguranta, nu stim… Cand am intrebat de termenul in care vor veni sa taie arborele cu pricina, ne-a raspuns ca este vorba de 2-3 saptamani.

ARAD: La primaria acestui oras am vorbit cu Petrisor Anisoara, de la departamentul Relatii cu Publicul. Dansa ne-a informat ca trebuie sa depunem o cerere la registratura primariei. Dupa aceea ne-a spus ca va veni un inspector sa verifice daca arborele reprezinta un pericol. Daca este o urgenta, arborele va fi defrisat in cateva zile, daca nu, cererea va fi solutionata in maximum 30 de zile.

PRETURI
In cazul in care arborele se afla pe domeniul public, de defrisarea sa se va ocupa primaria, cheltuielile necesare executarii acestei operatiuni fiind suportate de ei.
In cazul in care copacul se afla pe domeniul privat, adica in curtea d-voastra, dupa obtinerea avizului trebuie sa contactati o firma care executa acest gen de lucrari. Pentru defrisarea pomului veti plati intre 270 si 750 RON, in functie de grosime si de inaltime. Sunt si primarii care taie pomii gratuit, chiar daca sunt pe domeniul privat.

AMENZI
Claudia Popa, inspector in cadrul Serviciului Analiza, Relatii cu Mass-Media al Sectorului 6, ne-a comunicat ca taierea sau toaletarea copacilor fara aviz de defrisare/toaletare este pedepsita cu amenzi cuprinse intre 1.500 si 2.500 RON.
×
Subiecte în articol: ne-a domeniul taierea