x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Taj Mahal, o combinaţie arhitecturată cu caracter de unicitate

Taj Mahal, o combinaţie arhitecturată cu caracter de unicitate

12 Apr 2008   •   00:00

În India, la Agra, fosta capitală a imperiului mogul, împăratul Shah Jahan a construit un mausoleu unic în memoria celei de-a doua sa soţii, Mumtaz Mahal. Construcţia este considerată astăzi cel mai remarcabil exemplu de arhitectură mogulă, un stil unicat care combină elemente de influenţă persană, turcă, indiană şi islamică.

În India, la Agra, fosta capitală a imperiului mogul, împăratul Shah Jahan a construit un mausoleu unic în memoria celei de-a doua sa soţii, Mumtaz Mahal. Construcţia este considerată astăzi cel mai remarcabil exemplu de arhitectură mogulă, un stil unicat care combină elemente de influenţă persană, turcă, indiană şi islamică. Din 1983, Taj Mahal a intrat pe lista moştenirii mondiale de arhitectură UNESCO, fiind apreciat ca “o bijuterie a artei musulmane şi indiene, una dintre cele mai admirate capodopere universale”.

 

În afară de Domul din marmură şi mausoleul propriu-zis, Taj Mahal este un complex simetric de structuri integrate construit între 1630 şi 1653 şi atribuit arhitectului iranian Ustad Ahmad Lahauri.

 

 

Mormîntul şi domul

Punctul cental al Taj Mahal-ului este mormîntul din marmură albă, aşezat în mijlocul unei structuri perfect simetrice. Baza acestei structuri este, în esenţă, un cub cu latura bazei de 55 de metri şi avînd pe fiecare faţetă verticală o arcadă principală şi balcoane simetrice de acceaşi formă.

 

 

Patru minarete străjuiesc fiecare colţ al construcţiei, iar complexul include şi două moschei, construite în acelaşi stil inconfundabil cu palatul. Monumentul este considerat un simbol al dragostei eterne, prinţesa persană Mumtaz murind în braţele soţului său, la naşterea celui de-al paisprezecelea copil.

 

 

Înainte de a-şi da ultima suflare ea l-a rugat pe împărat patru lucruri: să-i construiască un mormînt, să se recăsătorească, să-şi iubească fiii şi să-i viziteze mormîntul la fiecare aniversare. Moartea acestei femei, care a fost nu numai o soţie şi o mamă excepţională, ci şi un abil şi inteligent sfetnic politic, l-a afectat pe Shah în asemenea măsură încît părul i-a albit în cîteva luni.

 

 

Peisajul roşcat

Silueta delicată a Taj Mahal-ului se evidenţiează în peisajul roşcat înconjurător. Se spune că aici au fost trimişi să muncească 20.000 de oameni şi că timp de 22 de ani, cît au durat lucrările, au fost cărate materiale din întreaga Indie (dar şi din alte zone ale Asiei), folosindu-se peste 1.000 de elefanţi. Pe lîngă terasa din marmură albă ce susţine Domul, ansamblul închide în interior o grădină cu fîntîni arteziene, iar aleea principală, care porneşte de la intrarea impozantă, este străjuită de arbori ornamentali. Un monument ce pare că pluteşte între pămînt şi cer, oglindindu-se în apa lacului apropiat.

×
Subiecte în articol: constructii celebre