x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tapetele – între extreme

Tapetele – între extreme

de Adela Parvu    |    05 Mar 2009   •   00:00

Soluţie decorativă frumoasă, cu reale avantaje, uşor de pus în practică şi care costă puţin, tapetul rămâne mereu la modă. Dar an de an apar noi colecţii, iar în 2009 moda se află între doi poli – cel practic şi vesel şi cel elegant, luxos.



Dacă aveţi pereţii zgâriaţi, murdari sau pătaţi şi nu vreţi să vă faceţi şantier în casă pentru a le reda o faţă frumoasă, aveţi mereu la îndemână tapetele. Există game foarte variate şi nu vorbim numai despre culori. Există tapete lavabile, cu inserţii de fibre speciale care asigură rezistenţa la lovire, există chiar şi tapete care ajută la termoizolare sau fonoizolare. Dar dacă e să vorbim despre tapetele simple (nu le comparaţi cu fototapete din hârtie, că nu există nici o legătură), ele sunt foarte accesibile ca preţ, iar culorile, modelele sunt nenumărate în magazinele de bricolaj. Preţurile variază de la 45 la 70 lei rola, lungă de 10 metri şi lată de 55 cm, iar adezivul costă 3 lei cutia, suficientă pentru a prepara adeziv pentru cinci role.

CULORI VESELE
Dar ce să alegeţi? Cu siguranţă veţi găsi o ofertă aflată între două extreme stilistice. Prima a tapetelor vesele, colorate şi ieftine, iar a doua mult mai scumpă, dar şi mai elaborată, tapete cu inserţii metalice, aplicaţii preţioase cu cristale, dar preponderent anul acesta luxul va fi sugerat de auriu.

Suferiţi din cauza crizei şi vreţi să vă reveniţi cumva? Dacă nu merge să aplicaţi zicala cu norocul se schimbă, dacă schimbaţi locul, puteţi încerca să trasformaţi locul. Aşa că terapie anticriză poate fi şi aplicarea unui nou tapet în locuinţă. Dar pentru a avea efect optimist garantat, optaţi pentru culori puternice, strălucitoare. Cu cât camera este mai mică, cu atât modelul imprimat de pe tapet să fie mai mărunt pentru a nu încărca spaţiul. Culorile deschise şi puternice, precum galbenul, portocaliul dau senzaţia de spaţiu mărit, luminos şi aerisit, pe când cele mai închise îl vor face să pară mai mic şi mai intim. Este decizia fiecăruia, cert este că oricine poate aplica tapetul singur, dar cu satisfacţii mari.

Tapetele preţioase sunt mai greu de asortat. Nu este suficinet să aveţi un tapet cu motive aurite ca să obţineţi un ambient elegant, aşa că nu vă hazardaţi să daţi o grămadă de bani pe ele dacă nu sunteţi siguri că se potrivesc în locuinţa dvs. Mai bine apelaţi la un designer care să vă consilieze, cu atât mai mult cu cât aceste tapete preţioase sunt şi mai dificil de aplicat.

Dacă nu sunteţi siguri, mergeţi pe varianta tapetelor pale, neutre. Dungile sunt la modă, aşa că alegeţi-le pe cele verticale, mai ales dacă locuiţi la bloc.

×
Subiecte în articol: dialog constructiv