x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Târgul de mobilă de la Stockholm

Târgul de mobilă de la Stockholm

de Adela Parvu    |    01 Mar 2008   •   00:00

La începutul lunii februarie s-a desfăşurat, în capital Suediei, Târgul de Mobilă Stockholm 2008, mai exact a cincea ediţie a acestui eveniment anual, care reuşeşte să adune cele mai importante firme şi tineri designeri din Nordul Europei.

La începutul lunii februarie s-a desfăşurat, în capital Suediei, Târgul de Mobilă Stockholm 2008, mai exact a cincea ediţie a acestui eveniment anual, care reuşeşte să adune cele mai importante firme şi tineri designeri din Nordul Europei. Aproximativ 40 de mii de vizitatori au păşit pragurile paviloanelor acestui târg, care a reunit expozanţi în special din Danemarca, Norvegia, Finlanda şi, evident, Suedia. Pentru că este cel mai mare târg de profil din Nordul Europei, el poate fi considerat ca etalonul tendinţelor în materie de design interior pentru această parte a continentului şi merită toată atenţia, pentru că importanţi designeri de renume modial provin din rândurile nordicilor. Şcolile de arte şi design foarte dezvoltate aici dau în fiecare an câteva nume care vin cu un suflu nou pentru întrega industrie.

 

 

Alta mentalitate

Un astfel de eveniment nu numai că ajută publicul străin, în special pe cel din Sudul Europei (italieni, spanioli, francezi, cu tradiţie în designul de mobilă) să perceapă şi să diferenţieze stilul, forma şi culorile mobilierului creat de nordici, ci şi să înţeleagă mentalitatea lor. Pentru că avem de-a face cu o mentalitate total diferită de a noastră. Industria electronică foarte dezvoltată în Nordul Europei, la fel ca şi cea de prelucrare a metalelor şi a lemnului, influenţează direct şi pe aceea a mobilei şi a materialelor de finisaj pentru case. Iată de ce se poate vorbi despre design nordic ca despre un concept şi ceva de sine stătător, bine conturat şi cu un specific total diferit faţă de designul italian, spre exemplu. Şi asta în condiţiile în care fenomenul globalizării tinde să uniformizeze nu doar gusturile oamenilor, ci şi felul în care ei creează diferite obiecte.

 

Grija fata de mediu

Formele epurate, simple, materiale şi texturi inovatoare, culorile delicate – toate sunt expresia unui stil de viaţă centrat pe economia resurselor şi grija pentru mediu. Atunci când ai parte doar de anumite resurse trebuie să ştii să le exploatezi în timp, gândindu-te şi la generaţiile următoare. Iar în Nordul Europei acest lucru este rezolvat în privinţa designului de mobilier prin soluţii ingenioase. Îmbinările dintre metal şi lemn, accesoriile din oţel, plasticul sunt toate prezente în piese remarcabil de simple, rezistente şi surprinzătoare, de la canapele, scaune, corpuri de depozitare a obiectelor şi până la corpuri de iluminat. Nordicii ştiu să facă mobilă elegantă, dar totul reuşeşte să fie nu doar frumos, ci extrem de funcţional şi mereu cu un mesaj ecologist bine punctat.

 

 

Sprijin pentru designeri

Iar atenţia acordată mediului nu este doar declarativă, ci un scop urmărit atent şi asiduu încă din şcolile nordice de de­sign. Astfel, nu e întâmplător faptul că în cadrul Târgului de Mobilă de la Stockholm există o secţiune special dedicată proiectelor ecologice propuse de tineri de­sig­neri independenţi şi de şcolile nordice de design. Secţiunea târgului denumită “Greenhouse” are un juriu care stabi­leşte care dintre proiectele propuse vor fi selectate şi prezentate în cadrul târgu­lui. Anul acesta, din peste 100 de pro­iecte au fost selectate 32 şi ma­terializate sub formă de prototip la sca­ră mare. Tema a fost “The Village” (sa­tul) în care vi­zitatorii au putut vedea pr­opunerile tinerilor talentaţi şi pa­sio­naţi de design şi mod de realizare a aces­tuia în mod ecologic. Mulţi tineri de­signeri îşi pot lansa aici cariera, aşa cum au făcut-o norvegienii Johannes Nor­lander şi Broberg Ridderstrale, ajunşi acum în atenţia marilor companii. 

 

 

 

Vedeta de la Stockholm

Încă de la prima ediţie a Târgului de Mo­bilă de al Stockholm organizatorii au invitat, an de an, câte o figură proeminentă a designului contemporan. Anul acesta a fost Giulio Capellini, renumitul designer italian, ale cărui creaţii în materie de mobilă au influenţat ani de zile industria de profil. Capellini a fost invitat să creeze un spaţiu inspiraţional la intrarea în centrul expoziţional. Nu numai că proiectul lui Cape­llini a atras atenţia şi a ridicat cota târgului, dar com­binaţiile de culori pe verde şi forma mobilei pot fi conside­rate unul din trendurile acestui an, care, mai mult ca sigur, va fi confirmat la Târgul Internaţional de la Milano. Deci, verdele propus de Capellini ar putea fi noua culoare a colecţiilor de interior din 2008. În anii precedenţi designerii de onoare ai târgului au fost: Patricia Urquiola, Ronan şi Erwan Bou­roullec, Naoto Fukasawa şi Konstantin Grcic.

×
Subiecte în articol: mobila dialog constructiv