x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Târgul de mobilă IMM Cologne defineşte trendurile anului 2010

Târgul de mobilă IMM Cologne defineşte trendurile anului 2010

de Alina Iancu    |    16 Ian 2010   •   00:00
Târgul de mobilă IMM Cologne defineşte trendurile anului 2010

Când afli tendinţele exprimate la începutul sezoanelor trebuie înţeles că ele sunt conturate pe baza experienţelor şi a realităţilor specifice momentului. Este şi normal după cum artizanii produselor de orice fel practic, în condiţiile concurenţei de piaţă, trebuie să se muleze pe nevoile consumatorului şi să identifice toate acele caracteristici care pot să-i atragă interesul într-o societate influenţată de factori de tot felul.

Partea frumoasă e aceea că, fiind croite pe măsura realităţilor unui sezon sau altul, în tendinţe poţi găsi inspiraţia utilă de care poate că ai nevoie la un moment dat, dar nu reuşeai să o găseşti. Atunci când îţi cauţi de pildă un corp de mobilă, o soluţie pentru acoperirea decorativă a unui perete, soluţii pentru organizarea unui spaţiu, etc, e bine să le ai la îndemână.

Pe domeniul designului de interior, prima mare manifestare internaţională în cadrul căreia sunt prezentate tendinţele şi produsele care se vor găsi pe piaţa de profil în viitorul imediat, este IMM Cologne. Desfăşurat la Koln, târgul îşi deschide porţile în zilele următoare, respectiv marţi 19 ianuarie. Timp de şase zile, aici demonstrează ce pot, jucătorii importanţi pe acest segment. Este primul semnal de referinţă privitor la tendinţe, materiale, culori, preţuri, semnal pe care cei interesaţi nu-şi permit să-l piardă.

În rândurile de mai jos am pregătit o avanpremieră a câtorva dintre cele ce "vor fi spuse" aici, construită pe baza informaţiilor furnizate de trendbook-ul (o carte de prezentare a tendinţelor- www.imm-cologne.com/press/publications/interior_trends.php ) lansat de departamentul responsabil cu conturarea trendurilor din cadrul IMM Cologne.

Echipa de aici, compusă din experţi de renume internaţional pe domeniile: design, arhitectură, jurnalişti de specialitate şi experţi în materiale, a identificat patru teme centrale pentru sezonul 2010, acestea descriind cele mai importante provocări ale designului actual.
"Discipline", "Trickery", "Comfort Zone" şi "Rehab" sunt cele patru mari categorii de trenduri găsite ca fiind reprezentative pentru anul 2010.

Discipline ­ întoarcerea la raţiune
Acest trend promovează formele frumoase, inovative şi durabile şi neapărat utile. Luxul este considerat ca fiind compus din trei componente: comfort, calitate extra si utilitate.
Tonul este impus de stilul Bauhaus (forme reduse la esenţial, funcţional în defavoarea decorativului), creaţiile de artă folosite, adăugând autenticitate. Mobila este ascuţită, simplă, cu cât mai puţine margini proeminente, iar materialele folosite indică o întoarcere la autentic: lemn, piele, ceramică. Culorile predominante sunt bej, trandafiriu şi maroniu deschis.

 

Trickery ­ iluzii şi funcţii false
Supranumit de creatori şi "designul cu fundal fals" la baza acestui trend stau experimentele, improvizaţiile şi imperfecţiunea artizanală care sunt văzute ca fiind cele mai bune metode de a rezolva problemele prezente şi viitoare în ceea ce priveşte mobila. Rezultatele sunt piese de mobilier îndreptate mai degrabă către latura creativă, artistică decât spre cea practică. Ele sunt de fapt, hibrizi între diferite tipuri de mobilă şi combinaţii de plastic şi materiale naturale. Şi în ceea ce priveşte culoarea se fac experimente care oferă tonuri şi umbre de lila, maro sau caisă.

 

Comfort Zone ­ consolare şi fineţe
Născut din nostalgia pentru stilul englezesc, trendul Comfort Zone este reprezentat de fotolii voluminoase, scaune în formă de prăjitură şi, în general, de mobilă confortabilă. Ornamentele colorate şi tradiţionale care te fac să te simţi bine acasă, sunt şi ele parte din acest stil. Durabilitatea şi comfortul oferite de obiectele din materialele textile, covoarele din blană şi faianţa din ceramică sunt subliniate de nuanţe de maro cu accente de mură şi amestecuri subtile de galben, roşu şi verde.

 

Rehab ­ puritate şi auto terapie
"Înapoi la bază" este sintagma care descrie acest concept. Mobila este redusă până aproape de forma de schelet şi este lipsită de orice fel de ornamente. Caracteristice sunt colţurile ascuţite, ajustările caracteristicilor funcţionale şi posibilităţile de pliere, iar galbenul se impune ca şi culoare dominantă a stilului. Astfel, formele sărace şi goale, dar confecţionate din materiale şi prin tehnici inovatoare, sunt preferate ca puncte de plecare pentru o dezvoltare în viitor.

×
Subiecte în articol: ne-am interesat pentru tine