x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Timp liber Casa Tencuita. Si totusi e o casa din lemn

Tencuita. Si totusi e o casa din lemn

11 Aug 2005   •   00:00
Tencuita. Si totusi e o casa din lemn

Finisajele exterioare pot ascunde faptul ca o casa este integral din lemn

ARHITECTURA PENTRU FAMILIE
Finisajele exterioare pot ascunde faptul ca o casa este integral din lemn

Multi dintre romani au reticente atunci cand aud de casele din lemn. Comparativ cu clasicele constructii cu structura din beton, numai ideea de casa din lemn pare ceva nesigur din start. E vorba de oameni care accepta mai degraba o constructie din paianta, decat una din lemn. Si asta pentru ca nu cunosc suficient de mult tehnicile actuale, care permit ridicarea unei case din lemn la standarde bine stabilite. Dar sunt alti romani care isi infrang indoielile, se uita in buzunar si trec la treaba. O casa din lemn poate fi solutia pentru multi dintre cei care detin un apartament de bloc si vor sa se bucure de independenta. E adevarat ca pe langa locuinta de la bloc mai este nevoie si de teren. Dar atunci cand il ai deja, iar banii ramasi nu ajung pentru o constructie clasica din zidarie, casa din lemn devine varianta ideala.

Familia Martin a decis sa-si construiasca o astfel de casa. Si au ales ca la final ea sa fie tencuita la exterior, astfel ca fatadele sa fie mai bine protejate. Pana la urma, asa cum arata acum casa, numai vecinii pot sa stie ca locuinta de mult visata este o constructie din lemn.

AVANS DE 30%

Dar cum a inceput povestea acestei case? Sotii Martin s-au interesat de ofertele constructorilor. Cand au hotarat ca banii nu sunt suficienti pentru o casa din zidarie, au apelat la o firma specializata in case din lemn. Au fost placut surprinsi sa constate faptul ca o astfel de casa poate arata in final ca una clasica. In plus, timpul de executie, redus considerabil fata de solutia clasica, a fost un argument suplimentar costurilor finale modeste. Li s-a prezentat proiectul, arhitectii firmei au mers sa vada terenul, si dupa semnarea contractului s-a trecut la treaba. Avansul dat de soti a fost de 30% din costurile totale. Este interesant in ce fel proiectul firmei, unul deja standardizat, a fost adaptat terenului proprietarilor. Acesta avea o panta vizibila. Astfel, fundatia casei a fost facuta in asa fel, incat casa sa respecte mai departe linia proiectului.

APROAPE 200 DE METRI PATRATI

Parterul si mansarda insumeaza aproape 200 de metri patrati. La parter, livingul, sufrageria si bucataria sunt concepute in stil american, adica toate in acelasi spatiu. Dar fiecare proprietar are libertatea de-a modifica la interior camerele asa cum doreste. La mansarda sunt patru dormitoare. Ce mai? E o casa ideala pentru o familie cu mai multi copii sau cu o viata sociala intensa.

ASEZARE FERICITA PE TEREN
Terenul are deschidere catre strada, accesul la casa realizandu-se mai departe prin intermediul unei alei in trepte. Singurul dezavantaj al acestui teren este ca nu permite parcarea masinii in imediata vecinatate a casei. Forma terenului, lunga si ingusta, precum si pozitionarea caselor vecine au impus intr-un fel locul pe care urma sa fie construita casa. Perspectiva peisajului care se deschide de la ferestrele de pe fatadele principale a fost motivul pentru care toti cei din zona si-au construit casele orientate catre acelasi punct de interes. Sotii Martin insa si-au dorit si o zona in aer liber ferita de ochii vecinilor si ai trecatorilor de pe strada. Astfel, in spatele casei a fost amenajata o terasa placata cu piatra.

FATADA CONFORM PROIECTULUI
Respectarea proiectului este foarte importanta. Si asta pentru o estimare cat mai reala a costurilor. Cand o firma specializata da pretul pentru constructie, o face cunoscand materialele incluse in proiect. La aceste preturi se adauga tot ce este in plus. In cazul de fata, fundatia este diferita, iar aleea de acces catre casa la fel. Dar pe ansamblu proiectul a fost impecabil respectat. De remarcat toate proportiile casei - raportul dintre parter si mansarda, forma acoperisului, dispozitia ferestrelor, inclusiv balustrada terasei superioare.

MODIFICARE MINORA
Proiectul casei avea prevazut un loc acoperit, dar deschis pentru parcarea masinii. Avand in vedere ca terenul sotilor Martin nu permitea accesul masinii pana la casa, au hotarat impreuna cu firma de constructii sa faca o mica modificare. Astfel, spatiul destinat initial garajului a fost transformat in bucatarie. Este o idee excelenta, mai ales ca din bucatarie se poate accede direct pe terasa amenajata din spatele casei. Deci, servirea oaspetilor se face usor, direct din zona destinata prepararii alimentelor.
×
Subiecte în articol: casa lemn